Oro inför olika saker är en naturlig del av det mänskliga psyket. Men det finns förstås nivåer och vissa oroar sig onekligen mer än andra.
1 av 3: Oro inför olika saker är en naturlig del av det mänskliga psyket. Men det finns förstås nivåer och vissa oroar sig onekligen mer än andra. Foto: Getty Images
Men det behöver inte vara något dåligt. Enligt en ny vetenskaplig uppsats kan det nämligen leda till en rad positiva saker.
2 av 3: Men det behöver inte vara något dåligt. Enligt en ny vetenskaplig uppsats kan det nämligen leda till en rad positiva saker. Foto: Getty Images
3 av 3

Ny studie: Att oroa sig kan vara bra för hälsan

Att ständigt oroa sig för allt mellan himmel och jord kan vara extremt påfrestande.

Men i rätt dos har oro faktiskt många fördelar - i synnerhet för hälsan.

Så nästa gång någon klagar på att du oroar dig för mycket, kan du hänvisa till den här artikeln.

Oro inför olika saker är en naturlig del av det mänskliga psyket. Men det finns förstås nivåer och vissa oroar sig onekligen mer än andra.

Och vet ni vad? Det BEHÖVER inte vara något enbart dåligt. Enligt en ny vetenskaplig uppsats kan det nämligen leda till en rad positiva saker.

– Trots sitt dåliga rykte så är inte all oro destruktiv eller meningslös, säger psykologiprofessorn Kate Sweeny, som ligger bakom uppsatsen, enligt Washington Post.

LÄS OCKSÅ: 6 olika typer av ångest – så hanterar du dem 

För mycket oro kan fortfarande vara skadligt

I en artikel, publicerad i tidskriften Social and Personality Psychology Compass, argumenterar forskarna för att personer som oroar sig mycket exempelvis presterar bättre i skolan och på jobbet samt är grymma problemlösare.

Oro kan också motivera personer att göra hälsosamma val. De kanske skjutsar på lite extra solkräm vilket minskar risken för hudcancer. De gör regelbundna mammografier för bröstcancer och bär alltid säkerhetsbälte.

För mycket oro kan förstås fortfarande vara skadligt och är en inkörsport till depression och mentala problem. Så det är en balansgång.

LÄS OCKSÅ: Ångest och oro – fyra enkla sätt att förebygga 

"Då är oro något bra"

– Det verkar som om både för mycket oro och för lite kan störa motivationen. Men i rätt dos kan det motivera utan att bli paralyserande, säger Sweeny enligt Time Magazine.

Hennes stora budskap är att vi inte ska skämmas för att vi känner oro. Men se till att din oro är produktiv och inte går överstyr.

– Det kanske trots allt finns något du borde göra för att förhindra något dåligt från att hända och då är oro något bra, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande