Ensam i jul? Så kan du hantera det

När livet förändras hamnar julfirandet lätt i kläm.
Att vara ensam över jul är inte särskilt ovanligt, och är inte ett tillstånd som behöver vara för evigt.
Psykologen Maria Farm har några enkla strategier som kan hjälpa.

Maria Farm. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Många är solo

Tre procent firar jul utan sällskap, enligt en undersökning från häromåret. Den siffran är kanske inte helt exakt. Men klart och säkert är att ensamhet och jul är ett ämne som berör:
– Jag har pratat om jul och ensamhet i flera år i rad, det är verkligen laddat, säger Maria Farm, legitimerad psykolog och KBT-terapeut.
– Det kan handla om att vara ensam, hur man hanterar familjekonflikter runt jul, men också stress och krav kring jul. Och alkoholen, hur ska man träffas när pappa dricker?
I en tid där familjekonstellationer oftare förändras blir julen också en tid där sådana förluster blir tydliggjorda.
– Julen är den av högtiderna som är mest traditionell i vår begreppsvärld. Familj är betydligt mer förknippat med julen än med andra högtider, vi fokuserar kring det religiösa och kring Jesusbarnet, där finns ett familjetema.
Att det är vinter och inomhus bidrar också att till att göra högtiden mer koncentrerad till släkten.

Nedan avslöjar hon sina strategier för den som är ensam i jul

Foto: Shutterstock

1. Den tabubelagda ensamheten

Att berätta om sin ensamhet kan föda en känsla av utsatthet, men kan även få den man berättar för att känna sig generad. Hur formulerar man det inför andra, att jag ska vara ensam i jul?
Om man själv kan hitta ett svar på frågan "Vad skulle jag vilja att den här julen handlade om för mig?", kan det bli lättare att berätta om det för andra, menar Maria Farm.
– Ska man fira alternativt, vilket man får säga att man gör om man väljer att fira ensam kan det vara bra att fundera på vad man vill med sin jul snarare än att tänka att "här går jag och gör second best". Att jag gör jul på ett eget sätt, på ett nytt sätt. Då kan man berätta att "så här ska jag fira jul" och precis som det kan vara befriande när man säger "jag dricker inte vin", när man står för andra värderingar.
– Sen förstår jag att det är en utmaning, särskilt om man är nyseparerad eller någon har gått bort. Herregud!
Att lösa julkonflikten genom att åka i väg på någon form av resa kan också vara en enkel och trevlig utväg om julgröten står en upp i halsen redan i förväg.
– Det finns de som åker utomlands eller gör något helt annat.
LÄS MER: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa! 
Foto: Shutterstock

2. Jul på egna villkor

Att inte "åka hem" till en ursprungsfamilj behöver inte heller betyda att man bokstavligt talat är ensam. Man kan ses en stund, man kan göra någon aktivitet. Man kan bjuda in andra till sig för en del av dagen.
– Jag kommer att tänka på en klient i övre medelåldern. Julen var en stor grej för honom och han hade tidigare levt i relationer, men nu var han ensam och bedrövad över det han inte hade, säger Maria Farm.
Under samtalen fick han hjälp att hitta nya infallsvinklar och ställa sig frågan hur han skulle vilja fira utifrån hur livet faktiskt såg ut, snarare än att hänga fast i minnet av det han hade förlorat.
– När vi avslutade vår kontakt var han glad, han hade styrt upp med en god vän att de tillsammans skulle fira jul.
Man kan ställa frågan om man kan delta i en liten del av andras gemenskap. En promenad, en glögg, en frukost? Kanske vill någon ses under andra former en del av dagen?
– Det kan vara delikat. Det kan ju kräva lite mod. Man kan vara rädd för att få ett nej.
Eller ett ja som inte är menat?
– Spontant skulle jag säga att man kanske inte behöver vara så rädd att fråga. Om jag går till mig själv skulle jag tycka att det vore jättekul om jag och min bästa barndomsvän skulle fira jul ihop. Många tänker inte tanken, men om en vän eller en bekant skulle fråga skulle det kanske inte vara så märkligt.
Maria Farm har en idé om hur man kan formulera frågan:
– Kanske som att "Min jul har kommit att se lite annorlunda ut, och jag skulle tycka att det vore jättetrevligt om jag kunde vara hos er några timmar." Och så kan man erbjuda sig att ta med sig nåt, hjälpa till med nåt.
Om inte annat kanske tomtekostymen kan behöva fyllas?
Foto: Shutterstock

3. Konflikterna

Djupgående släktbråk, eller att en part vill ha monopol på att bestämma julreglerna kan också ställa till det i julidyllen. Föräldragenerationen kan ha svårt att släppa på föreställningar om hur saker och ting ska vara.
Man kanske inte orkar fara land och rike runt mellan skilda familjetrasor som kräver närvaro eller så kommer man inte överens med partners uppåt eller nedåt i generationsträdet.
Julfirandet måste inte vara allt eller inget. Kanske kan man fira en annan dag i anslutning till själva julen. Bor man i närheten kan man också vara med lite grann, föreslår Maria Farm.
– Man kan göra så att man försöker hitta ett sätt att fira. Man kan fira alkoholfritt, man kan fira en begränsad tid av dagen.
– Sen finns det de som tycker att det blivit så laddat, med svårare psykiskt ohälsa eller så i familjen att de väljer att avstå helt.
LÄS MER: 7 saker som aldrig är okej i en relation 
Foto: Shutterstock

4. Strategier för dagen

Oavsett hur man tänker sig julen är det smart att tänka igenom sin dag litegrann i förväg. Sovmorgon, yoga eller förmiddagsträning på friskis? Helt förbise dagen eller göra lite julmysigt på sitt eget sätt.
Kalle Ankas jul eller en dokumentär om utrotningshotade flasknosdelfiner i mellersta Burundi...
– När något är obehagligt eller väcker oro, skjuter vi det ofta ifrån oss. Då kommer julafton utan att vi har en plan. Det tror jag är lite destruktivt, säger Maria Farm.
"Hur kan jag lägga upp dagen för att må så bra som möjligt?" kan vara en bra fråga.
– Ge dagen en mening och en form även om inte den formen och meningen jag allra helst vill ha. Vad man ska äta, kanske nån väldigt bra film. Att komma ut i dagsljuset och inte vrida på dygnet är en väldigt bra idé, även om det kan låta präktigt. Så man känner att man tar hand om sig. Sen behöver man inte försöka efterapa en julafton som den skulle ha varit annars.
Foto: Shutterstock

Att välja bort

Om man har dåligt samvete för att man lämnar någon ensam? Hur gör man då?
– Ja, herregud, såna klienter har jag haft många av. Det är verkligen en komplex fråga, säger Maria Farm.
Hon associerar framför allt frågan till supande men också psykisk sjukdom kan komplicera bilden. En väldigt vanlig orsak till inställda julfiranden är alkoholen. Om man inte längre blir inbjuden kan man behöva fundera igenom om ens alkoholvanor kan ha med saken att göra.
– Det här med medberoende, jag har en djup respekt för det. Om man vet att "det här kommer inte att sluta bra", då brukar jag försöka stötta dem när de vill bryta i förväg. Om man har börjat sätta gränser blir det alltid mycket bättre i slutändan.
– Att inte ställa upp och gå med på vad som helst kan hjälpa den som har ett missbruk. Det känns som om man är snällare i stunden om man låter det pågå, men det är man inte. Det kan man försöka intala sig. "Du får inte komma hit och supa bort vår julafton", är en helt rimlig inställning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande