Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Mental hälsa>Ångest och oro

Publicerad 12 apr 2017 16:43

Migrän ökar risken för ångest trefaldigt

Enligt en ny studie från University of Toronto är risken för att utveckla ångestsyndrom tre gånger högre för den som lider av migrän.

Enligt en ny studie från University of Toronto är risken för att utveckla ångestsyndrom tre gånger högre för den som lider av migrän.

1/2

Foto: Getty images

Undersökningen visar också att män med migrän oftare utvecklar generaliserat ångestsyndrom (GAD) trots att ångest är vanligare hos kvinnor överlag.

Undersökningen visar också att män med migrän oftare utvecklar generaliserat ångestsyndrom (GAD) trots att ångest är vanligare hos kvinnor överlag.

2/2

Foto: Getty images

Personer som lider av migrän vet hur fruktansvärt tufft det kan vara. Smärtan kan i vissa fall vara förlamande.

Men värken är inte det enda problemet.

Enligt en ny studie är risken för att utveckla ångestsyndrom tre gånger högre.

Migrän beskrivs som akuta attacker av sprängande huvudvärk som kan stanna i ett helt dygn. Drabbade blir ofta trötta, tappar koncentrationsförmågan och vissa mår så dåligt att de kräks.

Ny forskning från University of Toronto visar dessutom att din mentala hälsa kan bli starkt lidande.

I studien hittades ett samband mellan migränpatienter och ångest - specifikt generaliserat ångestsyndrom (GAD). Risken för att drabbas av GAD var tre gånger så hög jämfört med personer utan migrän.

Sammanlagt ingick 2 200 kanadensiska personer med migrän i undersökningen och ytterligare 20 000 utan besvär.

LÄS OCKSÅ: 6 olika typer av ångest – så hanterar du dem 

Migrän ökar risken för ångest

Resultatet visar att två procent av migränfria lider av GAD. För migränpatienter handlar det om 6 procent, skriver Huffington Post.

Undersökningen visar också att män med migrän oftare utvecklar ångestsyndromet trots att ångest är vanligare hos kvinnor överlag.

Generaliserat ångestsyndrom kan förenklat beskrivas som ett evigt "grubblande" som innebär oproportionerligt stor oro inför många aspekter av livet.

– Personer som lider av GAD ägnar en stor del av dagen åt att aktivt grubbla och oroa sig, i jämförelse ned dem som inte lider av GAD, som bara ältar måttligt. Det här upptar alltså deras tankeverksamhet nästan hela tiden, har Maria Farm berättat för Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: 5 typer av huvudvärk och hur du slipper den 

Ökar risken för depression

Kopplingen mellan migrän och den här typen av ångest kan ha många orsaker, men forskarna är inte förvånade.

– Smärtans okontrollerbara och oförutsägbara natur skapar lätt ångest, eftersom det ofta inkräktar på familjeliv och jobb utan förvarning, säger studieförfattaren Janay Jayanthikumar.

En annan stor faktor är drabbades personliga skyddsnät. Personer utan åtminstone en nära vän att anförtro sig till hade en högre risk att utveckla ångestproblematik.

Forskarna hoppas nu att kopplingen mellan mental hälsa och migrän ska lyftas mer. Tidigare forskning visar bland annat att depression och panikångest är vanligare hos personer med migrän.

LÄS OCKSÅ: 6 myter och sanningar – stoppa huvudvärken 

Relaterat