Experter varnar: Barn ska inte spela spel på surfplattan

Hur många gånger har man inte gett sitt barn en surfplatta för att få en lugn stund? Nu varnar psykologer och professorer att det inte är så smart.

Barnen hindras att lära sig kontrollera sina tankar och känslor, skriver norska TV2.

Andra har också läst

I en ny forskningsrapport skriver forskarna vid Boston University School of Medicine att för mycket spelade på surfplattor kan göra att barn kommer att ha det svårt med sociala relationer. De kan få psykiska problem redan i tidig ålder. Barnen måste få chans att självreglera sina känslor utan att bli distraherade med spel, enligt norska TV2.

 

GÖR WEBBTESTET: Vilken sorts förälder är du?


– Mobila enheter finns överallt och allt fler barn använder dem från tidig ålder. Vilken effekt det får på barnen och deras utveckling är fortfarande ganska okänd. Men om surfplattor börjar dominera barnens vardag för att lugna ner dem eller roa dem, kan det gå ut över barnets egen självreglering, säger psykiatriker Jenny Radesky i Developmental-Behavioural Pediatrics.

 

Enligt den nya rapporten, ska barn som är under 2,5 år och som vill använda e-böcker och surfplattor använda dem tillsammans med sina föräldrar. Och små barn lär sig bäst om föräldrarna är med och pratar med dem, ansikte mot ansikte.

– Det finns fler frågor än svar när det gäller mobila enheter. Tills vi vet mer hur de påverkar barnens utveckling uppmuntras familjetid offline, säger Jenny Radesky till University Hearld.

 

LÄS OCKSÅ: De 7 vanligaste synderna hos föräldrar


Även svenska forskare har varit inne på liknade linje. Barnläkaren och professor Hugo Lagercrantz berättade i en intervju att tidigare forskning visat att mycket tid framför tv och datorspel kan leda till försenad språkutveckling och ökade koncentrationssvårigheter.

Han vill att varje förälder ska ha ett försiktighetsperspektiv på allt vad skärmar heter.

– Att skärmar ersätter samtal med föräldrar och andra vuxna kan få väldigt negativa konsekvenser. Surfplattan kan inte på samma sätt – i alla fall inte ännu – interagera med barnen. Lagom små doser har jag ingenting emot. Men det får inte ersätta föräldrar och social interaktion, säger han till SvD.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer