Studie slår fast: Facebook ligger bakom depressioner
Blir man deppig av sociala medier?
För första gången anser sig forskare kunna bevisa ett Facebookanvändande kan orsaka psykisk ohälsa.
Detta har de gjort genom att gå tillbaka till den sociala plattformens spädbarnsår på Harvard och jämfört studenter med och utan Facebook.
I många länder han studier visat på ett samband mellan användandet av sociala medier som Facebook, Instagram och TikTok har ett samband med ökning av psykisk ohälsa hos unga. Men att bevisa att sociala medier är den direkta orsaken till depressioner, ångest och oro är svårare.
Nu har forskare från Tel Aviv gått till botten med frågan. De har studerat Facebooks barndom på universitetet i Harvard i två och ett halvt år, 2004 till 2006.
Alla studenter på Harvard, där allt startade, hade inte tillgång till det nya sociala nätverket. Därför kunde forskarna följa hur den sociala plattformen spred sig till andra universitet och vilken effekt den hade. De fann en statistisk signifikant försämring i den psykiska hälsan, särskilt depression och oro, efter att Facebook introducerades.
Depressioner ökade och prestationer försämrades
Antalet studenter som hade åtminstone en allvarlig depression som gjorde att det var svårt för dem att fungera ökade med 7 procent. Olika former av oro ökade med hela 20 procent. Antalet studenter som förväntades drabbas av måttlig till allvarlig depression ökade med 25 till 27 procent. Antalet studenter som tyckte Facebook påverkade deras prestationer ökade från 13 till 16 procent.
Forskarna uppskattar att Facebooks negativa påverkan på den mentala hälsan till hela 25 procent av orsaken om en student blev av med jobbet. Facebook förklarade också 85 procent av klyftan i psykisk hälsa mellan studenter som hade skulder och de som inte hade det. Att förlora ett jobb och att dra på sig skulder är mycket kända att påverka den mentala hälsan, skriver forskarna.
Värst drabbades mer isolerade studenter, som inte bodde på campus och inte var lika engagerade i sociala aktiviteter.
Fick felaktig uppfattning om varandra
De studenter med kreditkortsskulder som såg sina mer välbeställda kamrater på Facebook mådde sämre. Facebook förändrade också elevernas uppfattning om varandra.
– Fler elever trodde att andra konsumerade mer alkohol, även om alkoholkonsumtionen inte hade förändrats nämnvärt, säger Dr. Levy i ett pressmeddelande.
Professor Makarin konstaterar att det varit svårt att bevisa om sociala medier är dåligt för ungas psykiska hälsa. Det händer många andra saker i ungas liv, och det är knepigt att renodla Facebooks påverkan.
– Genom att använda en ny strategi, kunde vi etablera att det finns ett kausalt samband.
LÄS MER: Så lärde sig Julia, 20, att hantera sin ångest
LÄS MER: Kan ångest och depression smitta andra?
LÄS MER: Studie: Humorn kan avslöja narcissisten