Orolig för att din deprimerade vän ska smitta av sig på dig? Ta det lugnt, psykisk ohälsa smittar inte.
Orolig för att din deprimerade vän ska smitta av sig på dig? Ta det lugnt, psykisk ohälsa smittar inte. Foto: Shutterstock

Kan ångest och depression smitta andra?

Man blir som man umgås, säger talsättet.

Men hur väl stämmer det in på mental ohälsa?

Kan depression, ångest och andra psykiska sjukdomar och tillstånd smitta av sig?

Psykisk ohälsa är vanligare än man kan tro. Ungefär varannan kvinna och var fjärde man kommer drabbas av depression minst en gång i livet, och ångestproblematik är inte heller något sällsynt fenomen.

Men är det här åkommor som är smittsamma? Enligt en studie publicerad i tidskriften  Memory & Cognition verkar många tro att personer som lider av till exempel ångest, alkoholproblem, ätstörningar och schizofreni faktiskt kan ”smitta av sig” om man umgås.

Det här är dock en fördom som inte riktigt stämmer, skriver sajten Health. Även om det går att nyansera. 

Känslor smittar av sig

Psykisk sjukdom är inte som maginfluensa, men det finns en del studier som visar på att vi blir som vi umgås.

Bland annat har forskare vid Max Planck Institute för kognitiva hjärnstudier i Dresden kunnat se att stressade människor smittar av sig på sin omgivning. Kortisolnivåerna gick upp mest när deltagarna bevittnade sina partners i stressade situationer.

De flesta har nog också varit med om att en enda sur person kan dra ner humöret hos ett helt sällskap.

– Känslor smittar av sig eftersom vi är sociala varelser som svarar på vår omgivning. Att smittas av en känsla innebär att man känner sig eller uttrycker en liknande känsla som de i ens omgivning uppvisar, eftersom deras känslor får dig att tro att du borde reagera likadant. Vi tittar på andra för att lära oss hur vi ska reagera, och känslosmittor är en extrem form av det, säger den kliniska psykologen Judy Ho till Health.

LÄS OCKSÅ: Är din partner deprimerad? 9 tidiga varningstecken

Viktiga skillnader

Men att få en flyktig känsla av att allting är meningslöst efter att ha umgåtts med en närstående med depression är inte samma sak som att själv ha utvecklat samma sjukdom. Det är en milsvid skillnad.

– Mental ohälsa tros orsakar av både genetiska eller biologiska faktorer och miljö. Man har upptäckt att det delvis kommer från nedärvda egenskaper, eftersom psykisk ohälsa är vanligare hos individer vars släktingar också har liknande problem. Miljöfaktorer som trauma, utsatthet för missförhållanden under barndomen eller till och med exponering för dåliga förhållanden eller toxiner innan födseln kan också ha ett samband med psykisk ohälsa, säger Ho.

Är du orolig för att utveckla en psykisk åkomma är det alltså snarare ditt släktträd du ska ta en titt på. 

LÄS OCKSÅ: Så stöttar du någon som mår dåligt – 6 sätt som funkar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande