ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Därför blir du lyckligare av att bädda sängen

Enligt en studie som Elite Daily tagit del av så mår personer som bäddar sängen mycket bättre – de tränar mer och trivs bättre på jobbet.

Enligt en studie som Elite Daily tagit del av så mår personer som bäddar sängen mycket bättre – de tränar mer och trivs bättre på jobbet.

1/2

Foto: Rafal Strzechowski

Att bäddda sängen kan få dig att känna kontroll över annat i livet också. Det säger författaren Gretchen Rubin.

Att bäddda sängen kan få dig att känna kontroll över annat i livet också. Det säger författaren Gretchen Rubin.

2/2

Foto: Vadym Drobot

Därför blir du lyckligare av att bädda sängen

Att bädda sängen är kanske inte det du prioriterar högst här i livet. Fast det borde du göra. Undersökningar visar nämligen att sängbäddning gör oss lyckligare.

Hör du till de som slarvar med sängbäddningen i morgonstressen? Då bör du skärpa till dig. Och det inte främst för att en bäddad säng är snyggare än en obäddad – utan för att den faktiskt kan göra dig lyckligare.

Enligt en artikel i Elite Daily visar studier, från bland annat University of Texas, nämligen att sängbäddare vid sidan av att sova bättre tenderar att träna mer och trivas bättre på jobbet. Dessutom pekar man i artikeln på att bäddning kan boosta din energi och att det dessutom ger en känsla av kontroll.

– Det kan låta trivialt, men många människor säger att de genom att ta kontroll över en sådan liten sak som att bädda sängen, får dem att känna att de har kontroll över annat i livet också, säger Gretchen Rubin, New York Times bästsäljande författare till böcker om lycka.

 

Enligt en studie utförd av Ebay där 68 000 personer tillfrågades, utgörs bäddarna enbart av 27 procent av befolkningen, av de resterande struntar hela 59 procent i det medan de återstående 12 har någon som gör det åt dem. Om du inte redan hör till den sängbäddarligan har du här sex argument för att snarast börja göra det.

1. Lättgjort och effektivt

Helt ärligt – det jobbiga är inte att fixa sängen utan att komma ur den. Och beroende på hur petig du är tar bäddningen max två minuter – två minuter som du kan ägna åt att gå igenom dagens agenda.

2. Det ger dig en bra start på dagen

Att bädda ger dig känslan av att du utfört dagens första uppgift - något som kommer uppmuntra dig att beta av fler och fler under dagen. Med andra ord kan sängbäddandet pusha dig att ta tag i dagens agenda – vilket i sin tur är ett bevis på att små saker i livet faktiskt har en betydelse.

Läs också: 6 misstag på morgonen – som gör dig trött hela dagen

3. Rumslig röra är själslig röra

Det kan kanske åta överdrivet, men forskning visar att stökiga miljöer stressar oss och fysisk städning kan fungera lugnande. En prydlig säng ger alltså inte enbart ett snyggt intryck – bäddningen rensar även ditt sinne. Läs mer om det i artikeln Rensa i röran- och må bättre!

4. Sängen symboliserar dig

Din säng speglar dig. Att ha den välordnad får dig att känna dig välordnad.

5. Det ger dig styrka att göra sådant du inte vill göra

Genom att göra något som du inte gillar att göra, övar du mentalt upp dig för att ta tag i andra saker som du drar dig för att ta tag i.

6. Det peppar dit till fler goda vanor

En god vana som får dig att må bra sporrar dig att anamma fler goda vanor. När du upptäckt att det inte var särskilt svårt att vika två minuter till sängbäddning varje morgon, känns det lättare att överkomma nästa grej du vill göra till en vana. Som att gå upp fem minuter tidigare eller ta trappan istället för hissen.

Läs också: 12 enkla vanor som förlänger ditt liv

 

Om du trots argumenten ovan ändå inte tycker att bäddning är din grej, har du i och för sig ändå forkningen på din sida. Åtminstone när det kommer till kvalster. De små djuren trivs nämligen bättre i bäddade sängar än obäddade.