Många unga får läkemedel utan diagnos

<p>På vissa boenden kan var tredje ung med utvecklingsstörning och autism behandlas med antipsykotiska läkemedel. Trots att de inte har någon diagnos.<br></p>

Foto: iStock

1 av 2: <p>På vissa boenden kan var tredje ung med utvecklingsstörning och autism behandlas med antipsykotiska läkemedel. Trots att de inte har någon diagnos.<br></p>

Foto: Colourbox

2 av 2

Många barn och unga med utvecklingsstörning och autism behandlas med antipsykotiska läkemedel – trots att de inte har någon psykiatrisk diagnos. På vissa boenden kan andelen behandlade vara upp till en tredjedel.

Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

Andra har också läst

"Behandling vid psykisk ohälsa är viktigt. Samtidigt är långvarig behandling med antipsykotiska läkemedel förenat med vissa risker, som neurologiska och metabola biverkningar", säger Karin Flyckt vid myndigheten i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att personer med utvecklingsstörning, autism och autismspektrumstörning behandlas hälften så ofta med ballongvidgning vid konstaterad akut hjärtinfarkt, jämfört med andra patienter. Orsaken är oklar.

"Det kan finnas medicinska skäl, men det kan också vara så att bemötandet inom hjärtsjukvården är ojämlikt", säger Karin Flyckt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här