Ju äldre vi blir desto mer förlåtande och mer benägna att se det goda i våra medmänniskor.
Ju äldre vi blir desto mer förlåtande och mer benägna att se det goda i våra medmänniskor.

Därför blir äldre lyckligare med åren

Nej, att bli gammal är inte bara ett helvete.

Tvärtom: flera studier visar att vi blir lyckligare när vi åldras.

Och nu är forskarna en rimlig förklaring på spåren.

– Vissa saker blir faktiskt bättre, säger Claudia Haase, professor vid Northwestern University i USA.

Med ålderdomen kommer förvisso stelare muskler, sämre minne och större risk föratt drabbas av sjukdomar. Men det finns också klara fördelar.

Tidigare forskning har nämligen visat att människor blir lyckligare och mer tillfredställda med sina liv ju äldre de blir. Omställningen brukar märkas redan när man lämnar 20-30-årsåldern: man blir mindre ängslig och slutar noja över "oväsentligheter".

Och nu har två nya amerikanska studier kommit närmare en förklaring till varför vi mår bättre mentalt när ålderssiffran stiger. Enligt författarna bakom den senaste forskningen har det att göra med ökad tilltro.

 

LÄS OCKSÅ: Sex sätt att vakna lyckligare i morgon bitti

 


I den ena undersökningen studerades 200 000 personer från 83 länder vid olika tillfällen under 30 års tid - och i den andra analyserades 1 200 amerikaner i varierande ålder. Båda studier kom fram till samma sak: att ju äldre vi blir, desto större förtroende för vår omgivning får vi.

Kort sagt innebär detta att vi blir mer förlåtande och mer benägna att se det goda i våra medmänniskor. Och ju mer vi litar på andra, desto lättare har vi för att ta emot hjälp, stöd och glädje i relationer.

Enligt en av huvudförfattarna, professor Claudia Haase vid Northwestern University i USA, är det på tiden att vi slutar förknippa åldrandet med i första hand förfall och förlust.

– Alltmer forskning pekar på att vissa saker faktiskt blir bättre när vi åldras.

– Vår studie visar att människor med större tilltro inte bara är lyckligare i dag, utan att de även upplever ökad lycka över tid, säger hon enligt tidningen Huffington Post.

Aktuellt just nu