När patienten tar på sig 3d-videoglasögonen går de in i en annan roll. I terapin ska de trösta ett barn.
1 av 2: När patienten tar på sig 3d-videoglasögonen går de in i en annan roll. I terapin ska de trösta ett barn. Foto: UCL
Efter en stund byts rollerna och patienten blir barnet.
2 av 2: Efter en stund byts rollerna och patienten blir barnet. Foto: UCL

Virtuell terapi kan hjälpa vid depression

Virtuell terapi kan vara lösningen för dem som lider av depression, enligt en ny studie från England.

Genom att virtuellt trösta gråtande barn har patienter gjort stora framsteg säger forskarna från University College London.

Så här funkar det.

Patienter med depressioner kan bli hjälpa genom en ny virtuell terapi, tror en grupp forskare från University College London.

I terapin blir de utrustade med ett par 3d-videoglasögon.

Först ska patienten ge råd och trösta ett gråtande barn. Därefter byts rollerna så att patienten "blir" barnet. De får då höra sina egna råd.

"Kan vara ytterst självkritiska"

Professor Chris Brewin och hans kollegor på University College London testade terapin på 15 patienter mellan 23 och 61 år i tre 45-minuters sessioner. Av dessa 15 patienter hjälpte terapin 9 stycken.

– Människor som kämpar mot ångest och depression kan vara ytterst självkritiska när saker går fel i livet, säger Chris Brewin till BBC och fortsätter:

– I den här studien, genom att först trösta barnet och sedan höra sina egna ord tillbaka, får patienter indirekt medkänsla. Syftet var att lära patienterna mer medkänsla och mindre självkritik.

Projektet är en del av en fortsatt studie vid University College London och det är första gången som teknologin har använts på patienter med psykiska problem.

– Nu hoppas vi kunna förbättre tekniken ytterligare för att göra en större studie, säger Brewin till BBC.

Studien är publicerad i British Journal of Psychiatry Open.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!