Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 11 jun 2018 14:30

Det enda knepet du behöver för en stressfri semester

Är du stressad inför semestern? Kanske kan det vara bra att ligga steget före med planeringen, menar psykolog Mattias Lundberg.

Är du stressad inför semestern? Kanske kan det vara bra att ligga steget före med planeringen, menar psykolog Mattias Lundberg.

1/2

Foto: Adobe stock.

Psykolog Mattias Lundberg.

Psykolog Mattias Lundberg.

2/2

Foto: Pressbild.

Hur stressar man bäst ner i tid innan semester, så man kan njuta av ledighet?

Är du en kontrollmänniska så är kanske detta knep rätt för dig. 

Snart kommer den för många, efterlängtade semestern och nu ska vi gå från stressiga till lediga dagar. 

Det finns många tips och råd om hur du lättast kommer in i semesterlunken fort, och hur man ska ställa om från jobb till ledigt på ett smidigt sätt så du kan njuta av semester. 

Att skriva listor över det du måste ha klart innan semestern kan vara ett bra tips, tillåt dig själv att gå ner lite i varv veckorna innan semester för att hjälpa kroppen slappna av och förbereda dig på ledighet. 

LÄS OCKSÅ: Så tacklar du ångesten när semestern är slut 

Psykologen: Augusti stressar oss redan innan semester

Men vad är egentligen psykologens bästa tips för att kunna njuta av en stressfri semester?

Att redan innan semestern förbereda dig på att börja jobba igen. Det kanske låter motsägelsefullt, men enligt psykolog Mattias Lundberg så är det oftast augusti och slutet på semestern som stressar oss redan innan vi gått på ledighet. 

Hur ska man då motverka detta fenomen? 

LÄS OCKSÅ: Rädd för att gå till gymmet? Därför ska du börja på semestern

Förbered dig redan innan semestern på hur det blir efter den 

Genom att förbereda sig innan ledighet på hur det kommer vara när du kommer tillbaka till jobbet, menar psykologen är bästa sättet. 

– Så hur paradoxalt det än verkar, så är det bästa sättet att stressa ner inför semestern är att börja planera för att arbeta igen i augusti. Genom att redan innan semestern vara klara över vad vi ska göra första dagen, ha kontroll över kraven den första veckan och ha planerat in de viktigaste mötena kommer det att bli lite enklare att gå tillbaka, skriver psykolog Mattias Lundberg i ett pressmeddelande

Därför kan det alltså vara en bra idé att redan nu se över vad du behöver göra när du kommer tillbaka från semestern, och att vara förberedd minskar risken för att du ska bli överrumplad över arbetsmängden eller få ångest över insikten att det är ett helt år kvar tills nästa sommarsemester. 

Känner du dig stressad redan nu inför semestern? Läs och se om dessa varningssignaler stämmer in på dig – och hur du varvar ner.