Det finns många stereotyper kring ensambarn.
Det finns många stereotyper kring ensambarn. Foto: Shutterstock

Experten krossar myten om ensambarn

Ensambarn får ofta ta mycket skit.

Det har påståtts att de är både själviska, mindre sociala och ångestfyllda.

Nu vill psykologen Ana Aznar slå hål på myten.

Senast 2017 rapporterade Hälsoliv om kinesisk forskning som hävdade att ensambarn rankade lägre på personlighetsdrag som vänlighet och empati.

De pekades visserligen ut som mer kreativa men uppgavs ha svårt att både kontrollera sina känslor och röra sig i sociala sammanhang.

Enligt psykologen Ana Aznar är det en vanlig stereotyp. Lite själviska, ångestridna, socialt missanpassade och ensamma är bara några av alla drag som tillskrivits just ensambarn.

Men stämmer det verkligen?

LÄS OCKSÅ: Majsan, 52, om att vara barnfri: ”Jag är så himla nöjd med valet”

Är ensambarn mer narcissistiska?

I en artikel för The Conversation börjar Aznar med att referera till en ny tysk studie med nästan 2000 deltagare. Under titeln ”End of a stereotype” skriver studieförfattarna att det inte finns några belägg för att ensambarn är mer narcissistiska än personer med syskon.

Andra studier visar inte heller någon skillnad när det kommer till saker som utåtriktning, samarbetsvillighet, mogenhet, självkontroll eller ledarskap. Däremot, menar Aznar, finns tecken på att ensambarn kan vara mer motiverade och bättre på att acklimatisera sig till nya situationer.

Det kan exempelvis förklara varför ensambarn generellt studerar längre och får prestigefyllda yrken.

Inte sämre mental hälsa

Hur är det med intelligens då? En samlingsstudie från 1986 menar att ensambarn tenderar få bättre resultat på IQ-test än personer med flera syskon. De enda som gjorde bättre ifrån sig var förstfödda och personer med endast ett yngre syskon. Huruvida det är av relevans är emellertid omtvistat. Intelligensgapet tenderar nämligen att bli mindre med åldern.

Samma studie hittade inga konkreta skillnader gällande mental hälsa. Ensambarn och personer med syskon hade liknande nivåer av ångest, självkänsla och beteendeproblem.

LÄS OCKSÅ: Övervikt hos barn – så kan du hantera det som förälder

”Sluta stigmatisera ensambarn” 

Enligt Aznar finns det också forskningsbelägg för att ensambarn varken är mer ensamma eller har svårigheter att skaffa vänner.

Allt sammantaget verkar det inte handla om några extrema skillnader på ensambarn och personer med syskon. I vissa fall kan det till och med vara en fördel att vara solo. Barnet i fråga får trots allt tillgång till föräldrarnas odelade uppmärksamhet och resurser under hela livet. Vissa menar att detta kan leda till ett bortskämt och missanpassat barn, andra precis tvärtom.

”Med tanke på att antalet familjer med ett barn ökar världen över, kanske det är dags att sluta stigmatisera ensambarn och fördöma föräldrar som bara skaffar ett barn”, skriver Aznar och lägger till.

”De verkar klara sig alldeles utmärkt”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande