Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Synfel är inte roligt, men en tröst är att det kan vara en indikation på att du är riktigt smart.Synfel är inte roligt, men en tröst är att det kan vara en indikation på att du är riktigt smart.Synfel är inte roligt, men en tröst är att det kan vara en indikation på att du är riktigt smart.
Synfel är inte roligt, men en tröst är att det kan vara en indikation på att du är riktigt smart. Foto: Shutterstock

Det är sant! Personer med glasögon är smartare än de flesta

Glasögonorm? Grattis! 

Chansen är stor att du är smartare än andra, menar forskare.

Att glasögonbärare skulle vara riktiga snillen känns som en uttjatad klyscha, men faktum är att forskare nu hittat stöd för att det finns ett samband mellan intelligens och brillor.

Du läste rätt: Personer med glasögon är smartare än andra.

Forskare vid universitetet i Edinburgh analyserade genetisk data från mer än 300 000 personer. I studien, som publicerade i tidningen Nature Communications, framkom att det var 30 procent troligare att de deltagare som hade problem med synen också var intelligentare än snittet.

LÄS OCKSÅ: 11 saker bara vi med glasögon måste stå ut med

Hög intelligens kopplat till bättre hälsa

Forskarna fann även en hel rad andra hälsofaktorer som hängde ihop med högre kognitiv förmåga. 

– Den här studien, den största genetiska studien av kognitiv förmåga, har identifierat flera genetiska olikheter som bidrar till arvbarheten av tankeförmåga, sa en av forskarna Gail Davies, enligt Independent.

Det rör sig om nära 150 faktorer. Bland annat såg de att smarta personer lever längre, har bättre kardiovaskulär och mental hälsa och lägre risk at drabbas av lungcancer.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Nattugglor är smartare - och tjänar mer