Foto: Shutterstock

Julångest? 5 vanliga stressfällor

Julen kan vara alldeles underbar eller en pärs.

Bråk, stress, tårar och skrik är inte ovanliga inslag under högtiden.

Psykologen Maria Farm ger sina bästa råd för en ångestfri helg.

Cornelia Thomasson

Julhelgen närmar sig med stormsteg. Men trots att det är en högtid som präglas av mys och familjesammankomster är det många som känner allt annat än julefrid. Det är skralt i hushållskassan, julskinkan kommer inte att griljera sig själv och trots att alla tv-reklamer skanderar ut att det finaste med julen är få vara tillsammans med nära och kära (och köpa schyssta klappar) så bävar du inför julmiddagen med släkten.

– Det finns många som tycker att julen är jättehärlig, men det är också en tid då det blir mycket stress och krav. Man ska göra mycket saker på kort tid, säger Maria Farm, legitimerad psykolog.

Här listar hon vanliga stressmoment med julen och ger sina bästa tips på hur du tacklar julens utmaningar utan att duka under.

1. Krav på perfektion

Foto: Shutterstock

Kilometerlånga inköpslistor, jakten på julklappar, otaliga googlingar på pepparkaksslott och hur man får till en riktigt god vegansk julskinka och ett evigt pusslande för att hinna med att träffa alla släktingar och vänner. För många är december en månad präglad av hög puls och mycket flängande i strävandet efter den perfekta julen.

– Det är lustigt, de senaste tio, femton åren har det kommit en boom av kokböcker och livsstilsprogram om hemlagad mat, cupcakes och allt möjligt. Den väldiga vurmen för detta ökar och kulminerar runt jul. Den skenande sjukskrivningsstatistiken för psykisk ohälsa skvallrar om att vi inte har tid. Man skulle önska att idealet med hemlagat från grunden och långkok minskade med den insikten, men det är snarare tvärtom, säger Maria Farm.

– Jag tror att det är en reaktion på samhället, det blir en statussymbol för att visa att man har tid med både familj och jobb. Det blir status att lägga ner tid på långkok, när ingen egentligen har det.

Så kommer du ifrån kraven

Måste man besöka hela släkten på just julafton? Är det verkligen nödvändigt att göra egen glögg? Maria menar att kraven om det ”perfekta” ofta kommer inifrån.

– I första hand måste man göra upp med det här inombords, hos sig själv. Det kan absolut vara så att det finns en ojämnställd fördelning i hemmet, men man behöver också göra upp med sina krav.

– Om man ändå känner att man vill göra alla dessa saker, då kanske man ska se till att ta två veckors semester inför jul och se till att man får avlastning av sin partner.

LÄS OCKSÅ: Släpp kraven! Du duger som du är

2. Alkoholen förstör julen

Foto: Shutterstock

Få saker kan förstöra julstämningen så mycket som alkohol. Om man har en anhörig som har problem med drickandet kan gemensamma julmiddagar vara förenade med en ångestklump i magen.

– Alkohol är ett ganska stort orosmoment runt jul. Jag möter ofta anhöriga och folk som haft missbruksproblem tidigare i livet och då är det här en risksituation.

Så hanterar du alkoholen i jul

Hur allvarliga problemen med alkohol är kan variera. Om man firar jul med barn tycker Maria att man ska ha dem i åtanke.

– Jag tycker att det viktigaste är att försöka se julen genom barnens ögon och anpassa sig efter det. Då förstår man rätt snabbt att de inte vill ha en massa fulla vuxna runt sig, säger Maria Farm.

– Om det brukar serveras mycket alkohol kan man försöka prata ihop sig med värdparet och föreslå att man skär ner på drickan eller bestämmer en tid då det är okej att börja dricka. 

Ibland kan det handla om att en eller ett par personer som man firar med har alkoholproblem, antingen ett riskbeteende eller ett missbruk. Då kanske det är bättre att sätta ner foten, menar Maria.

– Om man har julfirandet hemma hos sig själv kan man ställa kräv och till exempel säga till sin mamma att hon måste vara nykter om hon vill komma på julen, annars får det vara. Då är det upp till henne att välja.

– Är det så att man själv har haft ett missbruk och är rädd att falla tillbaka på julen kan man försöka kommunicera om det, även om man kanske inte kan kräva att alla andra ska vara nyktra.

LÄS OCKSÅ: Småbarnsmamman Maya, 24, väljer vit jul för barnens skull 

3. Bråk och relationstrubbel

Foto: Shutterstock

Julefriden sprider sig i varje vrå av ditt hem. Du sneglar mot din partner som står böjd över dopp i grytan. En varm känsla sprider sig bröstet och i ditt huvud hör du tonerna från ”All I want for Christmas is you”. Du låter blicken vandra vidare, till resten av familjen som samlats under samma tak. Lugnet sänker sig – ni har det så bra.

Eller?

Under julen upplever många att relationen till nära och kära kan bli något ansträngd. Som tidigare nämnt kan alkohol och brist på avlastning vara källor till konflikter och ilska. 

När det kommer till kärlek finns det uppsjö av filmer, reklamer, böcker och andra kulturyttringar som berättar för oss att julen inte bara är barnens högtid – den är också romantisk. Men när julafton kommer är det många som känner att glöden liksom inte finns där under misteln.

Det kan också uppstå bråk, med livskamrater så väl som med släkten. 

– Träffa släkten under en intensiv, lång period, kan vara väldigt ansträngande och ovant. En del konflikter kan blossa upp. Ofta är det stress, men det kan också vara att julen accentuerar konflikten.

Så undviker du relationskaos

Okej, så du vill inte hångla under misteln? Drabbas inte av panik.

– Ta det lugnt och tolka inte för mycket i känslorna. Stark trötthet, hunger och stress lägger lock på alla andra känslor. Försök att varva ner tillsammans, kanske ta ett bad eller dricka en kopp te, säger Maria Farm.

Och när det kommer till att överleva julmiddagen utan gräl?

– En tumregel är barnens perspektiv. De vill inte ha bråk. Fråga dig själv om du måste diskutera feminism med din antifeministiska gamla farbror just nu? Ta diskussionerna någon annan gång.

4. Ångest över julklappar och hushållskassan

Foto: Shutterstock

December är den månad då vi spenderar mest pengar. I sin årliga julhandelsprognos spår HUI Research att julhandeln kommer slå rekord. I genomsnitt beräknas svenska folket att spendera 7800 kronor per person under december månad. Frosseriet i mat, julklappar och annan lyx är stort, men blir vi egentligen lyckligare av dessa saker?

Njae, åtminstone inte långsiktigt.

– Forskning visar att när vi uppnått det vi strävar efter, i det här fallet köpt det där som vi ville ha eller ge bort, så fyller det oss med en tillfredsställelse en förhållandevis kort stund, eftersom vår hjärna är riggad att leta nya belöningar, säger Maria Farm.

Och nya belöningar är alltid inom räckhåll:

– Det bara plingar ju in mejl och sms med olika rabatter från butiker, särskilt inför jul. Sociala medier är knökfullt med det. Det är verkligen en stor utmaning för många att stå emot.

– Många föräldrar fastnar också i en fälla där de verkligen vill ge sina barn det som står på önskelistan, även om det är dyrt. Det gör att barnets förväntningar blir högre till nästa jul. 

Att dra åt svångremmen i januari är för många lika mycket tradition som julklappsutdelningen. Det här väcker ångest och stress hos många, som kan förpesta tillvaron redan på julafton.

Så blir du fri från konsumtionshetsen

Prylar är inte det som gör oss lyckliga i längden. Därför råder Maria Farm att försöka tänka långsiktigt också i stunden.

– Vi är olika bra på att hålla och reglera impulser, som att inte shoppa upp sina pengar, säger hon.

– Försök rida ut vågen av suget. Kom i kontakt med dina värderingar. Spelar det någon roll om du köper den där julklappen om en månad? Visst kan du välja att ta en dyr present på avbetalning, men det är det värt att försätta sig i skuld?

Även om man tycker sig stå med jordens vackraste sjal i sina händer, så tycker Maria att man gott kan gå ut ur affären och tänka över det eventuella inköpet. 

– Då brukar jag sova på saken, och om suget är lika starkt dagen efter så kanske jag ger efter. Men oftast är det inte så.

Ett konkret tips inför julhandeln är att bestämma en fast summa att handla för, och sedan ta ut den i kontanter eller se till att bara ha så mycket på sitt kort.

LÄS OCKSÅ: Pengar gör att vi bråkar på julen

5. Att vara eller känna sig ensam

Foto: Shutterstock

För många innebär julens sammankomster en stor sorg. För somliga är släkten det bästa som finns, andra har ingen möjlighet att tillbringa helgen med det som vi traditionellt sett definierar som familj. Konflikter, dödsfall är några vanliga orsaker.

– Det kan kännas ensamt, särskilt om man blir påmind om hur det ”ska” vara under juletider. Det vill säga mamma, pappa, barn, mor- och farföräldrar och så vidare. Den bilden stämmer ju så klart inte med verkligheten, men det känns så, säger Maria Farm.

Känslan av att vara ensam kan också bli starkare när bilder fladdrar förbi i sociala medier-flöden.

Så gör du för att övervinna ensamheten

Maria Farm tycker att det kan vara bra att påminna sig själv om att de vanligaste hushållen i Sverige faktiskt är singelhushåll.

– Det är så vanligt och jag tycker inte att man ska skämmas. Däremot är det ett perfekt tillfälle att starta nya traditioner. Det finns många människor – det vill jag lova! – som längtar efter att få fira jul tillsammans på nya sätt. Vi hålls nog tillbaka lite av skam, men vågar man öppna upp och prata skulle man säkert hitta ett gäng som vill ha knytkalas, säger Maria Farm.