Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Att vara bra på vissa datorspel och ha högt IQ kan ha ett samband, likt andra traditionella strategispel som schack, menar forskare.
Att vara bra på vissa datorspel och ha högt IQ kan ha ett samband, likt andra traditionella strategispel som schack, menar forskare.
Att vara bra på vissa datorspel och ha högt IQ kan ha ett samband, likt andra traditionella strategispel som schack, menar forskare.
Att vara bra på vissa datorspel och ha högt IQ kan ha ett samband, likt andra traditionella strategispel som schack, menar forskare. Foto: Fotolia

Är du bra på tv-spel? Då kan du vara ett geni!

Att vara bra på vissa datorspel skulle också kunna betyda att man har ett högt IQ, det menar forskare från University of York. 

Vissa datorspel kan fungera som ett IQ-test. 

Det menar forskare från University of York som har tittat på om det finns ett samband mellan att vara bra på vissa datorspel och att vara intelligent. 

Forskargruppen har gjort två studier på ämnet. En där de fokuserade på lagbaserade realtidsstrategispel (så kallade Multiplayer Online Battle Areas, MOBA) och en på First Person Shooter-spel (FPS).

”Intellektuellt krävande spel”

I den första undersökningen tittade man på en grupp som var mycket erfarna i spelet League of Legends, det mest populära strategispelet i världen. De såg då att det fanns ett samband i hur personerna presterade i spelet och hur bra de lyckades i ett vanligt intelligenstest som görs med papper och penna. 

I den andra studien analyserades data från fyra olika spel, två MOBA-spel ("League of Legends" och "Defence of the Ancients 2" (DOTA 2)) och två FPS-spel ("Destiny" and "Battlefield 3"). 

– Spel som "League of Legends" och "DOTA 2" är komplexa, socialt interaktiva och intellektuellt krävande. Vår forskning visar på att din prestation i de här spelen kan vara ett mått på intelligens, säger en av författarna till studien Alex Wade, enligt Science Daily. 

Miljoner människor spelar varje dag

– Tidigare har forskare pekat på att människor som är bra på strategispel, så som schack, också brukar få höga poäng vid IQ-test. Vår forskning har breddat detta till spel som miljoner människor över hela världen spelar varje dag, fortsätter han. 

Athanasios Kokkinakis som är huvudförfattare till studien tillägger: 

– Till skillnad från First Person Shooter-spel där snabbhet och träffsäkerhet är viktigt,  handlar det mer om minne och förmågan att göra strategiska val i Multiplayer Online Battle Arenas. 

– Det är kanske därför vi hittade starka samband mellan skicklighet och intelligens i MOBA-spel, säger Athanasios Kokkinakis, enligt Science Daily.

Forskarna understryker att studierna inte visar om datorspelandet gör unga människor smartare eller tvärtom.