Fler självmord bland unga ska utredas

<p>Totalt minskar självmorden i landet. Men inte bland unga.</p>

Foto: iStock

1 av 2: <p>Totalt minskar självmorden i landet. Men inte bland unga.</p>

<p>Merparten av alla fall där unga tagit sitt liv följs i dag inte upp, eftersom personen inte sökt hjälp inom sjukvården före.</p>

Foto: Colourbox

2 av 2: <p>Merparten av alla fall där unga tagit sitt liv följs i dag inte upp, eftersom personen inte sökt hjälp inom sjukvården före.</p>

Självmorden i Sverige minskar, men inte bland unga. Nu lanserar Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ett stödmaterial för att fler självmord bland unga ska kunna utredas.

I dag följs merparten av alla fall där unga tagit sitt liv inte upp, eftersom personen inte sökt hjälp inom sjukvården före. De flesta barn och unga kommer dock i kontakt med kommunala verksamheter, som skola eller socialtjänst. Nu kan även dessa instanser, med hjälp av stödmaterialet, göra så kallade händelseanalyser av självmorden.

– Kommuner har efterfrågat kunskap om hur detta ska gå till. Därför har Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen tagit fram det nya stödmaterialet om händelseanalyser, som ger konkreta råd till kommunerna, säger Hillevi Busch, forskare på Socialstyrelsen.

Förhoppningen är att utredningarna ger kunskap som kan vara värdefull för att förebygga nya självmord.

– Självmord bland barn och unga berör oss alla. Ofta finns förväntningar från exempelvis anhöriga om att självmordet ska utredas men det sker sällan. Vi hoppas att det nya stödmaterialet ska hjälpa till att ändra på det, säger Eija Airaksinen, utredare på Folkhälsomyndigheten.

 

LÄS MER:

Ungas självmordsförsök kan halveras

Panikångest och depression - 12 saker du bör veta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här