Dopningen gjorde Mats impotent: ”Helt död mellan benen”
Han är en av Sveriges mest meriterade kroppsbyggare.
Men bakom SM-gulden och andraplaceringen i ”Mr Universe” fanns en liten grabb med dålig självkänsla och ”myror i brallan”, som dopade sig för att behålla platsen i rampljuset, berättar han i självbiografin ”Dopad: Mitt liv som bodybuildningmästare”.
– Jag önskar att alla som överväger otillåtna preparat visste hur de exempelvis slår på potensen. Du blir helt död mellan benen – och jag höll på att dö hela jag, säger Mats Kardell, 63.
En av de starkaste scenerna i ljud- och e-boksaktuella ”Dopad: Mitt liv som bodybuildingmästare”, som Mats Kardell skrivit tillsammans med frilansjournalisten Katarina Johnson, är när han stjäl handsprit på lasarettet för att stilla abstinensen. Personalen tvingas gömma rengöringsmedlen för Mats, som kommit in i ambulans med blödande mage efter att ha druckit T-röd.
– Jag behövde köra mig själv ända ner i botten innan jag lyckades bryta det drog- och alkoholberoende som förvärrades efter karriären, men som jag hade redan när jag stod överst på prispallarna, förklarar Mats.
Han nickar åt några av stammisarna i 1 700 kvadratmeter stora Mjölby träningsstudio bara ett stenkast från Stora torget i stan, där han sedan några år jobbar som gymvärd sex dagar i veckan. Ser Mats minsta spår av förändring i beteendet hos de egna kunderna eller hos andra gymbesökare i stan så räds han inte att ta upp saken och berätta om biverkningarna som väntar om man dopar sig.
Han är också ute och föreläser på exempelvis skolor och anstalter.
– Idealet i dag är kanske inte att vara lika stor och svullen som vi var på 1980- och 1990-talen, men för att få fram magrutorna och komma ner i vikt händer det att folk tar genvägar. Jag registrerar det ännu mer genom att iaktta beteenden än kroppar. Det märks till exempel om någon svälter sig eller är för fixerad, säger Mats.
Dopning är vanligare i större städer
Räknas i dag som ett samhällsproblem, eftersom det är vanligt förekommande även utanför tävlingsidrotten.
Källor: Beroendecentrum, Folkhälsomyndigheten och Dopingjouren.
Kände att han aldrig räckte till
Hans egen resa in i beroendesjukdomen och dopningen startade redan i skolbänken. Mats minns hur svårt han hade för att sitta stilla i klassrummet, hur föräldrarna uppmanades att låta barnläkare undersöka yrvädret och hur ingen förklarade varför han var tvungen att sitta ensam i en annan sal än klasskamraterna. Han kände redan då att det var ”något fel på honom”, men det skulle dröja 40 år innan han i nykterheten fick en adhd-diagnos som gjorde att många bitar i hur han fungerar föll på plats.
Mats tyckte aldrig att han räckte till.
– Jag upplevde att mina lår var tjocka och jämförde mig med mina långa och spänstiga kusiner. Hela jag kändes mullig och annorlunda. Jag fick bara en massa tillsägelser och det här ledde till ångest, som gjorde att jag hela tiden spelade ett spel för att försöka dölja hur dåligt jag mådde, minns Mats.
Första gången han slapp klumpen i magen var då han i sjunde klass svepte två öl. Han beskriver det som att hålet i honom tillfälligt växte igen. Den blyge och tafatte Mats kände sig populär, vågade prata och ta plats och upplevde tidernas kväll. Ibland tror han närmast att han föddes som alkoholist.
Efter det kretsade det mesta runt festande och alkohol. Mats drack allt mer för att uppnå samma effekt som första gången och drabbades av minnesluckor och ännu värre ångest.
I samband med ett hockeyläger i Finland festade han varje kväll, men det var också där som han först kom i kontakt med styrketräningen. Han började lyfta för att avancera i hemmalaget, men hamnade i konflikt med tränaren och bestämde sig för att satsa allt på kroppsbyggandet.
”Efter det fanns det inga spärrar för mig”
Det var som att hitta hem. Den stenhårda träningen dövade det dåliga måendet och gav Mats en identitet. På några år lade han på sig 30 kilo muskler och kvalade in till SM, där han kom tvåa och utsågs till ”årets bästa debutant”. Hög av publikens bekräftelse kom Mats i kontakt med andra framgångsrika kroppsbyggare. Flera frågade Mats ”vad han gick på”.
– Jag hade inte haft en tanke på att använda anabola steroider, jag hade bara sett ett tv-program om en finsk lyftare som fått skakningar i kroppen av att dopa sig.
Exempel på biverkningar för män som dopar sig:
• Acne på rygg, skuldror och bröst
• Förstorade bröstkörtlar
• Hudbristningar
• Minskade testiklar
• Förändrad sexlust
• Depression
• Stora förändringar i humör och självförtroende
• Aggressivitet och depression
Källa: Beroendecentrum
Men Mats blev nyfiken på att se hur hans kropp skulle reagera och med sig hem från tävlingen hade han en påse med 200 tabletter anabola steroider.
– Jag förstod att det kunde gå snett, men intalade mig att det inte skulle hända mig. Suget att vara någon som folk kunde se upp till var så stort, jag var bekräftelsetorsk.
Tio veckor före junior-SM testade Mats tabletterna och han upplevde ett enormt fokus. Allt med träningen fungerade. Musklerna syntes ännu bättre, han orkade hur mycket som helst och skönast av allt var att ångesten försvann helt. Några biverkningar kände han inte av alls.
Mats vann, hyllades i medierna och gick till final i EM.
– Efter det fanns det inga spärrar för mig, jag ville ha mer sus och dus, seger och framgång.
Han märkte att toleransen ökade och att han inte längre fick samma resultat, varför han ökade dosen.
– I den vevan började jag blöda från magen och jag kände av sviktande potens. Kroppen var utslagen på något sätt. Jag tyckte att jag var geggig och fick panik.
Det löste Mats genom att ta ännu mer substanser. För att motverka tröttheten knaprade han amfetamin och för att kunna varva ner åt han muskelavslappnande och lugnande.
Den spruträdde Mats övervann obehaget och lärde sig injicera olika preparat som han köpte utomlands. Han förde bok över vad han tog och i vilken dos och experimenterade sig fram till vad han tyckte gav optimalt utseende.
Kunde inte ens ha byxor på sig
Hustrun klagade över att Mats var såväl mentalt som fysiskt frånvarande och Mats kände sig omanlig som sällan kunde få stånd. Inte ens när paret blev föräldrar förmådde Mats prioritera om. Han såg förvisso till att familjen försörjdes, men han var för rastlös för att umgås med sonen och dottern.
– Jag blev jättemärklig och hemlighetsfull, hade panikångest och fick så ont i ena pungkulan att jag inte kunde ha byxor på mig. Därför hängde jag mest i sovrummet där jag kunde vara utan kläder på nederkroppen när jag var hemma.
Han var otrogen och när skilsmässan var ett faktum tappade Mats nästan helt kontakten med barnen i flera år. Strax därefter föll även kroppsbyggarkarriären samman och Mats tog mycket droger, bland annat narkosmedlet GHB som han överdoserade två gånger.
Exempel på biverkningar för kvinnor som dopar sig:
Källa: Beroendecentrum
Vändningen kom den 12 juli 2008 när läkaren på Eksjö lasarett förklarade att det var osäkert om Mats alls skulle överleva. Då bestämde han sig för att om han klarade livhanken skulle han aldrig mer röra sprit och droger.
Mats åkte på behandlingshem och efter en månads avgiftning kom alla känslor som han i så många år trängt undan fram.
– Men hur jobbigt det än var så stod jag fast vid att inte ta återfall. Där hade jag nytta av att jag är en envis jävel, för när jag har bestämt mig för något så blir det så.
Viktigt att vara öppen
Lymfkörtlarna var förstörda, magmunnen bortfrätt så att maten emellanåt kommer upp utan förvarning, bäckenbotten smärtar och Mats har problem med tungan och strupen, vilket bland annat märks genom att rösten och andningen kan strejka.
Men under de snart 15 år som han har varit ren har han lyckats återvinna förtroendet från flera nära anhöriga och dela med sig av sina kunskaper om träning och beroendesjukdom.
– Jag kan längta efter att träna riktigt hårt igen, men jag vet att det bara triggar dåliga saker som gör att jag går sönder. Nu kör jag styrketräning ett par-tre gånger i veckan, tar hand om allt på gymmet här och föreläser om dopning, ätstörningar och beroende.
Han ser det som sitt kall att få unga att förstå riskerna med att dopa sig och räds inte att prata om hur han själv drabbats av impotens, ett stigma som många andra drar sig för att tala högt om.
– Jag vill att de ska veta att de riskerar att inte kunna få upp den – och hur manligt är det? Dessutom önskar jag att killar blev bättre på att prata om känslor och skrävlade mindre, säger Mats.
För honom är det stort att kunna gå och vinterbada med kompisar utan att ha komplex för sin kropp.
Och så hjälper det att vara öppen med sin tidigare psykiska ohälsa och med anpassningarna han behöver göra i dag för att må bra i sin adhd.
– Där kommer självbiografin och samtalen om den också in. Mitt verktyg för att slippa köra slut på mig själv igen är att inte gå och bära på saker i ensamhet. Då blir de så stora. Allt blir lättare att hantera om man sätter ord på det.
LÄS MER: ”Jag provade Viagra – men inget fungerade”
LÄS MER: De dopade stjärnornas värsta bortförklaringar
LÄS MER: EM-medaljören erkände doping – på Facebook