Låter du magkänsla eller logik styra dina beslut?
1 av 2: Låter du magkänsla eller logik styra dina beslut? Foto: Shutterstock
Ånger är sällan en kul känsla.
2 av 2: Ånger är sällan en kul känsla. Foto: Shutterstock

Därför fattar vi dåliga beslut – trots att vi vet bättre

Alla fattar dåliga beslut då och då. Det är verkligen inget konstigt.

En ny studie visar emellertid att vi gör det även när vi vet bättre – när den berömda magkänslan tar över.

Här är förklaringen.

Att många baserar sina beslut på magkänsla är knappast en nyhet. En förklaring kan förstås vara att vi inte vet bättre när beslutet fattas.

Men forskning från The Ohio State University pekar mot att vi gör det även när vi har bevis på det motsatta.

Trots att vi vet vad som oftast funkar, väljer vi att gå efter magkänsla eller vad som funkade senast vi fattade ett beslut.

– I vår studie så visste deltagarna vad som oftast funkade. Men de använde inte den kunskapen, säger professor Ian Krajbich, som jobbat med studien, enligt Science Daily.

LÄS OCKSÅ: 9 smarta tips till dig som ständigt överanalyserar

Magkänslan tar över

Förenklat kan man säga att studien kretsade kring ett simpelt datorspel där deltagare kunde vinna mer pengar genom att upptäcka och utnyttja olika mönster i spelet. Alla deltagare utom en lyckades identifiera mönstret som vanligtvis ledde till det det största priset.

Nu till twisten: Mönstret ledde inte alltid rätt, i 10 till 40 procent av fallen ledde det inte till högsta pris.

Så vad gjorde deltagarna efter att det tidigare framgångsrika mönstret inte lyckades? I endast 20 procent av fallen fortsatte deltagarna på inslagen väg.

I andra delar av studien fungerade mönstret alltid på samma sätt, utan twist. Här följde deltagarna mönstret 40 procent av gångerna och vann högsta pris.

Ignorerar bevisen

För att förtydliga fynden tar Krajbich ett exempel från verkliga livet.

Låt oss säga att du är väl medveten om att Storgatan vanligtvis är den snabbaste vägen hem från jobbet. Igår var det emellertid trafikstockning längs gatan och du valde i stället Lillgatan och kom då hem några minuter snabbare än vanligt.

Så, hur gör du i dag? Väljer du Storgatan eller Lillgatan? Baserat på studiens fynd är chansen stor att du kommer välja Lillgatan, trots att det inte finns någon trafikstockning att ta i beaktning den här gången. Vi ignorerar alltså bevisen på vad som normalt funkar bäst och satsar på det som fungerade bra senast.

– Det finns den här spänningen mellan vad du borde göra, åtminstone statistiskt sett, jämfört med att göra det som funkade bra i närtid, säger Krajbich.

LÄS OCKSÅ: Därför blir du illamående av ångest och stress

Därför väljer vi ”fel” beslut

Så varför följer vi inte den statistiskt bästa strategin oftare? Det är förstås omöjligt att svara på enbart baserat på fynden från en liten studie. Krajbich teori är att det krävs mycket mental energi och planering för att alltid fatta rätt beslut baserat på vad du vet om din omgivning. Det är dessutom inte alltid uppenbart vad du tjänar på att följa den bästa strategin – särskilt när det handlar om enstaka procents skillnad.

– Det kan vara svårt att avgöra om du tagit ett bra eller dålig beslut enkom baserat på resultatet. Vi kan fatta ett bra beslut men ha otur och ändå få ett dåligt resultat. Eller vice versa, säger han.

Då är det lätt att tappa disciplinen och bara satsa på det som gick bra sist vi fattade ett beslut. Studien antyder att folk ofta lär sig vad som fungerar bäst, det gäller alltså ”bara” att göra det i praktiken också.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!