Ångest över corona? Så lindrar du din oro
Det är inte bara coronaviruset som är smittsamt – detsamma gäller panik och hysteri.
För någon som redan har ångestproblematik kan det med andra ord bli extra jobbigt.
Här är psykologernas bästa råd för att lindra din oro.
Utbrottet av coronaviruset Covid-19 klassificeras numera som en pandemi av WHO.
Många känner stor oro just nu – och för personer som lider av hälsoångest (tidigare hypokondri) eller någon annan typ av ångestbesvär blir det extra jobbigt.
LÄS OCKSÅ: 9 typer av ångestsyndrom och hur du lindrar
1. Lyssna inte för mycket på hjärnan
Vår hjärna är bra på många saker men den är långt ifrån alltid en tillförlitig källa.
– I stället för att tänka ”Jag kommer bli sjuk”, tänk ”Jag tänker just nu att jag kommer bli sjuk” för att betona att det är din hjärna som säger detta och inte verkligheten, säger psykologen Michael Sinclair till The Independent.
Det betyder inte att du ska trycka undan din ångest. De kommer inte försvinna bara för att säger åt dem att försvinna.
– Det är helt normalt att känna rädsla över något sånt här. Erkänn för dig själv att du känner så här. Ignorera inte känslorna, säger kuratorn Elizabeth Turp till brittiska Metro.
2. Skriv ner vad som oroar dig
Genom att sätta ord på dina känslor kan det bli lättare att hantera dem. Skriv ner det som oroar dig i en dagbok eller i ett vanligt anteckningsblock och stoppa sedan undan blocket, förhoppningsvis stannar delar av oron kvar i blocket.
En annan hjälpsam övning är att rita upp två cirklar. Den ena cirkeln fyller du med saker som ger dig ångest och som du kan påverka själv. I den andra cirkeln skriver du ner saker som är utanför din kontroll. På så vis blir du påmind om vad i ditt liv som är bäst lämpad för din oro. Cirkel nummer två kommer du inte kunna påverka hur mycket du än oroar dig.
LÄS OCKSÅ: Så tvättar du dina händer på rätt sätt
3. Kurera ditt nyhetsflöde
Att vara välinformerad i en sådan här situation är bra. Vissa kan till och med lindra sin ångest genom att vara pålästa. Men gå inte till överdrift.
Om du känner att det ständiga bombardemanget av coronanyheter ger dig ångestpåslag, begränsa hur ofta och hur mycket du läser. Välj nyhetskällor som du verkligen litar på och undvik exempelvis sociala medier där felaktig information och spekulation ofta sipprar ut.
– Du kan vara strikt genom att exempelvis bara titta på nyheterna eller läsa uppdateringar om viruset en gång per dag, säger psykoterapeuten Silva Neves till Independent.
4. Våga fråga om stöd
Undvik att isolera dig själv helt från omvärlden. Det är ofta då som ångestspiralen får utrymme att snurra som snabbast. Om du mår dåligt, våga ta upp det med dina nära och kära. Du kan också söka professionell vägledning vid behov.
LÄS OCKSÅ: Panikattacker: 8 tekniker för att hantera ångesten
5. Följ råden
Minska din oro genom att följa de riktlinjer som förebygger smittspridning. Tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten, undvik att nudda ditt ansikte i onödan, försök jobba hemma om möjligt och undvik stora folksamlingar.
LÄS OCKSÅ: Torra händer efter all tvättning? Så kan du lindra
Så skiljer du på coronaviruset och andra sjukdomar
Det behöver inte betyda att du har corona bara för att du är lite snörvlig. En ångestriden hjärna kan dessutom spela oss många spratt och framkalla symtom som hjärtklappning och andfåddhet.
Om du är orolig: Spana in forskaren Emma Frans inlägg om vilka symtom som definierar covid-19 jämfört med andra liknande besvär.
LÄS OCKSÅ: Epidemiologen Emma Frans: ”Kunskap ger lugn i corona-krisen” (DAMERNAS VÄRLD)
Kom också ihåg att coronaviruset inte är likställt med en dödsdom. Många som drabbas får lindriga symtom. Tillhör du en riskgrupp bör du emellertid vara extra försiktig.
Enligt Folkhälsomyndigheten finns inte tillräckligt med fakta kring vilka som drabbas hårdast. Men äldre personer, hjärt-lungsjuka, diabetessjuka, personer med kronisk lungsjukdom och högt blodtryck är enligt kinesiska studier överrepresenterade bland det svårast sjuka.
https://www.instagram.com/p/B9oJyhSpwDh/