Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Under flera år arbetade Tilde de Paula Eby med upp emot sju olika produktioner varje år och våren 2017 kände hon att stressen och tröttheten började ta för stor plats.Under flera år arbetade Tilde de Paula Eby med upp emot sju olika produktioner varje år och våren 2017 kände hon att stressen och tröttheten började ta för stor plats.Under flera år arbetade Tilde de Paula Eby med upp emot sju olika produktioner varje år och våren 2017 kände hon att stressen och tröttheten började ta för stor plats.
”Då backade jag hem och funderade. Vad behöver jag för att må bra? Att vara välmående är en skyldighet, så att de som älskar mig kan känna sig lugna. Precis som jag vill att de jag älskar tar hand om sig, så jag inte behöver oroa mig.””Då backade jag hem och funderade. Vad behöver jag för att må bra? Att vara välmående är en skyldighet, så att de som älskar mig kan känna sig lugna. Precis som jag vill att de jag älskar tar hand om sig, så jag inte behöver oroa mig.””Då backade jag hem och funderade. Vad behöver jag för att må bra? Att vara välmående är en skyldighet, så att de som älskar mig kan känna sig lugna. Precis som jag vill att de jag älskar tar hand om sig, så jag inte behöver oroa mig.”
1 AV 2
Under flera år arbetade Tilde de Paula Eby med upp emot sju olika produktioner varje år och våren 2017 kände hon att stressen och tröttheten började ta för stor plats.
Foto: Magnus Ragnvid / TV4
2 AV 2
”Då backade jag hem och funderade. Vad behöver jag för att må bra? Att vara välmående är en skyldighet, så att de som älskar mig kan känna sig lugna. Precis som jag vill att de jag älskar tar hand om sig, så jag inte behöver oroa mig.”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tilde de Paula Eby: ”Jag har nära till ångest”

Efter 25 år på TV4 tackade Tilde de Paula Eby till slut ja till att göra ett program med eget namn – trots att hon inte gillar att ha fokus på sig själv i rutan. Privat prioriterar Tilde de Paula Eby att vara med familjen. Det får henne att må allra bäst, även om ångesten kommer ibland. Då tar hon oftast en springrunda.

– Träningen gör mig lugn och sorterar tankarna. Jag bygger upp ett litet känslomässigt immunförsvar.

Så här får Tilde de Paula Eby ihop livets olika delar.

Arbete: ”Det finns stunder när jag måste hålla mig från att bryta ihop i sändning”

– I sommar kommer jag göra en talkshow i TV4, som heter ”Tilde”. Under mina 25 år på kanalen har jag några gånger fått frågan om jag vill göra ett program i eget namn, men alltid sagt nej tidigare. Jag har liksom inte velat ha fokus på mig. Jag vet inte vad det var som gjorde att jag valde att köra på nu? Kanske en annalkande ”fyller-snart-50- kris”, ha ha. Jag tänker att livet är för kort för att säga nej till roliga utmaningar!

– Jag längtar efter att få sitta och prata lite längre med människor än jag hinner göra i ”Efter fem”, där nyhetstrycket gör att samtalen blir kortare. De flesta talkshows bandas, men jag vill göra live så man får den nerven och också kan plocka in det som är mest aktuellt i programmet.

– ”Tilde” har premiär den 9 juli. Vi ska boka in en salig blandning av artister, politiker, kulturpersonligheter, men också människor som kanske inte är kända men har en speciell berättelse.

– Det är klart att det finns stunder när jag måste hålla mig från att bryta ihop i sändning, när folk delar med sig av sina historier. I en intervju berättade Oscar Magnusson i Sven–Ingvars om sorgen efter sin pappa Sven-Erik Magnusson. När han började sjunga kom det så nära. Man är inte mer än människa.

Tilde de Paula Eby

Ålder: 48 år.

Familj: Maken Thomas de Paula Eby, 40. Barnen Elian, 21, Zion, 20, Naemi, 16, Ilyah, 9.

Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.

Gör: Programledare.

Aktuell: Talkshowen ”Tilde” har premiär den 9 juli och sänds sex fredagar framåt. Leder ”Efter fem” i TV4 klockan 17–19 tre dagar i veckan. Är tillbaka med ”Efter fem” den 16 augusti.

Bostad: ”Häftigt att barnen flyttar, det är en annan del av livet”

– Vi är sex personer i familjen. Under alla år har det varit mycket människor hos oss och grejer överallt. Man ska duka ett stort bord, ha stora kastruller, många liter mjölk och massor med limpor.

– Nu har två flyttat hemifrån. Det är lite mer luft, lite lägre ljudvolym, en annan temperatur. Jag tycker det är häftigt att barnen flyttar, det är en annan del av livet. Vi hänger ju varje vecka ändå. Nu skapar barnen egna relationer och ena grabben var hemma hos oss för att plugga till ett matteprov med sin syster.

– Vi bor i en lägenhet i Vasastan. Här känner jag killen i lampaffären och konstnären runt hörnet. Det är som en stad i staden.

– I vår lägenhet i Palma landar vi. Det är vårt sommarställe. Både jag och min man är spansktalande och vi bor i ett spanskt område. På Mallorca får jag mer syre i lungorna, tar lite djupare andetag och ser havet från lägenheten.

https://www.instagram.com/p/CP89xpYhjlI/

Ekonomi: ”Behöver ingen lyxig handväska eller flådig bil”

– Få saker är så stressande som att inte ha pengar. Det har jag erfarenhet av från uppväxten.

– Själv behöver jag ingen lyxig handväska eller en flådig bil och går i träningskläder när jag inte jobbar. Men jag är tacksam över att kunna köpa det jag behöver till barnen och vänner. Lika roligt som det är att ge glädje till andra, lika tråkigt tycker jag det är att shoppa till mig själv.

LÄS OCKSÅ: Adam Lundgren: ”Rädslan att misslyckas har jag ständigt”

Personlig utveckling: ”Jag har älskat att bli äldre”

– Utveckling hänger ihop med att vara öppen för vem man är, varför och hantera det så gott man kan. Jag har älskat att bli äldre, eftersom jag känner större makt och kunskap att ta hand om mig själv. Det är ett skönare ställe mentalt. När jag ser tillbaka på livet mellan 20 och 30 var det mycket jobb, fest, första egna bostaden och gå in i sin första superseriösa relation. Ett startup-årtionde. Allting var wow.

– Mellan 30 och 40 var ett tufft och kravfyllt årtionde. Vara vuxen, jobba mycket, flytta, bilda familj. När barnen kom skiftade jag fokus för första gången. Det var som att vända sig 180 grader från sig själv till en annan. Mellan 40 och 50 är det ganska skönt. Barnen börjar bli stora, man får tillbaka lite av sitt eget liv och sliter inte på samma sätt. Där är jag nu, jag är 48. Men 50 till 60 kanske är bästa perioden, om man får ha hälsan? Då är barnen vuxna.

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen: Vi har så mycket kärlek omkring oss

Kärlek: ”Det susar i magen, nästan som jag faller”

– Thomas är mitt livs människa. Jag kan inte fatta att vi varit ihop i 13 år och är så kära fortfarande. Det pirrar, jag längtar och när jag tittar på honom kan jag tänka shit vad fin han är.

– Thomas är turnerande musiker och brukar vara borta en del, men inte i år. Vi är ett sådant där par som älskar att umgås, träna och gå promenad ihop. Supernördigt kanske en del tycker, men vi har alltid något att prata om och saker vi helst upplever tillsammans.

– På morgnarna är jag som ett utskitet fikon, medan Thomas är pigg. Varje morgon kommer han med kaffe på sängen till mig. Det är så självklart för honom. ”Jag vill att du ska må bra”, säger han. Han är min man och det är som att han tar det på stort allvar. Själv har jag mina mindre bra dagar, medan han alltid är klok, närvarande, jordad och lugn. Thomas är en bättre människa än jag, men jag älskar honom med allt jag har.

– Hans snällhet gör mig otroligt trygg. Det är härligt och skönt. Med trygghet blir jag modig, och för att älska fullt ut måste man vara modig.

Du och Thomas har olika temperament?

– Absolut. Han är coolare, lugnare och mer analytisk, medan jag är snabbare. Det händer att jag undrar vad jag ger honom, men han säger att jag är bäst. Hans människa. Han säger att han tycker att det händer mycket och att livet blir ganska kul med mig.

– Det är klart att det också finns attraktion mellan oss. När jag pratade med Doktor Mikael sa han att man bara kan vara förälskad i max ett år. ”Hur kommer det sig då att jag är det efter över 10 år? Att det sticker i fingertopparna och det susar i magen, nästan som jag faller?” ”Det kan det inte”, svarade han. Fast så är det. Det är både fysiskt, intellektuellt och känslomässigt.

– Jag är intresserad av nyheter, samhällsvetenskap, religion och historia, det är Thomas också – men han har dessutom ett helt språk jag inte kan: Musiken. Det är häftigt, en människa som jag kan beundra.

https://www.instagram.com/p/CAvqNOtFvSp/

Familj och vänner: ”Jag har en bra relation med barnens pappor”

– Som sagt, jag älskar att hänga med min familj. Min man är också min bästa vän. Sedan tycker jag också om att umgås med vänner och det bästa är när de världarna möts. När man sitter runt middagsbordet, klockan passerar midnatt, ungarna och deras kompisar sitter kvar, man tar en nattmacka och fortsätter surra.

Hur är det att leva i bonusfamilj?

– Jag och Thomas har levt ihop i 13 år. Alltså, vi är bara en familj. Barnen och Thomas funkar jättebra ihop och vi har aldrig haft konflikter eller problem vad gäller det.

– Jag har en bra relation med alla barnens pappor. Fokus är ju barnen. Det är det vi har gemensamt och alla vill att det ska vara så bra som möjligt. Och jag välkomnar bonusmamma till barnen med öppna armar. De kliver in och blir en del av mina barns liv. Jag är superglad över att ungarna får ytterligare en vuxen människa, som finns där och bryr sig. Någon tycker kanske om att baka eller har en släkt i en annan del av landet som de kan åka till tillsammans. Det berikar barnen.

Önskar du dig ett femte barn?

– Jag är för gammal, men om det vill komma ett barn till är det supervälkommet. Det finns plats i hjärtat. Många sa till mig att kämpa på, kanske med lite hjälp, men jag har ju fyra barn som jag är otroligt tacksam över. Det var väl min kropp som sa: Vet du, vi är klara nu.

LÄS OCKSÅ: Molly Nutley: ”Jag och mamma är fånigt lika”

Hälsa: ”Jag bygger upp ett litet känslomässigt immunförsvar”

– Jag är väldigt hälsosam, men är inte den som äter groddar och dricker gröna smoothies. Jag späker mig inte, är balanserad och unnar mig. På 25 år har jag inte ätit kött, men älskar att ta ett glas vin på kvällen.

– Tre gånger i veckan kör jag styrketräning. Varje dag springer jag, gör intervaller eller promenerar. För mig handlar träning minst lika mycket om mental som fysisk hälsa. Jag har nära till ångest och behöver röra mig för endorfinernas skull. Oftast är jag väldigt glad och positiv, men har också en skörhet som jag tar hand om genom att träna. Träningen gör mig lugn och sorterar tankarna. Jag bygger upp ett litet känslomässigt immunförsvar. Bonusen är att jag när som helst kan springa en mil.

– När jag hör andra beskriva högkänslighet har jag tänkt att det skulle kunna vara jag, men har inte brytt mig om att gräva i det. Jag är ju också stark, och så är det väl för alla tänker jag? Man är både skör och stark.

– I perioder har jag gått i terapi när jag behöver stötta upp mig lite. Nyligen började jag med metakognitiv terapi, där man utgår från var man är. Hur man hanterar tankar för att inte hamna i tankesnurr, då man ältar och tänker, tänker, tänker. Själva tanken skapar ångest och det enda du kan styra över är dina tankar.

Fritid: ”Vi äter långa middagar ihop”

– Vi är en stor familj som spelar padel, tränar tillsammans och äter långa middagar ihop.

– Innan corona tyckte vi om att resa. När Thomas var på världsturné tog jag med barnen och kollade när han spelade i Moskva. En annan gång var han och jag på en flummig flowerpowerfestival i Spanien.

– I år ska de tre äldsta barnen sommarjobba. Jag funderar på att åka till Gotland, men vi behöver också åka till Palma och titta till vår lägenhet. Jag gillar öar. Det är något med att vara omgiven av hav. Jag finner ro.