1 AV 3
Hon startade Facebookgrupp för människor med ångest • ”Där finns alltid någon som är vaken”
2 AV 3
Foto: Privat
3 AV 3

16 000 pratar om sin ångest – tack vare Matilda

Matilda Johansson trodde att facebookgruppen skulle samla ungefär 100 medlemmar – men att prata av sig om psykisk ohälsa har på några månader lockat 16 000.

Nu har gruppmedlemmar hört av sig och tackat för att gruppen räddat deras liv.

– Jag ser hur dåligt vissa mår och känner jag att jag måste göra något för dem, jag minns själv hur jobbigt det är att må så dåligt, säger Matilda. 

För ungefär ett år sedan började Matilda Johansson, 26, skriva om sin ångest och psykiska ohälsa öppet på Instagram.

– Då brukar jag genast känna att det släpper litegrann. När man får dela med sig av det som är jobbigt känns det lite lättare. 

Många skrev att de kände sig stärkta av att läsa det Matilda delade med sig av. 

En del ville att hon skulle starta en facebookgrupp där alla som har ångest skulle kunna dela med sig av sina erfarenheter. 

LÄS MER: 9 typer av ångestsyndrom och hur du lindrar

Nya medlemmar hela tiden

I början var Matilda tveksam till att ta på sig arbetet med att starta gruppen – men i november, när frågan kommit upp oftare och oftare, bestämde hon sig för att göra slag i saken och skapade gruppen "Ja, jag har ångest". 

Det visade sig att det var många som hade väntat på en möjlighet att prata av sig. 

– Jag tänkte att jag skulle göra en grupp för runt hundra personer, men det har kommit nya medlemmar hela tiden och nu är vi uppe i 16 000 medlemmar, säger hon. 

LÄS MER: Christian, 31, levde med depression och panikångest 

I takt med tillkommande medlemmar i gruppen ökade också arbetet med att moderera kommentarerna och hålla ordning i gruppen. Det kan komma hundra inlägg om dagen som måste läsas igenom och godkännas innan de kan publiceras, berättar Matilda. 

Gruppmedlemmarna stöttar varandra dagligen. Foto: Skärmdump

De är nu sex personer som jobbar ideellt med gruppen.

– Det har varit ett jävla jobb som jag inte riktigt var beredd på. Jag har inte kunnat sköta gruppen själv utan har behövt be om hjälp, jag har haft anställningsintervjuer med personer över telefon eller facebookchatten för att se till att de har ett sunt förnuft – man behöver ta många beslut om vilka inlägg som ska tillåtas och inte. 

– Det är ju tungt att läsa igenom alla inlägg om hur folk mår, säger hon. 

LÄS MER: Bästa metoden för att bota social ångest

"Minns själv hur jobbigt det är"

I gruppen finns alla olika typer av människor, berättar Matilda. 

– Det är ensamstående föräldrar, gifta par, någon som är alldeles ensam, medan vissa skriver att de har hur många som helst som bryr sig om dem men de känner sig ändå ensamma. Alla har en sak gemensamt och det är ångesten.

Svaret på varför hon lägger så mycket energi på gruppen är enkel:

– Den behövs. Jag vet hur fruktansvärt ensam man kan känna sig och att många inte har någon att prata med, jag önskar inte min värsta fiende att känna sig så ensam som man gör när man mår dåligt, säger hon.

Gruppen har också till syfte att försöka normalisera allt som har med ångest och psykisk ohälsa att göra, säger hon.

LÄS MER: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest

Nu har gruppmedlemmar hört av sig och tackat för att gruppen räddat deras liv.

– Jag brinner för att hjälpa andra, jag mår så bra nu att jag kan lägga energi på det. Jag känner att jag förstår och ser hur dåligt vissa mår och då känner jag att jag måste göra något för dem, jag minns själv hur jobbigt det är att må dåligt, säger hon.