Alla känner sig lite nere då och då.
Men om tungsinnet hänger kvar ett längre tag, mer än två veckor, kan det bero på att du är deprimerad
1 AV 2
Alla känner sig lite nere då och då.
Foto: Ruslan Guzov
2 AV 2
Men om tungsinnet hänger kvar ett längre tag, mer än två veckor, kan det bero på att du är deprimerad
Foto: Colourbox

Depression - 8 tecken du ska se upp med

Depression kan vara ett mycket allvarligt tillstånd. Men hur vet du att du verkligen är deprimerad?

Med hjälp av det amerikanska magasinet Health listar vi åtta tecken och symptom som du bör vara uppmärksam på.

Om du känner igen dig: hör av dig till vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning.

Nedstämdhet och sorg drabbar de flesta av oss till och från. Allt är inte alltid roligt - och både större och mindre omständigheter kan göra att vi tappar lust och ork i kortare perioder. Men om tungsinnet hänger kvar ett längre tag, mer än två veckor, kan det bero på att du är deprimerad. Knappt hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män i Sverige får någon gång under livet en riktig depression som måste behandlas med terapi eller medicin, enligt 1177 Vårdguiden.

LÄS OCKSÅ: Trött hela tiden? 7 vanliga diagnoser

TIDIGA TECKEN OCH SYMPTOM PÅ DEPRESSION

Vad som utlöser den långvariga dysterheten går inte alltid att identifiera. Det kan vara en specifik händelse, men lika ofta beror det på en kombination av flera olika faktorer.

Oavsett bakgrund så brukar depressionen ta sig i uttryck på ett antal specifika sätt, som du bör vara uppmärksam på om du befinner dig i riskzonen.

Här listar vi åtta av dem.

1. Du blir inte glad av samma saker som förr

 Plötsligt känns middagen med tjejgänget bara tråkig och den dagliga joggingturen helt onödig. Du ligger hellre hemma i soffan framför tv:n - och de inställda åtagandena blir allt fler. Depression leder inte sällan till ett apatiskt tillstånd, då man känner sig likgiltig inför det sociala, fysiska och emotionella livet.

2. Du är lättirriterad

 Vid nedstämdhet och depression sjunker ofta stresståligheten och man blir lättare irriterad för småsaker som normalt inte skulle orsaka känsloutbrott.

3. Du tänker på döden

 Om du funderar på att ta ditt liv, söker information om självmord på nätet eller spekulerar i hur familj, vänner och bekanta skulle reagera om du försvann så är det en akut varningssignal om att du bör söka professionell hjälp hos psykiatrin, vårdcentralen, BUP eller sjukvårdsrådgivningen. De flesta som lider av depression har mer eller mindre flyktiga självmordstankar, enligt Danuta Wasserman, professor vid nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska institutet.

4. Du får panik- och orosattacker

Panikångest och depression har ett nära samband. Långvarig stress kan till exempel leda till både det ena och det andra. En panikattack yttrar sig vanligen i hjärtklappning, svettningar och yrsel, och med oro menas i det här fallet ett mer långvarigt tillstånd av panik, tvångstankar eller fixeringar.

LÄS OCKSÅ: Dystymi: 9 tecken på att du lider av depressionen

5. Du äter mindre- eller mer - än vanligt

 Många som mår dåligt psykiskt eller är upptagna med orostankar tappar aptiten eller glömmer helt enkelt bort att de behöver äta. För andra kan det vara tvärtom: de jobbiga känslorna och tankarna leder till att man överäter eller tröstar sig med onyttigheter.

6. Du sover för lite - eller för mycket

Sömnproblem och huvudvärk är vanliga symtom på depression. En del får insomningssvårigheter och problem med att de vaknar under natten på grund av orostankar – medan andra blir trötta och sover mer än vanligt till följd av håglösheten och att de vill fly de jobbiga känslorna.

7. Du har ingen energi

"Tröghet" och försoffning kan vara en naturlig följd av föregående punkter: för lite mat eller sömn. Men det kan också vara en direkt konsekvens av att gå runt och känna sorg och hopplöshet under en längre period. Känslomässig smärta tar mycket energi och kan göra att man blir matt och utan handlingskraft. Här kan du testa om din trötthet kan vara en dold depression.

8. Du har svårt att koncentrera dig

 När sorg- och tomhetskänslor dominerar hjärnan är det lätt att tappa intresse för, ja rentav glömma, omvärlden. Det har till följd att man inte orkar fokusera eller koncentrera sig på saker som normalt brukar vara lätt som en plätt att genomföra, som dagligt hushållsarbete eller arbetsuppgifter