Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Mental hälsa

Publicerad 15 maj 2019 09:59

Forskare: Att skvallra är elakt – men har sina fördelar

Oavsett vilken typ av skvaller man ägnar sig åt har det sina positiva sidor

Oavsett vilken typ av skvaller man ägnar sig åt har det sina positiva sidor

Foto: Shutterstock

Skvaller – även om alla ägnar sig åt det drabbas många av dåligt samvete.

Men är det så farligt att prata om någon bakom ryggen?

En ny studie sprider nytt ljus över fenomenet. 

”Jag vill inte snacka skit men...” 

Alla har gjort sig skyldiga till att skvallra, åtminstone någon gång i livet. Att prata om någon bakom ryggen en aktivitet som inte ses som särskilt trevlig, särskilt inte om den det pratas om får veta. Men faktum är att skvaller inte är så giftigt som man kan tro.

Ny forskning visar faktiskt att skvaller kan vara riktigt bra för oss.

Analyserade ljudprover

I en studie publicerad i Social Psychological and Personality Science lät forskare analysera fem studier som gjort på 467 personer, som alla gått med på att spela in alla konversationer de hade under två till fem dagar. Deltagarna fick också fylla i ett personlighetstest.

LÄS OCKSÅ: Pratar du med din katt? Här är anledningen till att du ska fortsätta

Forskarna kategoriserade alla ljudfiler som positiva, negativa och neutrala. De kategoriserade också efter vem skvallret handlade om (kändisar eller bekanta) och vad man skvallrade om (social information, utseende eller prestationer).

Det mesta skvallret är neutralt

Utifrån inspelningarna kunde forskarna dra slutsatsen att skvallret oftare var neutralt än positivt eller negativt. Kvinnor skvallrade mer än män, men var mer neutrala, på så sätt att de utbytte information om andra personer men inte la några värderingar i det. Man kunde också se att yngre var mer negativa än äldre.

– Vi fann faktiskt att den klara majoriteten av skvallret var neutralt. Ungefär tre fjärdedelar av konversationen i ljudproverna var varken positiv eller negativ, säger Megan Robbins, docent i psykologi vid universitetet i Kalifornien enligt Independent.

LÄS OCKSÅ: Studie: Anställda mår bättre av att sticka nålar i chefen

Stärker banden

Men oavsett vilken typ av skvaller man ägnar sig åt har det sina positiva sidor, förklarar Elena Martinescu, forskare vid King's College London som specialiserat sig på skvaller.

– Att samla information om andra hjälper oss att förstå dem bättre. Generellt kan man säga att skvaller gör att vi lär oss vad som förväntas av oss när vi är en del av grupp, och vad som kan hända om vi bryter mot sociala normer, säger hon till Independent. 

Det kan också stärka banden mellan de som skvallrar: Man kanske inser att man delar åsikter om något eller får en möjlighet att erbjuda och få stöd under en jobbig konflikt.

Men skvaller kan också vara skadligt, särskilt om det används för att medvetet såra någon.