Att plågas av ångest kan gå ut över stora delar av livet.
1 av 2: Att plågas av ångest kan gå ut över stora delar av livet. Foto: Shutterstock
…Och för utomstående kan det vara svårt att förstå.
2 av 2: …Och för utomstående kan det vara svårt att förstå. Foto: Shutterstock

9 saker som alla vi med ångest vill att du ska förstå

Ångest driver oss till saker som inte alltid är solklart för andra.

Som att tacka nej till något som vi egentligen vill delta i.

Här är nio saker vi gör - som folk inte fattar har med ångest att göra.

1. Du plågas av saker som andra inte ens reflekterar över

Allt fastnar i ditt huvud och snurrar runt där i all oändlighet. Det kan handla om en diskussion du hade förra veckan eller varför inte den där gången på högstadiet när du gjorde bort dig. Kanske har din pojkvän eller flickvän inte svarat på ett sms och du är livrädd för att du sagt något fel. För en person utan ångest kan detta framstå som udda eftersom den typen av ovidkommande händelser sällan hänger kvar på samma sätt.

LÄS OCKSÅ: 9 varningssignaler på att du har en panikångestattack

2. Säger nej till inbjudningar - trots att du vill gå

För en person med ångest behöver ett nej inte betyda nej  - åtminstone i den meningen att de inte vill delta. Ångest är en kraftfull känsla som kan suga all energi ur en person. Även om du var sjukt peppad för några dagar sedan kan det hända att du avstår ett evenemang i sista stund för att ångesten kommer över dig när det väl är dags. Eller så säger du nej redan från början med just den händelsekedjan i bakhuvudet.

LÄS OCKSÅ: 9 typer av ångestsyndrom och hur du lindrar

3. Vaknar tidigt även när du är trött

Hur trött du än må vara så är sömn alltsomoftast ett problem. Du har svårt att somna eftersom hjärnan går på högvarv. Ändå vaknar du svintidigt, långt innan väckarklockan ringer, med hjärnan full av oro och tankar. När du väl är vaken är det svårt att stänga av ångesten och somna om.

LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest 

4. Utgår alltid från det värsta

Din Tinderdejt kommer hata dig, du kommer missa flyget, din förkylning kanske är cancer? Med ångest i kroppen fastnar du lätt i negativa tankebanor som ofta dras till sin absoluta spets. För andra kan det framstå som löjligt, men för dig är det verklighet.

5. Du upprepar alla konversationer i huvudet - om och om igen

En konversation som för den andra parten framstår som trevlig kan för dig vara rena rama mardrömmen. I stunden kan det kännas bra och njutbart, men sedan smyger dina hjärnspöken fram ur sina gömställen och knackar på dörren. Samtalet spelas upp om och om igen och du blir mer och mer övertygad om att du gjort eller sagt något fel.

LÄS OCKSÅ: Panikattack? Så hanterar du panikångest på bästa sätt 

6. Du går under av oro så fort någon inte svarar omedelbart

Vare sig det handlar om sms, mejl eller ett gammalt hederligt telefonsamtal så finns det något skräckinjagande över att vänta på att din motpart ska svara. Hela du fylls av oro och hjärnan börjar slå knut på sig själv i jakten på bevis att du gjort något fel som orsakat tystnaden. I själva verket kan det lika gärna handla om att personen inte har tid, har missat meddelandet eller helt enkelt är mindre lyckad på kommunikation.

Då ska du söka hjälp

Om din ångest är så stark att vardagen knappt går att genomföra bör du söka hjälp. Samma sak gäller om du lindrar din ångest med narkotika, alkohol eller självskadebeteende.

Enligt 1177 Vårdguiden kan du i första hand kontakta vårdcentralen. Personer under 25 år kan vända sig till Elevhälsan eller en ungdomsmottagning.

Du kan också söka hjälp via en psykiatrisk öppenvårdmottagning.

Om du eller en närstående har självmordstankar vänder du dig direkt till 112 eller till någon av följande:

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

7. Framtiden gör dig orolig

Att prata om framtiden kan vara en stor ångestkatalysator. Du ogillar starkt när folk frågar "var du ser dig själv om fem år" eller vad du har för framtidsplaner. När andra pratar om sin egen framtid fyll du ofta av känslan att du inte är bra nog.

LÄS OCKSÅ: Matilda visar fyra bilder på sig själv – ser du vilken hon mår dåligt på? 

8. Du jämför dig alltid med andra i din ålder

Du vill inte jämföra dig med andra, men när ångesten sitter bakom spakarna är det sällan lätt. När du ser en gammal klasskamrat skryta på Facebook om att de landat ett drömjobb, skaffat sitt andra barn eller flugit i väg på sin tredje lyxresa det här året vill du bara gräva ner dig själv. Det behöver inte betyda att du är missunnsam, däremot känner du dig lätt som misslyckad i jämförelse.

LÄS OCKSÅ: 6 sätt att stötta någon som mår dåligt 

9. Vissa dagar kommer du knappt ur sängen

Vissa dagar kan du vara så fysiskt och mentalt utmattad att du bara vill dra täcket överhuvudet och gråta. Ångest i sig är inte fysiskt farligt, men kan leda till att du inte får leva ditt liv som du vill. Något som inte alla förstår eftersom de inte upplevt det själva. Om du har svårt att ta dig igenom vardagen eller försöker lindra oron med alkohol, narkotika eller självskadebeteende bör du söka hjälp. Enligt 1177 Vårdguiden bör du i första hand kontakta din vårdcentral. Du kan också vända dig till en psykiatrisk mottagning inom öppenvården.

Inspirerad av Tought Catalog.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!