Är din partner deprimerad? 9 tidiga varningstecken
Beter sig din partner underligt? Sover längre, är håglös och tjurig?
Orsakerna kan så klart vara många, men ett förändrat beteende kan vara tecken på depression.
Inspirerade av Bustle listar vi de vanligaste kännetecknen.
Nedstämdhet drabbar alla då och då, men när det håller i sig kan det övergå i depression. I Sverige har ungefär var femte person fått diagnosen depression åtminstone vid ett tillfälle – så det är ett otroligt vanligt problem.
Om du läser den här artikeln har du kanske börjat misstänka att någon som står dig nära, till exempel din sambo, håller på att bli deprimerad.
Här är några tidiga varningstecken.
1. Din partner är tröttare än vanligt
Alla har perioder när de är tröttare än vanligt – särskilt under årets mörkaste månader – men depression leder ofta till trötthet.
Så om din partner plötsligt har svårt att gå upp när väckarklockan ringer, sover ovanligt mycket eller ställer in både jobb och planer för att hen är trött är det absolut något att ta på allvar.
2. Hen har inte lust att göra något
Det är viktigt att lyssna på när kroppen behöver vila, men om inställda planer plötsligt blir normen hemma hos er är det kanske något mer som spökar. Enligt psykoterapeuten Mollie Volinsky kan ursäkterna till att ställa in kännas konstiga och påhittade, eller bara bestå av ”Jag vill inte” eller ”Jag har inte lust.”
– Brist på glädje och nöje är ett vanligt symtom vid depression. Det här åtföljs ofta av en ihållande ledsenhet, säger hon till Bustle.
3. Hen har släppt sina hobbys
Då dygnet bjuder på ett begränsat antal timmar är det helt normalt att vara en periodare när det kommer till hobbys. Ett fritidsintresse avlöser ofta ett annat. Men när det handlar om en depression tar lusten bara slut.
Om din partner inte visar någon passion för sina fritidsintressen längre och heller inte vill umgås med vänner kan det vara ett varningstecken.
LÄS OCKSÅ: 7 saker deprimerade inte vill höra
4. Hygienen brister
När en person är deprimerad är det vanligt att hen tappar intresset för sitt utseende. En modeintresserad person kanske behåller halva pyjamasen på när hen går till jobbet, eller struntar i att borsta håret. Saker som känns basala, som att duscha och borsta tänderna, kan också bli en oöverstiglig utmaning.
5. Din partner drar sig undan
Att vilja ha eget utrymme och ensamtid är normalt i en relation, men deprimerade personer har ofta ett stort behov av att vara i fred. De distanserar sig från nära och kära medan de försöker bena ut sina känslor, förklarar psykoterapeuten Meredith Prescott.
– De kan ha ett större behov av ensamtid än de tidigare haft. De kan få kort stubin och bli mer irriterad, säger hon.
6. Hen är tankspridd och frånvarande i förhållandet
Känns det inte som att din partner lyssnar längre? Glömmer hen bort saker du berättat? Det är beteenden som sårar, men som kan ha sin förklaring i en depression. Så här säger Volinsky till Bustle:
– Det kan kännas som om din partner inte fokuserar på dig, eller som om hen är frånkopplad. Sämre koncentrationsförmåga är ett vanligt symtom på depression. Hjärnan är så upptagen med att hantera svåra tankar och känslor att den inte har kapaciteten att fokusera på annat.
LÄS OCKSÅ: Så gör du om din partner är utbränd – läkaren Anna Voltaire ger råd
7. Din partners humör har förändrats
Deprimerade personer kan ibland ha närmare till gråt, och bli ledsen för saker som de vanligen inte blir ledsna av. Det är också vanligt att personen blir dyster och likgiltig inför saker.
8. Aptiten har förändrats
Petar din partner i maten, eller köps det ovanligt mycket chips och snacks? Vårt ätande påverkas av hur vi mår. Depression, men den ångest och jobbiga tankar den för med sig, kan göra att aptiten minskar – inget ser gott ut och kroppen signalerar inte hunger. Mat kan också bli en tröst mitt i allt det eländiga, och användas för att döva det dåliga måendet.
9. Din partner skojar och pratar inte längre
Den skämtsamma jargongen ni tidigare haft går inte längre hem, vitsar flyger över huvudet på din partner och skratten kommer allt mer sällan. Vid middagsbordet faller konversationen om världshändelser och nyheter platt. En deprimerad person tappar intresset för omvärlden. Om hen i normala fall är en rolig och pratsam person är detta drag som också skuffas undan av sjukdomen.
LÄS MER: 8 enkla gester för att stötta någon med ångest
Vad gör man om ens partner är deprimerad?
Som anhörig till någon som är deprimerad sitter du i en jobbig sits. Det är svårt att se någon man älskar må dåligt, relationen kan ta stryk och samtidigt känner sig många maktlösa. Vad kan man egentligen göra?
1. Visa empati och försöka ha tålamod
Visa att du märkt att något är på tok och visa att du finns där om hen vill prata. Det är inte säkert att din partner är redo, och då är det viktigt att inte straffa eller tjata. Våga också prata om det jobbiga, om din närstående öppnar upp. Våga också fråga: Det är inte farligt att prata om självmordstankar.
2. Uppmuntra att söka vård
Även om depressioner är övergående är det viktigt att den drabbade får vård. Den vanligaste vägen till både medicin och psykologkontakt är genom Vårdcentralen. Om den deprimerade inte själv har orken, kan du som anhörig hjälpa till att boka in tid, och sedan se till att personen kommer i väg.
Om din närstående uppträder suicidalt eller pratar om att ta sitt liv ska ni åka direkt till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller akuten.
Är det fara för livet ska du inte tveka att ringa 112.
3. Ta hand om dig själv
Det är ju inte bara den deprimerade som mår dåligt av situationen. Försök att ta stöd av andra, och tveka inte att själv höra av dig till vården. Anhöriga till personer med psykisk ohälsa kan bland annat erbjudas samtalsstöd.