Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 5 feb 2018 17:00

Fem vanliga myter om depression

Depression är en av våra vanligaste psykiska sjukdomar.

Depression är en av våra vanligaste psykiska sjukdomar.

1/2

Foto: Fotolia.

Enligt en studie från 2012 så uppgav 71 procent att de ville dölja sin depression för omgivningen.

Enligt en studie från 2012 så uppgav 71 procent att de ville dölja sin depression för omgivningen.

2/2

Foto: Fotolia.

Depression är en av våra vanligaste psykiska sjukdomar och var femte svensk har drabbats någon gång i livet. 

Men myterna är många och okunskapen fortfarande stor kring sjukdomen. 

Här är fem vanliga myter om depression.

Den "osynliga sjukdomen" depression kan vara svårt för omgivningen att uppfatta, då den inte alltid tar sig fysiska uttryck och en till synes "glad" person kan lida av oro, ångest och depression. 

En studie från 2012 visade att 79 procent rapporterade att de upplevt diskriminering vid något tillfälle och inom något område på grund av sin depression, och 71 procent uppgav att de ville dölja sin depression för omgivningen. 

Inspirerade av Psychology Today listar vi här fem myter om depression. 

1. Depression är något du kan "tänka dig fri ifrån"

Tips och råd i stil med att tänka på glaset som halvfullt och så vidare är vanligt förekommande till deprimerade personer. Visst är en positiv attityd och att lära sig fokusera på rätt saker viktigt för att kunna ta sig ur en depression. Men att man ska kunna "tänka sig fri" från en depression kräver extra mycket jobb, då de kognitiva funktionerna vid en depression redan är drabbade och man kan lida av minnesstörning, koncentrationssvårigheter och ett redan präglat negativt synsätt på omvärlden och sig själv. 

LÄS OCKSÅ: Så ska du träna för att motverka ångest och oro

2. "Depression är något du bara kan skaka av dig" 

"Ryck upp dig, det är väl vara att sluta deppa". Nej, så fungerar det ju inte. Läkaren Gabriella Farkas menar att de neurologiska faktorerna och hur hjärnans kemi ser ut är utanför vår kontroll. Det är därför viktigt att inse att depression är en sjukdom, som ska tas på allvar, utredas och behandlas. Inte något som man ska behöva klara sig ur ensam. 

3. "Men om du orkar gå till jobbet så kan du inte vara deprimerad"

Om du drabbas av influensan eller magsjuka så kan du inte gå till jobbet eller träffa vänner. Du ser antagligen rätt sjuk ut, och fysiska tecken avslöjar att du är sjuk. Men om du lider av depression så kan du fortfarande gå till jobbet och ha ett socialt liv, och det är inte alltid som depressionen tar sig fysiska uttryck och omgivningen kan därför missa att en person är deprimerad. Därför benämns ofta depression som en "osynlig sjukdom", då en psykisk sjukdom ofta inte syns för andra och man kan dölja den väl. 

LÄS OCKSÅ: Depression – 8 tidiga tecken att se upp med

4. Depression måste ha en orsak 

"Men du som har det så bra, varför är DU deprimerad?" Dessa typer av kommentarer är ofta sagda med välvilja och kärlek, men det kan uppfattas fel av den som lider av en depression. I stället för att peppa personen kan det upplevas som att du skambelägger personen som har en depression och får den att känna att den inte får känna som den gör på grund av att "man har det ju trots att bra". Varför någon blir deprimerad kan ha flera olika orsaker, eller ingen alls. I många fall beror depressionen på en kemisk obalans i hjärnan. 

5. Det är bara svaga människor som blir deprimerade

Ett påstående som inte har någon täckning, säger läkaren Gabriella Farkas till Psychology Today. Snarare är det så att de personer som har drabbats av en depression och lyckats må bättre igen besitter starka egenskaper och verkligen kan uppskatta hur det är att må bra. Ofta har dessa personer också behövt kämpa mot sociala normer, fördomar och skuldkänslor i samband med depressionen. 

– Att ha lyckats ta sig ur en depression kräver stor styrka, och i min process att bli av med min depression hittade jag en styrka jag inte visste att jag hade. Jag skulle inte vara den jag är i dag, om jag inte hade gått igenom en depression, säger Madisyn Taylor, författare till boken "Unmedicated: The Four Pillars of Natural Wellnes". 

Om du lider av psykisk ohälsa så kan fysisk aktivitet vara ett sätt att må bättre. Här kan du läsa om tre träningsformer som har en positiv effekt på vår mentala hälsa.