Dagen-efter-ångest? Du är inte ensam.
”Alkohol gör att vi mår bra och vi tenderar att bli mindre spända. Men när effekten avtar studsar både kroppen och hjärnan tillbaka”
1 AV 3
…och hur du lindrar
2 AV 3
Dagen-efter-ångest? Du är inte ensam.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
”Alkohol gör att vi mår bra och vi tenderar att bli mindre spända. Men när effekten avtar studsar både kroppen och hjärnan tillbaka”
Foto: Shutterstock

Därför får du ångest efter en utekväll

Illamående, huvudvärk och en allmän slöhet är klassiska symtom vid en baksmälla.

För vissa infinner sig också en svårdefinierad ångest dagen efter en utekväll – så kallade bakfylleångest.

Men orsaken är inte bara psykisk.

Som om det inte räckte med att vakna upp och må som en övermogen gödselstack. Dessutom känns det som om varenda fiber i kroppen är fylld av ångest, panik och oro.

För vissa handlar det naturligtvis om ångestfyllda tankar som ”gud, vad sa och gjorde jag egentligen i går?!”

Det är emellertid inte alltid som oron beror på något specifikt eller psykiskt för den delen. Oron kan vara mer odefinierad och av fysiologisk karaktär.

En baksmälla innebär i princip att vi ”tänder av” från alkoholen och drabbas av en form av abstinens.

– Alkohol gör att vi mår bra och vi tenderar att bli mindre spända. Men när effekten avtar studsar både kroppen och hjärnan tillbaka, säger George Koob, ordförande för National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, till Prevention.

LÄS OCKSÅ: 7 skäl till att du blir bakfull i flera dagar

Därför drabbas du av bakfylleångest

Det kan åtföljas av både trötthet, huvudvärk, muntorrhet och illamående, men också ångest och till och med depression i vissa fall.

Nu pratar vi givetvis inte om ett glas vin till maten. Den typen av symtom är troligare efter en rejäl festkväll.

– Om du dricker mycket så kommer ditt centrala nervsystem över tid att vänja sig vid att alltid ha tillgång till alkohol, säger Sanam Hafeez, legitimerad neuropsykolog.

– Din kropp kommer kämpa för att hjärnan ska befinna sig i ett så vaket tillstånd som möjligt. Men när alkoholnivåerna plötsligt sjunker så stannar din hjärna i det uppumpade tillståndet.

Att hjärnan fortsätter arbeta på högvarv kan leda till ångestkänslor, menar Hafeez.

Även dina hormoner kan spela in. När du dricker alkohol frigörs endorfiner som höjer humöret. Det är därför inte så konstigt om du känner dig låg dagen efter - när nivåerna har kraschat. Även nivåerna av stresshormonet kortisol ökar när kroppen försöker återgå till sitt normaltillstånd, vilket kan skapa en oroskänsla.

Ångestsyndrom kan spela in

Med det sagt är psykiska faktorer fortfarande en stark spelare. Prevention hänvisar bland annat till en studie från 2019 som menar att bakfylleångest är vanligare hos blyga personer eller de som lider av social ångest.

Det är inte särskilt konstigt eftersom alkohol ofta leder till att vi släpper våra hämningar. Dagen därpå, när hämningarna är tillbaka, sköljer ångesten över oss som en tsunami.

Om du redan lider av ångest finns alltså risken att du kommer drabbas hårdare av bakfylleångest än andra. Det finns också en risk att detta leder till en ond cirkel. Lider du av ett ångestsyndrom kan det vara skönt att dricka alkohol, eftersom det tillfälligt dämpar ångesten, men efteråt blir det oftast värre.

LÄS OCKSÅ: 9 typer av ångestsyndrom och hur du lindrar

Går bakfylleångest att slippa?

För att slippa en baksmälla och i förlängningen bakfylleångest är det förstås absolut bäst att dricka mindre, smartare (varannan vatten?) eller inte alls. Genom att undvika fysiska symtom för bakfylla kommer du sannolikt också undvika de psykiska.

Om det är försent och du redan är nere i skiten, kan lättare motion vara en lösning. Att springa en mil eller lyfta tungt är kanske inte det första du vill tänka på när du vaknar bakfull. En kortare promenad kan emellertid räcka för att sänka ångestnivåerna.

Om du drabbas av återkommande besvär, som inkräktar sig på ditt vardagliga liv, kan det vara rimligt att se över din relation till alkohol. I synnerhet om du lider av ett ångestsyndrom där alkohol fungerar som en tillfällig flykt.