Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Genom att trappa ner på alkoholkonsumtionen kan du få flera positiva hälsoeffekter.Genom att trappa ner på alkoholkonsumtionen kan du få flera positiva hälsoeffekter.Genom att trappa ner på alkoholkonsumtionen kan du få flera positiva hälsoeffekter.
Genom att trappa ner på alkoholkonsumtionen kan du få flera positiva hälsoeffekter. Foto: Shutterstock

Professorn: Så trappar du ner drickandet i tre steg

Premium Blev det lite väl mycket öl och vin under semestern?

Är det svårt att hitta tillbaka till ett mer moderat drickande?

Sven Andréasson, överläkare och professor i socialmedicin, förklarar hur du i tre enkla steg kan trappa ner alkoholkonsumtionen – och må betydligt bättre.

– De positiva hälsoeffekterna kommer snabbt, säger han.

För de flesta innebär semestern en ökad alkoholkonsumtion och det kan vara svårt att bryta vanan när man går tillbaka till jobbvardagen. Enligt en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av organisationen IQ så uppger var tredje svensk att de drack alkohol 3-4 dagar i veckan eller oftare under semestern 2020 och drygt var tionde drack så mycket att de började ifrågasätta sina alkoholvanor.

Sven Andréasson är inte förvånad över resultatet. Enligt honom bekräftar siffrorna de studier som gjorts sedan många år.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.