Nu finns bevis på att din hund blir påverkad när du är ledsen.
När ägaren grät så blev hunden stressad och började gny och skälla, enligt studien.
1 AV 2
Nu finns bevis på att din hund blir påverkad när du är ledsen.
Foto: Shutterstock.
2 AV 2
När ägaren grät så blev hunden stressad och började gny och skälla, enligt studien.
Foto: Shutterstock.

Bevisat: Din hund vill trösta dig när du är ledsen

Du älskar din hund, men hur mycket älskar din hund dig?

Mer än vad man tidigare trott menar ny forskning.

Nu finns bevis på att din hund faktiskt blir påverkad när du är ledsen. 

Victoria Petersson

Är du en hundmänniska som menar att just din hund älskar dig mest över allt och känner dig? Det verkar faktiskt stämma enligt ny forskning publicerad i tidsskriften Journal & Behavior, skriver TIME. 

Psykologen Julia Meyers-Manor och en av forskarna bakom studien menar att hundar faktiskt tar till åtgärder för att få dig att må bättre om hunden märker att du är ledsen. Hunden bryr sig alltså om dig. 

LÄS OCKSÅ: Så vet du om din hund mår dåligt i värmen

34 hundar fick se när deras ägare grät eller sjöng

I ett experiment deltog 34 hundägare, och hundägarna fick sitta i varsitt litet rum utan sin hund. Det fanns en glasdörr in till rummet, så hundarna kunde se sin ägare och dörren gick lätt att öppna för en hund. Hälften av hundägarna fick sedan ropa hjälp och göra höga snyftningar och gråtljud. Den andra hälften fick också ropa hjälp, men med en gladare röst och nynna på en låt samtidigt. 

Hundar som älskar sin ägare vill hjälpa fort

Forskarna ville se hur många av hundarna som gick in till sina ägare, och om det var någon skillnad mellan de som grät och de som sjöng. Det visade sig att hälften av hundarna gick in till sina ägare, och hundarna reagerade snabbare på när ägaren grät jämfört med när de sjöng. De hundar som sedan tittade länge på sina ägare öppnade också dörren fortare, vilket innebär att de hundar som känner sig nära sin ägare också vill hjälpa till om de tror att ägaren är hotad eller ledsen. 

LÄS OCKSÅ: "Hundtricket" fungerar faktiskt på riktigt

Hunden blev stressad när ägaren grät

Även bland de hundar som inte öppnade dörren så påverkades de av sin ägares sinnesstämning. När ägaren grät så blev hunden stressad och började gny och skälla. 

– Det betyder att även om inte hunden öppnade dörren så bryr sig hunden mycket, och det kan vara så att hunden blev för stressad för att öppna dörren, säger Emily Sanford, en av forskarna. 

Något som alla hundägare gjorde var att berömma sin hund, och alla berättade att just deras hund skulle rädda dem om det behövdes. En hund kan också sänka blodtryck, hålla oss aktiva och minska smärta – samtidigt som de minskar ångest och psykisk ohälsa. Läs mer om detta här. 

Du kommer väl ihåg att hålla din hund sval i värmen? Här är tips på hur du får vovven att må bra i högsommarvärmen.