För många är en kram något av det bästa som finns. För andra? Not so much.
1 av 2: För många är en kram något av det bästa som finns. För andra? Not so much. Foto: Shutterstock
Anledningen till varför kan vara många.
2 av 2: Anledningen till varför kan vara många. Foto: Shutterstock

Experten: Därför hatar vissa att bli kramade

Alla känner minst en person som ogillar att bli kramad.

Det som för dig framstår som en ömsint gest kan för någon annan vara rena skräckfilmen.

Men varför är vi så olika?

Experterna reder ut.

För vissa handlar det helt enkelt om uppfostran.

Enligt en studie från 2012 går kramande ofta i arv och personer med kramande föräldrar tenderar alltså att följa i samma fotspår.

– Vår tendens att söka fysisk kontakt - vare sig det handlar om en kram eller en klapp på axeln, är ofta en produkt av vår tidiga barndom, säger professor Suzanne Degges-White till sajten Time.

Samma sak gäller icke-kramande.

Detta inlärda beteende kan således gå i arv i generationer, men det behöver inte vara så. I vissa fall kan det få motsatt effekt där ett barn känner sig svältfödd på närhet och således växer upp att bli just kramare.

Så här långt är det ganska rakt på sak.

LÄS OCKSÅ: Kramas mer - därför är det bra för din hälsa 

Kan påverka oss fysiskt

Men, det handlar inte bara om psykologiska faktorer. Brist på fysisk närhet i barndomen kan faktiskt påverka hur vår kropp utvecklas.

Enligt psykologiprofessorn Darcia Narvaez kan det exempelvis leda till en underutvecklad vagusnerv. Nämnda nerv består av omkring 80 000 nervtrådar som bland annat samlar in data från kroppen och hjälper oss att slappna av.

Studier har visat att detta i sin tur kan försämra förmågan att vara intim och känna medkänsla.

Vidare kan det påverka hur mycket av hormonet oxytocin som frigörs i kroppen. 

Oxytocin går ibland under namnet "kärlekshormonet" och hjälper oss att forma band med andra människor.

LÄS OCKSÅ: Detaljen som avslöjar om en kram är kärleksfull eller inte 

Kulturella skillnader

Allt behöver förstås inte ha att göra med barndomen. Enligt Degges-White kan både självtroende och problem med kroppsbilden ha att finger med i spelet.

– Människor som är öppna för fysisk kontakt har ofta ett högre självförtroende, säger hon till Time och berättar vidare att personer med social ångest är mer avvaktande när kommer till kärleksfull beröring - även när det handlar om nära vänner.

Slutligen finns det en kulturell aspekt att ta i beaktning. Det skämtas ofta om att vi svenskar börjar kramas så fort vi har träffat någon mer än en gång. I andra länder tar det längre tid. Enligt en studie från Berkeley-universitetet är fysisk beröring extremt mycket vanligare i exempelvis Frankrike och Puerto Rico jämfört med USA och England.

Hur det än ligger till är det viktigt att komma ihåg att alla helt enkelt inte uppskattar att kramas och att det bör respekteras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!