<p>Återkommande depressioner räknas som en sjukdom som kan vara mycket svår att ta sig ur.<br></p>
1 av 2: <p>Återkommande depressioner räknas som en sjukdom som kan vara mycket svår att ta sig ur.<br></p> Foto: iStock
<p>Vanliga tecken på depression är orkeslöshet och brist på glädje, även inför saker som vanligtvis gör dig glad.</p>
2 av 2: <p>Vanliga tecken på depression är orkeslöshet och brist på glädje, även inför saker som vanligtvis gör dig glad.</p> Foto: iStock

7 saker som alla deprimerade är trötta på att höra

Depression är en allvarlig psykisk sjukdom som kan få livshotande konsekvenser.

Ändå tycker varenda kotte att det är en god idé att dela med sig av hemmasnickrade "huskurer" och visdomsord.

Hälsoliv har samlat sju punkter som alla deprimerade är trötta på att höra.

Att känna sig ledsen, olycklig, nedstämd, orolig eller ångestriden är något som alla människor drabbas av då och då.

Många slänger sig med uttrycken "jag är deprimerad" eller "jag är deppig" trots att en depression i själva verket är ett mycket allvarligt tillstånd som inte behöver vara orsakat av utomstående faktorer - särskilt om du har återkommande depressioner.

Du kan förstås fortfarande må dåligt utan att lida av en depression och det ska givetvis också tas på allvar. Men det är viktigt att skilja på äpplen och päron.

LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest

Depression - symptom

Enligt 1177 har personer som lider av depression svårt att känna glädje, även inför saker som de brukar uppskatta. Lust och ork försvinner. Vardagssysslor känns overkligt tunga, koncentrationsförmågan drabbas och sömnproblem är vanligt förekommande.

En depression kan även manifestera sig psykiskt i form av trötthet och rygg- och magbesvär.

Den amerikanska journalisten Kim Zapata har själv kämpat med återkommande depressioner i 16 år och har själv stött på otroligt många fördomar kring ämnet. På sajten Babble.com, som Hälsolivs artikel inspirerats av, listar hon sju saker som alla deprimerade är trötta på att höra.

LÄS OCKSÅ: 5 tidiga tecken på utbrändhet

1. "Det är ok, alla blir deprimerade"

Så här är det. Nästan alla människor kommer någon gång känna sig nere eller drabbas av sorg. Men det är en stor skillnad på att vara deppig och att vara återkommande deprimerad. Det senare är ett kroniskt sjukdomstillstånd medan det andra är en tillfällig känsla som ofta är en biprodukt av utomstående faktorer (som ett dödsfall i familjen eller en skilsmässa). Depression kan också förvärras av utomstående faktorer men handlar mer om kemiska, biologiska och genetiska faktorer.

2. "Kosta på dig ett leende så mår du bättre!"

Det är jättefint om människor känner att de mår bättre via positivt tänkande, men depression funkar inte på det sättet. Om en vän bryter benet så blir hen inte frisk tack vare glädje utan av vård. Det räcker liksom inte med viljestyrka. Problemet med depression är att det är en psykisk sjukdom och folk tar därför för givet att det "bara sitter i ditt huvud".

Och om nu ett leende är allt som krävs så hade väldigt få varit deprimerade…

LÄS OCKSÅ: Panikångest – allt du behöver veta

3. "Det sitter bara i ditt huvud"

Vi snuddade vid det redan i förra punkten. Det här sättet att tänka är inte bara totalt felaktigt utan också direkt skadligt. Det antyder att personen i fråga har kontroll över sin sjukdom. Att hen när som helst kan välja att inte vara deprimerad. Att hen är svag som inte klarar av att bli frisk. Detta stämmer inte och kommer bara förvärra situationen.

4. "Det kunde ha varit värre"

Det klassiska "tänk på barnen i Afrika"-perspektivet. Ja, livet kan i teorin alltid vara sämre, men det är trots allt ingen tävling? För det första är det en dålig idé att ranka ångestnivåer. Två personer kan må precis lika dåligt trots att en av dem, på pappret, borde må sämre. Som vi lärt oss ovan så påverkas inte depression i samma grad av utomstående faktorer. Visst, du kan fortfarande vara tacksam över att du inte lider av en svår sjukdom eller är missbrukare, men sjukdomen depression botas inte av tacksamhet.

LÄS OCKSÅ: Christian, 31, levde med depression och panikångest

5. "Har du testat att träna? Meditation? Bön? Kamomillte?"

Till att börja med: Ja, fysisk aktivitet har visat sig hjälpa mot depression och kan lindra symptom. Men återigen, det är inget botemedel. En maratonlöpare kan fortfarande vara deprimerad. Den kemiska obalansen behöver medicineras - precis som med diabetes, cancer och hjärtsjukdomar.

6. "Men du som har så mycket att vara glad och tacksam över!"

Precis som med påståendet "det kunde ha varit värre" så är det helt korrekt. På ytan kan du ha ett fantastiskt liv - en frisk och älskande familj, ett grymt jobb, en fin bostad. Detta utesluter inte depression och är tyvärr inget botemedel.

LÄS OCKSÅ: Bästa metoden för att bota social ångest

7. "Du ser inte ut att vara deprimerad?"

Alla som är deprimerade ser inte ut som en svältfödd Christian Bale i "The Machinist". En depression syns inte på utsidan och människor som mår dåligt är ofta experter på att bära masker och sätta upp fasader. Det går att jämföra med ett Instagramflöde. INGEN har det nämligen så fantastiskt i verkligheten som de visar upp på Insta.

Vad ska jag säga?

Så vad ska man göra om du har någon i din närhet som mår dåligt på grund av en depression? Det finns tyvärr inga enkla svar. Lyssna på personen, visa att du finns där, respektera gränser och framför allt - ta sjukdomen på allvar.

LÄS OCKSÅ: Att säga, och inte säga till nån som är deppig

Sök hjälp

Tyvärr är det vanligt att människor som är deprimerade inte söker hjälp, något som kan leda till livshotande konsekvenser.

Tveka därför inte. Det finns hjälp därute. Både i form av stödsamtal, terapi och läkemedel. Och ge inte upp om det inte ger omedelbart resultat. Även om du inte blir botad kan symptomen mildras.

Har du självmordstankar eller misstänker att någon i din omgivning lider av självmordstankar ska du omgående kontakta sjukvård - antingen i form av en psykiatrisk öppenvårdsmottagning, en akutmottagning eller ringa 112.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!