Du kan vara både extrovert och introvert

Extroverta kan längta efter en lugn hemmakväll.

Och introverta behöver inte vara eremiter.

Enligt nyare forskning kan man ha drag av båda personlighetstyper.

De senaste åren har det varit populärt att dela in människor i två personlighetstyper. Antingen tillhör du de extroverta, med kvaliteter som charm, karisma och övertalningsförmåga. Eller så är du en av de introverta: kreativ, med ett behov av att arbeta ensam.

Men riktigt så enkelt är det inte, visar forskningen. Enligt nyare studier balanserar vi alla på linjen mellan de två ytterligheterna. En extrovert person som festat hela helgen kan visst längta efter att ligga hemma och läsa en bok på måndagskvällen. Och nog kan en introvert person vara charmig i sociala sammanhang, även om hen inte överröstar rummet?

 

Medical Daily skriver att hjärnan är den mest komplexa delen av vår kropp - och att det behövs mer forskning innan vi säkert kan fastställa vad som ligger till grund för olika personligheter och hur de bör definieras.

Psykologen Mihaly Csikszentmihalyi säger till sajten att hans mest konstnärliga patienter kan växla mellan extroverta och introverta beteenden från dag till dag.

– De är ofta det ena eller det andra. Antingen föredrar de att befinna sig mitt i folkhavet eller så vill de sitta vid sidan av och iaktta den förbipasserande massan.