Gåshud kan dyka upp i alla möjliga situationer och de allra flesta har upplevt det någon gång i livet. För vissa när de lyssnar på riktigt bra musik.
1 av 2: Gåshud kan dyka upp i alla möjliga situationer och de allra flesta har upplevt det någon gång i livet. För vissa när de lyssnar på riktigt bra musik. Foto: Shutterstock
Från början är gåshud en försvarsmekanism som dessutom kan fungera som temperaturreglering, men fyller ingen funktion för människor längre.
2 av 2: Från början är gåshud en försvarsmekanism som dessutom kan fungera som temperaturreglering, men fyller ingen funktion för människor längre. Foto: Shutterstock

Får du gåshud av musik? Då kan du vara speciell

Reser sig håren av välbehag när någon drar i gång ett riktigt grymt musikstycke?

Grattis, då tillhör du sannolikt en speciell skara människor.

Forskning visar nämligen att gåshud kopplat till musik säger något om hur våra hjärnor fungerar.

Gåshud kan dyka upp i alla möjliga situationer och de allra flesta har upplevt det någon gång i livet. Från början är det en försvarsmekanism som dessutom kan fungera som temperaturreglering, men för oss människor saknar det i dag funktion.

Vissa av er har säkerligen upplevt fenomenet även i samklang med en känsla, exempelvis när ni lyssnar på en riktigt bra låt.

LÄS OCKSÅ: Förklaringen: Därför får du gåshud 

Långt ifrån alla upplever gåshud

Enligt Indy100 har forskaren Matthew Sachs tittat närmare på företeelsen och upptäckt att långt ifrån alla upplever detta.

I hans studie deltog 20 studenter, varav bara hälften drabbades av gåshud när de lyssnade på musik. Under experimentet scannades även deltagarnas hjärnor.

Resultatet visade att fibrerna som kopplar samman hörselbarken och de områden i hjärnan som bearbetar känslor tenderade att vara mer kompakta och fler till antalet hos "gåshudarna".

LÄS OCKSÅ: 7 kroppsdelar som egentligen är helt onödiga 

Starkare och mer intensiva känslor

Sachs teori är att om du får gåshud av musik så upplever du sannolikt starkare och mer intensiva känslor än andra.

Studien är väldigt liten och Sachs hoppas kunna forska mer på området för att klargöra vilka neurologiska funktioner som är inblandade i fenomenet.

Studien har publicerats i tidskriften Oxford Academic.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!