Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Mental hälsa>Ångest och oro

Publicerad 15 maj 2019 09:42

Många lider av långvarig psykisk ohälsa

Hela 30 procent av de ungdomar som fick diagnosen depression och ångestsyndrom 2008 behövde fortfarande vård tio år senare.

Hela 30 procent av de ungdomar som fick diagnosen depression och ångestsyndrom 2008 behövde fortfarande vård tio år senare.

Foto: Shutterstock

Den psykiska ohälsan fortsätter att öka och framför allt bland barn och ungdomar. Trots att fler får vård och behandling fortsätter köerna att växa, skriver Socialstyrelsen.

I en ny utvärdering konstaterar myndigheten också att den psykiska ohälsan riskerar att bli långvarig för den drabbade. Hela 30 procent av de ungdomar som fick diagnosen depression och ångestsyndrom 2008 behövde fortfarande vård tio år senare. Drygt hälften åt medicin.

Utvärderingen pekar också på att psykisk ohälsa i ungdomen gör det svårare att etablera sig i arbetslivet. "Det innebär att vården borde organiseras mer som för patienter med kronisk och långvarig sjukdom som diabetets, kol och liknande sjukdomar", säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.