Många lider av social ångest och lider i det tysta.
1 av 2: Många lider av social ångest och lider i det tysta. Foto: iStock
I dag behandlas det med KBT-terapi och så kallade "lyckopiller", eller en kombination av de båda. Ineffektivt  menar forskare.
2 av 2: I dag behandlas det med KBT-terapi och så kallade "lyckopiller", eller en kombination av de båda. Ineffektivt menar forskare. Foto: iStock

Bästa metoden för att bota social ångest

Social ångest drabbar ett stort antal människor och många lider i det tysta.

Vanligtvis behandlas problemen med KBT och antidepressiva läkemedel.

Nu menar en ny studie att dagens behandling är ineffektiv.

– Det fungerar väl hos patienter med depressioner, men har motsatt effekt för de med social ångest, säger professor Hans M. Nordahl.

Social ångest, eller social fobi som det hette tidigare, kan ta över livet fullständigt. Obehaget blir till slut så starkt att en drabbad helt undviker sociala sammanhang.

Det är ett stort folkhälsoproblem och ungefär var tionde svensk har någon gång uppfyllt kriterierna för diagnosen.

I dag behandlas syndromet via kognitiv beteendeterapi (KBT) och antidepressiva läkemedel eller en kombination av de båda.

Men det är fel väg att gå säger en grupp forskare som precis släppt en omfattande studie på ämnet.

LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest

"Tror att det är läkemedlet som gör dem friskare"

Resultatet visar att KBT är den bästa metoden för att behandla social ångest och lyckopiller kan snarare stjälpa än hjälpa.

– Patienterna tror ofta mer på medicineringen och investerar inte lika mycket i terapi, säger Hans M. Nordahl, professor i beteendemedicin vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, till norska ABC Nyheter.

– De tror att det är läkemedlet som gör dem friskare och blir beroende av något yttre snarare än att lära sig att reglera själva.

LÄS OCKSÅ: Panikångest och depression - 12 saker du bör veta

"Motsatt effekt för de med social ångest"

Deltagare i studien placerades i fyra grupper. Efter ett år följdes deras mående upp. Patienter som enbart gått i KBT-terapi mådde väsentligt bättre än de som kombinerat terapi och medicinering eller bara medicinerat. 

Forskarna hoppas att detta ska vara ett uppvaknande för sjukvården - att kombinationen av läkemedel och terapi inte är en universallösning.

– Det fungerar väl hos patienter med depressioner, men har motsatt effekt för de med social ångest, säger Nordahl.

Social ångest/Social Fobi

Social ångest kallades tidigare social fobi. Det innebär att du känner stor oro och ångest för att utsätta dig för andra människors uppmärksamhet. Rädslan för att tappa kontrollen eller göra bort dig i sociala sammanhang är stor.

Vanliga symtom är:

  • Du börjar skaka
  • Hjärtat slår snabbt eller hårt
  • Du blir torr i munnen
  • Du rodnar, blir varm eller känner dig kallsvettig
  • Du får en klump i magen eller känner dig yr eller svag i musklerna

I vissa fall kan obehaget leda till att drabbade helt slutar umgås med andra människor. Om ångesten tar över ditt liv på det sättet så bör du söka hjälp.

Källa: Vårdguiden 1177

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!