Relation till föräldrarna påverkar risk för depression

Det är inte bara mysigt att stå sina föräldrar nära.

Enligt en ny studie kan en nära relation till familjen som ung minska risken att drabbas av depression i vuxen ålder, medan bråk och avstånd tycks öka risken.

Andra har också läst

Den här slutsatsen har sociologer vid North Carolina University dragit, efter att analyserat enkätsvar från National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health, som följer personer under lång tid. Studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA Pediatrics, bygger på data från mer än 18 000 personer.

Bland annat har deltagarna självskattat hur ofta de upplevde symtom på depression, självkänsla och känsla av hopplöshet, samt sedan omvandlades till en skala från 0 till 60 – från ingen till allvarlig depression.

Positiv relation till föräldrarna 

När det kom till frågorna om familjeförhållandena handlade de om förekomsten av konfliktsituationer mellan förälder och barn, om barnen upplevde att de blev förstådda, hur roligt de hade tillsammans och hur mycket uppmärksamhet de fick av föräldrarna.

Hos de som upplevde att de under barndomen hade en god relation till sin familj kunde forskarna också se signifikant färre depressiva symtom i vuxen ålder, jämfört med de som inte haft ett lika bra förhållande till sin familj.

– Socialt och emotionellt stöd redan tidigt i barndomen kommer troligen uppmuntra en utveckling av de egenskaper som behövs för att hantera förändring och växande stress, säger huvudförfattaren Dr Ping Chen till Independent.

LÄS MER: Deprimerad? 8 tidiga varningstecken 

LÄS OCKSÅ: Singel? Enligt den här studien kan det bero på din mamma...  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här