Sara, 28: Krukväxterna hjälper mig hantera min ångest
Krukväxter är populärare än någonsin.
Men kan ett intresse för växter också främja mentalt välbefinnande?
Hälsolivs reporter har djupdykt i ämnet för att ta reda på om den gröna trenden kan få oss att må bättre.
– Det är ångestdämpande att leva omkring dem, säger krukväxtodlaren Sara, 28.
Krukväxttrenden har sköljt över oss som en stor grön våg. I olika Facebookgrupper byts skott och skötselråd flitigt och poddutbudet för växtnörden blir bara större och större. Vad är det som gör att blommor och grönt plötsligt blivit så populärt igen? De är dekorativa och lätta att få tag på, men med ett 50-tal växter hemma vill jag personligen gärna tro att prunkade fönsterbrädor gör något för mitt mentala välbefinnande.
Eller rättare sagt, jag tycker att jag mår bättre sedan jag började intressera mig för det här med att rota toppsticklingar och spreja monsteror med vatten.
https://www.instagram.com/p/BfvGpI_B8ra/?taken-by=bitterheternaVäxter - en slags ångestdämpare?
Jag verkar inte vara den enda som känner mig hjälpt av den här hobbyn. När jag skriver och efterlyser intervjupersoner i en Facebookgrupp för växtintresserade tjejer så dröjer det inte många minuter innan kommentarerna börjar trilla in.
"Ja det har förändrat mitt liv och min kreativitet på många sätt", skriver en person.
En annan skriver:
"VERKLIGEN! De var en stor del i en tung process."
Jag ringer upp en av de som kommenterat. Hon heter Emma Wetterqvist, är 25 år och pluggar till lärare. När hon började intressera sig för krukväxter var hon mitt i en intensiv studieperiod och led av ångest.
– Jag hade en ganska kämpig termin studiemässigt och började bry mig mer om växterna. Det var kanske för att få ut all frustration över studierna. Mitt i all pluggstress blev växternas mående väldigt viktigt för mig. Det blev en viktig positiv grej för mig när jag inte mådde så bra, säger hon.
Emma minns att växten som blev startskottet för den nya hobbyn var en calathea som hon och hennes sambo köpte på Plantagen förra sommaren. Calatheor är ett släkte som är kända för att vara dramatiska och svårskötta.
Den omtanke man lägger ner på dem blir väldigt tydlig ganska fort.
– Tidigare tänkte jag att jag inte hade gröna fingrar överhuvudtaget. När jag började intressera mig för att skapa så ideala förutsättningar för växterna som möjligt märkte jag att de trivdes bra.
Att kunna få calathean och andra växter att frodas blev en positiv upplevelse för Emma, som märkte att hon själv började må bättre. Hon säger att studierna blev lättare och ångesten inte lika påtaglig.
Så kan växter boosta din hälsa
Växter renar luften och fångar upp absorberar giftiga partiklar. Många växter i ett rum kan dessutom öka luftfuktigheten. Det här får positiva effekter för vår andning, motverkar huvudvärk och kan få oss att sova bättre.
Källa: Nasa
– Det har alltid funkat bra för mig att mota ångest, som är så abstrakt, i grind genom att göra konkreta saker. Det är så konkret med växter eftersom den omtanke man lägger ner på dem blir väldigt tydlig ganska fort, säger Emma.
LÄS OCKSÅ: 11 trendiga växter som gör comeback 2018
Sara: "Det känns lättare helt enkelt"
28-åriga Sara Kransberg har ett Instagramkonto som är helt tillägnat hennes krukväxter. Hon har alltid gillat att ha växter omkring sig, men blev riktigt intresserad för ett år sedan.
– Jag tyckte att det verkade så himla härligt med alla som hade mycket krukväxter och det såg så himla inbjudande ut, man blev nästan lite lugn av att bara se det på bild.
Efter att ha tampats med en depression, där hon inte hade kunnat hålla några krukväxter vid liv även om hon hade velat, började hon känna suget efter att ha en djungel hemma. Hon fick syn på en växt hemma hos sin kompis – en stor calathea med blad som var gröna på ovansidan och lila på undersidan. Den blev inkörsporten.
– Jag satt en hel kväll hemma hos henne och bara tittade på den här fantastiska växten. Jag bara tog in alla färger. Jag kände att måste ha en. Det tog väl en vecka sen köpte jag en likadan.
Jag kände hur skönt det var att sticka fingrarna i jorden
Växterna blev allt fler. Nyinköpta från blomsteraffärer och växthus, sticklingar som hon fått, bytt till sig eller köpt på Facebooksidor. I dag har hon ungefär 70 växter hemma, några är av samma sort som hon drivit upp från sticklingar, men de flesta är olika.
https://www.instagram.com/p/Bcj5vzTB4WH/?taken-by=my.green.babies– Det bara fortsatte. Jag kände hur skönt det var att sticka fingrarna i jorden, plantera, ta sticklingar och se hur de växte. Jag kan inte riktigt förklara, men rastlösheten lägger sig lite. Det känns lättare helt enkelt. Jag vet inte om det beror på att man har något levande omkring sig som man tar hand om.
– Är jag inne i ett rejält ångestskov så har jag inte energi till att pyssla med dem, men jag har en fåtölj vid fönstret där nästan alla växter står och då kan jag sitta där och bara andas. Känslan av att jag har tagit hand om en växt på ett sätt som gör att den ser ut så här eller mår så här är väldigt bekräftande.
Att ta sticklingar på växterna ser Sara som ett bra ångestverktyg.
https://www.instagram.com/p/Bf3DULOhFdb/?taken-by=my.green.babies– Inom ångest pratar man mycket om att inte ta de snabba genvägarna och det här blir en mycket mer långsiktig självhjälp. Även om man inte får en lika stark tillfredsställelse direkt så är det bättre i längden. Om man köper en planta så går det väldigt fort sen är tillfredsställelsen över, men om man tar en stickling så kan man titta på den varje dag, lyfta på den och se hur rötterna ser ut i glaset. Om man vill byta den kan man planera mot vad och fundera över hur den kommer se ut och var den ska stå.
– Att föra tankarna till sina krukväxter är ett sätt att använda sin ångest till något positivt, samtidigt som det är ångestdämpande att leva omkring dem, säger Sara.
LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att snabbt stressa ner
Trädgårdsterapi finns på riktigt
Det är alltså fler än jag som upplever att krukväxter hjälper mot stress och ångest. Men finns det några vetenskapliga bevis för att krukväxter skulle hjälpa oss att må bättre psykiskt? Jag ringer upp Patrik Grahn, han är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet och forskar om hur natur och växtlighet påverkar oss.
Han förklarar att man sett att växter har en så positiv påverkan på oss att det till och med finns en behandlingsform som bygger på att vara i kontakt med växter. Det kallas för trädgårdsterapi och blir allt vanligare.
Vad är trädgårdsterapi?
Trädgårdsterapi eller trädgårdsrehabilitering är en särskild form av terapi som går ut på att omge sig med och vårda växter i inom- och utomhusmiljöer. Det är ett relativt nytt fenomen i Sverige. I USA och England började man med trädgårdsrehabilitering efter första världskriget, som ett sätt att vårda hemvändande soldater med krigstrauman.
Terapiformen är i dag en del av sjukvården och i Sverige finns det flertalet anläggningar som erbjuder trägårdsterapi.
– Det har visat sig vara en väldigt kostnadseffektiv behandling. Man har undersökt samband mellan natur och hälsa i flera år och kunnat se att folk upplever en klar hälsoförbättring av att vistas ute i naturen både psykiskt och fysiskt, säger han.
Vid universitet som ligger i skånska Alnarp drivs en rehabiliteringsträdgård. Den anlades 2001 och sedan 2002 har man tagit emot remitterade patienter med bland annat utmattningssyndrom, demens och krigstrauma. I trädgården kan man ta skott från växter, vattna, promenera eller bara ta det lugnt. Forskare har studerat hur patienterna reagerar av behandlingen och bland annat sett att den motverkar stress och minskar återfallsrisken för utmattning.
Varför metoden visat sig så effektiv är inte helt klarlagt, men forskning visar att vi mår bra av att vara ute i naturen och solljuset. Men det är inte bara utomhusmiljön som visat sig vara positiv för vår hälsa, även grönska inomhus gör oss gott.
– Bara åsynen av något grönt, växande och frodigt ger en förmåga till stressåterhämtning, säger Patrik Grahn.
Enligt Patrik Grahn finns det tre olika teorier om varför krukväxter får oss att må bra.
Det är nedärvt
Den första kallas biofili och bygger på att människan har en nedärvt intresse för det som lever och växter.
– Det är en urmekanism som sitter långt, långt inne i våra mest basala hjärndelar. För vår överlevnads skull har vi en slags instinkt om vad som är bra för oss. Ser man ett minsta tecken på grönska och liv så väcker det hopp och förtröstan, säger han och fortsätter:
– Det här är en kraftig mekanism som har studerats flitigt. Man har sett att patienter på sjukhus som har utsikt över en grönskande park använder mycket mindre smärtstillande medicin och kallar mer sällan på nattsköterskan på grund av oro eller ångest. Hur konstigt det än kan låta så är det lugnande och till och med smärtdämpande.
LÄS OCKSÅ: Sticka och må bra
Vi vill vårda
Den andra teorin är att vi mår bra av att få vårda och få andra att trivas. Ett sätt att få utlopp för det behovet är att ta hand om ett husdjur eller ett barn, men även växter.
10 lättskötta krukväxter för nybörjare
Källa: Plantagen
– Växter är oerhört tacksamma, med liten vård får man väldigt mycket igen. Det kan inspirera till att gå utanför sig själv och sina egna problem, säger Patrik Grahn.
Att plocka vissna löv eller vattna en slokande planta tar inte lång tid och ger för det mesta snabbt resultat i form av en prunkande växt.
Vi slipper tänka på amorteringar
Den tredje teorin handlar om att växter hjälper oss att skingra tankarna och med beslutsfattande. I naturen förekommer självlikformiga mönster. Till skillnad från en tegelvägg eller en bokhylla finns det en oregelbundenhet i de här naturliga mönstren som vår hjärna har lättare att ta in.
Är man sysslolös och lite nedstämd tror jag att det är jättebra att börja med krukväxter.
– Vår hjärna tolkar uttryck olika. Resultat av studier antyder att upprepningen av mönster, som finns i växter, moln och vågor kan ge en sorts vaken vila.
Det här tillståndet, som är meditativt, skulle kunna hjälpa oss att vila upp vår koncentrationsförmåga.
– Vår sorterande koncentrationsförmåga använder vi för att samla in och sortera information, ta beslut och tänka. Men den används också för att ta bort allt som påverkar vår beslutskedja: buller, fläktar som brummar, störande tankar på amorteringar och så där.
– Att bara vårda en krukväxt får oss att vila från hela den här beslutsapparaten och i stället fästa uppmärksamheten på ganska enkla beslut, som att vattna eller pyssla om någonting. Man går in i en annan tankemodul helt enkelt.
Men Patrik är noga med att framhålla att den här forskningen inte har pågått så länge, och att resultaten därför bör tas med försiktighet.
Hjälper växter mot psykisk ohälsa?
Så, även om det gjorts mest forskning på mentalt välbefinnande och naturupplevelser utomhus har inomhusodling också fördelar.
Skulle du säga att krukväxtodling kan motverka psykisk ohälsa?
– Är man sysslolös och lite nedstämd tror jag att det är jättebra att börja med krukväxter. Man kan göra det i förebyggande syfte, men om man är djupt deprimerad orkar man inte hålla krukväxter vid liv. Då är det bättre att vistas ute i naturen som tar hand om sig själv eller i en terapiträdgård där experter tar hand om växterna.
En växt som Patrik Grahn och hans kolleger vid Alnarps rehabiliteringsträdgård sett att patienterna uppskattar är pelargonen. Den funkar att odla både inomhus och utomhus och passar utmärkt för den som är nybörjare på växter.
– Det är väldigt spännande med pelargoner. De är lättodlade och oerhört tacksamma. Man kan ta skott av dem och det finns alla möjliga varianter.
Känner du dig lite låg eller stressad? Ja, då är det kanske dags att knipsa av en stickling från närmaste pelargon.