Uttråkad? Därför känns det värre för somliga
Varför mår vissa sämre av att ha tråkigt än andra?
Och kan man göra något för att hantera uttråkning bättre?
Några forskare bestämde sig för att försöka ta reda på svaren.
Uttråkad? Även om tillståndet har sina fördelar, till exempel ger kreativiteten en skjuts, är det något som många av oss upplever som obehagligt. Studier pekar faktiskt på att individer som ofta är uttråkade också har lättare att drabbas av ångest, depression och annan psykisk ohälsa.
– Alla kan känna sig uttråkade. Men en del personer känner så ofta, och det är inte hälsosamt, säger Sammy Perone, docent vid Washington State University i Pullman till Medical News Today.
Men hur kommer det sig att vissa reagerar sämre på att ha tråkigt än andra? Det var just detta som fick Perone och hans forskarkollegor att genomföra en studie med fokus på vad som händer i hjärnan när vi blir uttråkade.
Varför mår vissa så dåligt av att vara uttråkade?
Innan de påbörjade experimenten var teamets teori att man kunde se stora grundläggande skillnader i hjärnaktiviteten hos de som reagerade negativt på uttråkning jämfört med de som inte mår dåligt av att ha tråkigt.
När de mätte hjärnaktiviteten hos deltagarna blev de snart varse om att så inte är fallet. Skillnaderna i hjärnvågorna syntes först när de redan var uttråkade.
LÄS OCKSÅ: 4 goda skäl till att ha tråkigt då och då
De drog slutsatsen att vissa individer helt enkelt reagerar sämre på uttråkning än andra, vilket i sin tur kan påverka deras välbefinnande. Och om det är så borde det också gå att hitta strategier för att hantera uttråkning så att situationerna inte påverkar ens mentala hälsa.
Men för ha en chans att hitta de här strategierna behövde teamet först ta reda på hur en uttråkad hjärna ser ut.
Mer aktivitet i höger frontallob
I studien, nu publicerad i Psychophysiology, fick 54 frivilliga ta sig an ett, enligt forskarnas erfarenhet, riktigt tråkigt test. Testet gick ut på att under tio minuter vända åtta virtuella ”pinnar” när de lystes upp på datorskärmen. Samtidigt mättes hjärnaktiviteten med hjälp av EEG.
Forskarna fokuserade främst på aktiviteten i främre delen av högra respektive vänstra hjärnhalvan. När en person letar efter stimulering eller söker distraktion genom att tänka på annat aktiveras den vänstra halvan. Aktiviteten i den högra delen går upp när personen upplever negativa känslor och ångest.
LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest
Innan de gjorde testet fick de fylla i ett frågeformulär om hur ofta de kände sig uttråkade och hur de reagerade på det.
När de deltagare som tidigare angett att de lättare blev uttråkade utförde det tråkiga testet visade EEG:n också på större aktivitet i den högra frontalloben
– Vi såg att de som är bra på att hantera uttråkning i vardagen, baserat på hur de svarat på frågorna, lutade mer åt vänster. De som inte var så bra på att hantera det hade mer aktivitet i högra frontalloben, förklarar Sammy Perone.
Tips för att hantera uttråkning
Nästa steg för forskarna är att identifiera strategier som kan hjälpa vid uttråkning.
Men efter att ha frågat deltagarna i studien hur de gör har de redan några ledtrådar.
– En i experimentet övade jullåtar i sitt huvud inför en kommande konsert. Hen vände pinnarna i testet i takt till musiken i sitt huvud. Att göra saker som håller dig engagerad i stället för att bara tänka på hur uttråkad du är hjälper, säger Perone.