Dörröppningar kan vara mer förvirrande för hjärnan än du tror.
Dörröppningar kan vara mer förvirrande för hjärnan än du tror. Foto: Shutterstock

Därför glömmer du saker när du går in i ett nytt rum

Hjärnan må vara fantastisk men den är också extremt lättlurad och vimsig.

Har du exempelvis gått från ett rum till ett annat med en specifik uppgift i åtanke för att sedan helt glömma bort varför du är där?

Här förklarar vi varför det inträffar och tre andra vanliga företeelser som ställer till det för hjärnkontoret.

Dörrar får dig att glömma

Du sitter framför tv:n och äter popcorn och känner dig plötsligt törstig. Du lämnar vardagsrummet på jakt efter ett glas vatten, men i samma stund som du går in i köket blir hjärnan fullständigt tom. Där står du, handfallen i dörröppningen och har ingen aning om varför du är där. Kanske hinner du tänka ”Är jag sinnessjuk?”. Nej, det är du (sannolikt) inte. 

Boven är i själva verket dörren. Sajten The Healthy refererar till forskning från University of Notre Dame som visar att dörröppningar kan orsaka plötslig minnesförlust. Att gå från ett rum till ett annat kan nämligen trigga en så kallad ”händelsegräns” i hjärnan. Den bestämmer sig helt sonika för att arkivera tankarna du hade i vardagsrummet och börja om på nytt i nästa rum.

LÄS MER: Hjärnsläpp? Därför glömmer du saker du egentligen kan

Öppna platser får dig att gå i cirklar

Foto: Shutterstock

Du har säkert sett det på film. Ett gäng desperata överlevare fast i en öken eller på tundran som plötsligt inser att de gått i cirklar. Trots att vi är säkra på att vi går i en helt rak linje tenderar vi att cirkulera om omgivningen saknar tydliga landmärken – åtminstone om vi ska tro på tysk forskning. En möjlig förklaring är att små, små missbedömningar i riktningen ackumuleras och slutligen leder till cirkelgång. Fenomenet har också förklarats med skillnader i benstyrka och benlängd, men de tyska forskarna menar att det snarare sitter i hjärnan. Detta eftersom samma person kunde dra åt både vänster och höger.

Attraktiva personer gör dig mindre kritisk

När vi uppfattar någon som fysiskt attraktiv tillskriver vi ofta den personen andra goda egenskaper – som att hen också är intelligent, vänlig och rolig – trots att vi inte har en aning. Inom psykologin faller detta beteende under termen haloeffekten. Detta fenomen blir extra tydligt i vår relation till kändisar, som ofta är fysiskt attraktiva. Det räcker med att gå till sig själv. Hur många gånger har man inte tillskrivit olika kändisar en hel massa egenskaper utan att faktiskt veta?

LÄS OCKSÅ: 7 smarta övningar för ditt minne

En dålig upplevelse kan förstöra något gott för alltid

Låt oss säga att du älskar lasagne och precis satt i dig en stadig bit. Strax därefter blir du magsjuk och spyr i flera dagar. En sådan upplevelse kan räcka för att du ska undvika lasagne för resten av livet. Trots att du i grunden gillar en maträtt kommer din hjärna förknippa det med något dåligt. Fenomenet kallas för Garcia-effekten, efter forskaren John Garcia som testade sina teorier på råttor under 1950-talet. Det krävs inte en heller en direktsamband för att utveckla en smakaversion. Om du exempelvis mår extremt dåligt efter att ha druckit en drink baserad på apelsinjuice, kan det sluta med att du inte klarar av att dricka apelsinjuice. Trots att det är alkoholen som gjort dig dålig. Teorin är att fenomenet är en evolutionär försvarsmekanism som skyddar oss från potentiellt giftiga substanser.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande