Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Därför blir du lyckligare om du älskar katter

Katter är självständiga med integritet.

Till skillnad från hundar följer de inte minsta vink från sin ägare.

Men underskatta inte de avvaktande husdjurens potential, för de har massor att ge sin husse eller matte.

Med inspiration av tidningen Huffington Post listar vi sex skäl till varför din hälsa blir bättre med en kissemiss i huset.

1. De lär dig att leva i nuet 

Finns det någon trivsammare bild än den av katten som sitter alldeles still i fönstret och iakttar vad som sker där ute? Inte ens en förbiflygande fågel kan i den stunden få missen att resa sig. Nu har de flesta människor visserligen en matigare agenda än katten, men beteendet kan ändå fungera som en påminnelse om att stanna upp i vardagen och "bara vara". Kanske inte i timmar, men i alla fall en liten stund då och då.

 

LÄS OCKSÅ: Därför har kattmänniskor ett bättre liv

 

2. De minskar risken för hjärtattack

Forskning har visat att kattägare löper 30 procent mindre risk att dö av hjärtattack än dem utan kisse. Även risken att drabbas av andra dödshotande hjärt- och kärlsjukdonar tycks vara mindre bland dem som lever med katt. Troligtvis är det husdjurens rogivande effekt på sina ägare som ligger bakom resultatet. Katter är bra på att ta tupplurar, vilket kan smitta av sig på omgivningen. Och vem får inte lugnare nerver av det harmoniska spinnandet?

 

Foto: Claudia Gabriela Tapuleasa

3. De ger dig kärlek

Oavsett om du lever som singel eller med familj: ibland slår ensamheten emot oss med full kraft. Och då kan ett husdjur som väntar innanför dörren när du kommer hem eller kryper upp bredvid dig i soffan göra underverk.

Vi behöver inte alltid prata för att känna oss bättre, ibland räcker det med värmen från en annan levande kropp. (Och om du nu behöver lufta något så kan det vara skönt att göra det inför en varelse som inte ger svar på tal, utan åtminstone agerar som om den lyssnar.)

 

4. De får dig att skratta

Det finns en anledning till att videoklipp av djur har blivit en storfavorit på internet. Det är roligt att se gulliga varelser, som katter, göra misstag i sin jakt på mat eller lek. Och ännu roligare är att få uppleva det i verkligheten, när din egen misse stöter på patrull i form av ett halt golv eller ett oförutsägbart köksredskap. Så kan du bli en av dem som filmar händelsen och lägger ut på Youtube?!

 

 

5. De motverkar depression

Inte bara är det mysigt att gosa med en lurvig misse i tv-soffan: studier har dessutom visat att halterna av vällusthormonet oxytocin ökar när man klappar och smeker ett husdjur. Dessutom innebär ägandet av en katt att man måste mata, rasta och planera för en annan levande varelse – och rutiner och ansvartagande kan hjälpa till att hålla nedstämdhet och depression på avstånd, enligt psykiatriker.

 

6. De lär dig att det är okej att flippa ur ibland

De är vanligtvis en symbol för lugn och ro, men alla som sett en riktig kattfight vet att den snällaste misse kan bli ett riktigt odjur i en tvärvändning. Och de flesta kattägare kan nog vittna om ett och annat galet utspel, när den vanligtvis så stillsamma pälsbollen förlorat förståndet och sprungit fräsande fram och tillbaka över köksgolvet. Katter tappar det ibland, vilket även människor borde göra oftare, för att lätta på det känslomässiga trycket. Att inte agera ut ilska kan göra dig sjuk, enligt experter.