Lever du ditt liv som du vill eller påverkas du helt av vad andra människor tycker?
1 av 2: Lever du ditt liv som du vill eller påverkas du helt av vad andra människor tycker? Foto: Shutterstock
Rädslan för att bli dömd av andra och utstött från gruppen finns i oss alla.
2 av 2: Rädslan för att bli dömd av andra och utstött från gruppen finns i oss alla. Foto: Shutterstock

Experten: Sluta bry dig om vad andra tycker

Många av oss lever i en ständig oro för att bli dömda av andra. Det är förstås inte särskilt konstigt och har en naturlig förklaring. Men när det går ut över hur vi vill leva och vem vi vill vara blir det ett problem.

Här ger experterna sina bästa råd.

”Tänk om de tycker att jag är dum i huvudet”

Känner du igen den där inre rösten som gnager och gnager på skallbenet?

För de allra flesta är detta något som pågår i nästan halva livet. Enligt en undersökning från skomärket Hotter är det först vid 46 års ålder som majoriteten slutar bry sig om vad andra människor tycker.

Det kan förstås vara en god egenskap – att ta andra människors känslor i beaktning – men om du ligger vaken om natten och tänker på en pinsam situation du upplevde för fem år sedan är det sannolikt inte hälsosamt.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så lär du dig att säga nej

Medfött behov

Däremot behöver du inte känna att det är ditt fel. Vi människor är nämligen hårdkodade att kämpa för vår plats i stammen.

– Som art har vi ett medfött behov att tillhöra något för att kunna överleva. Att bry sig om vad andra människor tycker och skräddarsy hur vi uppför oss efter det, gör så att vi passar in och inte blir utstötta, säger samtalsterapeuten Melissa Sedmak till Huffington Post.

I måttlighet är det alltså helt naturligt och rimligt att ta vår omvärld i beaktning innan vi gör något.

– Men det går över gränsen när vi börjar fatta beslut helt baserat på hur det kommer tas emot av andra i stället för vad vi själva verkligen vill och önskar, säger livscoachen Kanika Tandon till sajten.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att du lider av ”skynda-syndromet”

Så förändrar du ditt beteende

Om du vill förändra ditt beteende kan ett första steg vara att fundera över vad du verkligen värderar i livet. Och att försöka avgöra när du gör något för dig själv och när du bara är en ”people pleaser”.

En annan viktig fråga att ställa dig själv: Kommer min ”stam” verkligen att döma ut dig om du säger vad du tycker eller gör ett misstag? Eller kommer den rädslan helt från mig själv? 

– Är det här bara en upplevd mall vi försöker passa in i eller har min stam verkligen så här höga förväntningar? Och om den har det, vill jag verkligen vara en del av en grupp som tvingar sina medlemmar att leva efter en viss mall, säger Melissa Sedmak.

Det finns trots allt fler grupper att välja bland.

Stärk dig själv

En stark självkänsla spelar också en nyckelroll. Påminn dig själv om alla de kvaliteter du besitter och ditt unika perspektiv. Och försök få en djupare förståelse kring varför du fattar besluten du fattar och vad som är ditt syfte.

Om du kan förklara det för dig själv så kommer du ha mycket lättare att stå fast vid dina beslut och inte bli lockad av andra alternativ.

När det kommer till stora livsbeslut kan du alltid ställa dig själv frågan: ”Kommer jag ångra det här om fem eller tio år?”.

Om svaret är nej, vad väntar du på?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!