Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Mental hälsa>Ångest och oro

Publicerad 1 maj 2019 06:00

5 tecken på att dina magbesvär sitter i hjärnan

Mycket av det som händer i magen påverkas av vår mentala hälsa.

Mycket av det som händer i magen påverkas av vår mentala hälsa.

1/2

Foto: Shutterstock

Stress är exempelvis en faktor som har stor inverkan på vår maghälsa.

Stress är exempelvis en faktor som har stor inverkan på vår maghälsa.

2/2

Foto: Shutterstock

Det finns gott om magbesvär som kan göra livet surt för dig. Och dessa är viktiga att ta på allvar.

Men det är inte alltid som problemet sitter i själva magen.

Inspirerade av Bustle listar vi 5 tecken på att din mentala hälsa är boven.

Att mental ohälsa kan manifestera sig fysiskt är knappast en hemlighet. Ta bara panikångest som exempel vars symtom kan likna en hjärtinfarkt.

Magen är ett annat område som kan drabbas när vi mår dåligt – även om vi inte alltid inser det själva. Nedan kommer vi lista några tecken på att din magsmärta kan vara mer psykisk än fysisk.

Först är det emellertid viktigt att utesluta att det inte är något medicinskt som spökar. Att uppsöka kunnig läkarvård och genomgå en grundlig undersökning bör alltid vara steg ett, snarare än att försöka diagnosticera dig själv.

LÄS OCKSÅ: Är din magsmärta farlig? Läkarens bästa råd 

1. Du känner dig orolig eller deprimerad

Är humöret i botten? Forsar ångesten fram? Känner du dig deppig? Om magen samtidigt krånglar finns det sannolikt en koppling. Magproblem kan orsakas av allt från oro, sorg, nervositet och stress. Enligt Netdoktor kan det manifestera sig som halsbränna, uppkördhet, gaser, knip, diarré och förstoppning.

2. Du mår sämre under eller innan sociala interaktioner

Vrider sig magen några varv varje gång du ska på fest eller måste kallprata med en kollega vid kaffemaskinen? Social ångest av varierande svårighetsgrad är vanligt och kan påverka hur magen mår. Att känna en klump i magen eller plötsligt illamående kan alltså höra ihop med en underliggande mental problematik.

Om det blir ett problem som stör din vardag, brukar KBT-terapi räknas som en effektiv behandlingsmetod.

3. Smärtan försvinner när du är avslappnad

Klingar obehaget av när du känner dig trygg och avslappnad? Det kan vara ytterligare ett tecken på att smärtan är mer psykisk än fysisk. Som tidigare nämnt är stress en vanlig orsak till magbesvär

– Om smärtan alltid kommer på jobbet, medan du mår mycket bättre på helgen, så kan det vara relaterat till en negativ jobbmiljö, säger psykoanalytikern Gita Zarnegar till Bustle.

Att stressa mindre kan förstås vara lättare sagt än gjort, men meditation och andningsövningar skadar aldrig att prova. Kom ihåg att symtomen hos vissa magsjukdomar, som IBS, kan förvärras av stress.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS – så lindrar du din IBS-mage 

4. Du får ont nästan varje dag vid exakt samma tidpunkt

Vaknar du varje morgon med en stressad mage? Eller börjar du känna dig dålig lagom till att du ska ta bussen hem från jobbet? Känslomässiga triggers i vardagen kan leda till en sorts förväntansångest som letar sig ner i magen.

Du kanske har det väldigt stressigt på jobbet just nu och fylls av oro så fort du vaknar. Eller så trivs du inte i din livssituation och räds att bli lämnad ensam med dina tankar efter jobbet. Att bara identifiera vad som triggar magen kan hjälpa på vägen.

5. Du mår bättre av att prata om dina känslor

Vissa kan uppleva omedelbar lindring när de får prata om sina om sina känslor. Gita Zarnegar menar att du bör se på din smärta som kroppens sätt att upplysa dig om att något behöver din uppmärksamhet. Därför är det kanske inte så konstigt att du känner dig bättre så fort du pratar om det.