Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Jessica Almenäs har blivit lugnare och mer jämn i humöret, men kämpar fortfarande med svängningarna.
Jessica Almenäs har blivit lugnare och mer jämn i humöret, men kämpar fortfarande med svängningarna.
Jessica Almenäs har blivit lugnare och mer jämn i humöret, men kämpar fortfarande med svängningarna.
”Jag har gått hos psykolog i många år och har kommit tillrätta med en del issues”, säger hon.
”Jag har gått hos psykolog i många år och har kommit tillrätta med en del issues”, säger hon.
”Jag har gått hos psykolog i många år och har kommit tillrätta med en del issues”, säger hon.
1 AV 2
Jessica Almenäs har blivit lugnare och mer jämn i humöret, men kämpar fortfarande med svängningarna.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
”Jag har gått hos psykolog i många år och har kommit tillrätta med en del issues”, säger hon.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

”Allt är antingen åt helvete eller fantastiskt”

Jessica Almenäs är en berg- och dalbaneperson. Hon är högkänslig med starka känslor som pendlar snabbt. Sambon Patrik Fahlgren är hennes lugna, trygga motvikt. I dag har hon blivit bättre på att hantera sina humörsvängningar.

Så här får Jessica ihop livets alla delar.

Åsa Görnerup

KÄRLEK: ”Att inte längre leva ensam är härligt”

– Kärleken går jättebra, förutom att vi går varandra på nerverna när vi sitter i karantän, haha. Annars flyter det på väldigt bra. Det är skönt att vara en till vuxen i hushållet. Att inte längre vara ensam är härligt.

– Patrik är otroligt bra för mig. Han är lugn, trygg och stabil. När jag får panik och drar i väg åt något håll, är han en lugn motvikt. Vi kompletterar varandra. Jag ser till att det händer lite grejer, har mycket idéer och flyger ofta i väg. Det tycker han är kul, men ganska ofta får han bromsa.

– Vi har det jättebra ihop och pratar mycket om samhället och livet. Det är fint att ha en ständigt pågående konversation med sin partner. Vi är generösa mot varandra och ger varandra egen tid. Men egen vuxentid blir det inte mycket av, men det kommer när Sam blir större. Det är jättemysigt att ha ett litet barn och jag kommer sakna det sedan.

– Patrik tar hand om mig. När jag var stirrig på grund av Corona gjorde han en gullig grej. Jag ville bunkra extra mat, men han sa att det var ingen fara. När vi sedan fick maten från matleverantören hade han beställt lite extra bara för att jag skulle bli lugn. Han gör hela tiden saker för att jag ska må bra.

– Vi har sagt att vi ska gifta oss någon gång, men nu är det mycket med småbarnsåren så det kommer inte hända på ett tag.

Jessica Almenäs

Ålder: 44.

Gör: Programledare.

Bor: Villa i Bromma i västra Stockholm.

Familj: Sambon Patrik Fahlgren, 34, som hon har sonen Sam, 2,5, tillsammans med. Sönerna Jack, 14, och Dylan, 10, från tidigare relationer.

Aktuell: ”Superstars på hemmaplan”, nio avsnitt visas på Dplay. Sista avsnittet sändes 5 maj. ”Träningspodden” med träningsexperten Lovisa Sandström varje fredag.

HÄLSA: ”Jag är livrädd för covid-19”

– De senaste månaderna har det varit körigt på sjukdomsfronten. Jag hade en envis förkylning med hosta och feber och var däckad i sex veckor. Vi har också varit magsjuka tre gånger.

– Jag tränar mycket, tar hand om mig och brukar inte vara sjuk. Men vi har ett litet dagisbarn på två och ett halvt här hemma. Sam är snorig hela tiden, men inte så pass sjuk att han behöver vara hemma. Men när man själv får det blir man ju helt utslagen. För mig brister sömnen och då blir man mottaglig för sjukdomar. Sam sover dåligt, drömmer mardrömmar, vill ha välling och kissar på sig. Tre gånger per natt är han uppe och stökar.

– Just nu har jag pollenallergi, men det får man bara leva med. Varje morgon när vaknar undrar jag om jag är förkyld nu. Under våren har jag svårt att träna då det svullnar i halsen.

– Jag är livrädd för covid-19 och pendlar mellan lugn och panik. Det känns läskigt och jag är rädd både för min egen skull, för äldre familjemedlemmar och hur samhället ska bli sedan, när det här är över. Jag gör som myndigheterna säger och försöker att inte grubbla för mycket. Man vill ju inte belasta sjukvården och komma in med panikångest i det här läget.

– Vi har tur som bor i hus med egen trädgård. Äldste sonen har skola hemifrån och vi jobbar hemma då Patrik inte tränar handboll just nu.

LÄS OCKSÅ: ”Jag känner mig lite som en udda fågel överallt”

FAMILJ & VÄNNER: ”Hinner jag inte med så mycket tyvärr”

– Vänner hinner jag inte med så mycket tyvärr. Jag har en liten klick som jag haft i många år. Jag har flyttat runt och de vänner jag umgås med har jag haft sedan jag flyttade till Stockholm för snart 20 år sedan. Efter utmattningen måste det sociala livet tyvärr komma i sista hand. Vi umgås också litegrann med föräldrar som har barn på samma dagis och skola. Då kan man ses utan att det blir ett projekt och gå mellan varandra.

ARBETE: ”Nu vet vi inte om det går att spela in”

– Hade du frågat för några veckor sedan hade jag sagt att det går jättebra. Hela året var fullbokat, men nu vet vi inte om det går att spela in ”Vem kan slå Anja och Foppa?” i maj. I sommar skulle jag ha jobbat med OS, men det blev ju framflyttat ett år.

– I vintras spelade jag in ett nytt program som heter ”Superstars på hemmaplan”. Bland annat var jag i Sydafrika och träffade Kajsa Bergqvist. Hon bor där över vintern tillsammans med sin tjej. Det var otroligt roligt. I programmet hälsar jag på hemma hos idrottare, hänger med dem och provar deras sport. Jag är supernöjd med att jobba på Kanal 5 och trivs jättebra.

LÄS OCKSÅ: Jessica Andersson: ”Han väcker så mycket kärlek i mig”

BOSTAD: ”En funktionell och gullig villa”

– Vi trivs jättebra i vårt hus. Det är en funktio­nell och gullig villa, absolut inget vräkigt. Våra projekt nu är att sätta in en balkongdörr, tapet­sera om ett sovrum och sätta upp skjutdörrar. Jag är fruktansvärt opraktisk och får kämpa, det är mer Patriks grej. Jag har också ett stän­digt pågående trädgårdsprojekt, som jag inte får till. Jag har inte gröna fingrar. Den största skillnaden mot att bo i lägenhet i stan är att barnen är ute mer. Alla har ett eget utrymme och kan gå undan.”

Jessica Almenäs med sambon Patrik Fahlgren Foto: HANS SHIMODA / IBL

TRÄNING: ”Det är det roligaste som finns”

– De senaste åren har basketen varit mitt liv. Det är det roligaste som finns. Just nu ses vi utomhus och skjuter litegrann. Annars är det träning två gånger i veckan och match på helgen. Jag bor nära ett utegym och ibland hänger ungarna med och tränar. Tyvärr har jag problem med en häl, så det blir kortare löppass på fem till sju kilometer två till tre gånger i veckan. Jag har fått en konstig utväxt på benet på hälen. Den gör ont när skon trycker emot. Jag ska ta tag i det, men det är inte läge i coronatider.

FRITID: ”Jag har jättekul med tjejerna i mitt lag”

– Basket! Jag är 175 centimeter lång och har spelat sedan jag var pytte­liten. Jag älskar lagsport och har jättekul med tjejerna i mitt lag. Vi ses också utanför planen, har lagfester, tar en promenad eller kaffe. Vi kände inte varandra sedan tidigare, har olika jobb och åldrar. Inget av det spelar någon roll. Vi har basketen gemensam.

– Annars engagerar jag mig i mina barns aktiviteter. Skjutsar, sitter på handbollsmatcher, ridningar och är tränare för min son Dylans basket­ lag, Kungsholmen Basket pojkar­09. Det är jättekul och superviktigt att engagera sig i föreningslivet som gör det möjligt för barn att idrotta.

LÄS OCKSÅ: Sofia Rågenklint om stora sorgen efter mamma

PERSONLIG UTVECKLING: Att vara högkänslig gör att man blir ödmjuk

– Jag har gått hos psykolog i många år och har kommit tillrätta med en del issues. Min kille har lärt mig att man har ett eget ansvar att ta tag i saker och inte bara kan skylla på att det är något man har med sig i bagaget. Man kan alltid bli en lite bättre version av sig själv. Själv har jag blivit lite lugnare och bättre på att hantera mina humörsvängningar. Jag är en berg- och dalbaneperson. Allt är antingen åt helvete eller helt fantastiskt.

– Jag gick in i väggen 2015. Under två år jobbade jag nästan ingenting och då blev jag tvungen att lära mig att säga nej, inte lägga saker på hög och skjuta dem framför mig. Jag sa nej till jobb, sålde min gamla lägenhet och köpte en ny. Det var stora livsförändringar.

– I dag vet jag vad jag behöver för att må bra och klara vardagen. Jag har lärt mig att prioritera viktiga saker, för att kunna sköta mitt jobb och orka ta hand om och vara med familjen. Det måste komma först. Jag försöker att inte alltid gå på första känslan. Min sambo har lärt mig att inte göra saker i affekt. I stället för att skriva ett argt mejl när jag lackar ur, låter jag det landa och agerar sedan.

I dag vet jag vad jag behöver för att må bra och klara vardagen

– I år har jag börjat jobba med mantran, som jag upprepar när jag ligger i sängen på kvällen. Jag är högkänslig, känner in stämningar och energier och hamnar lätt i att ingen tycker om mig. Jag får lätt för mig att den sura tjejen i kassan ogillar mig, men hon har kanske bråkat med sin sambo. Jag kan inte påverka hur andra beter sig och mår, bara jobba med mig själv. Ett mantra är: ”Jag är en sådan som folk tycker om och jag tycker om alla människor.” Jag försöker vara positivt inställd till alla jag träffar och utgå ifrån att de gillar mig också. Det är en enkel metod för att ändra sitt tankesätt.

– Att vara högkänslig gör att man blir ödmjuk och har tentaklerna ute hela tiden. I en intervjusituation kan jag lätt att sätta mig in i andras situation. Jag vill inte vara utan högkänsligheten, men det skulle vara bra att kunna skruva av och på den.

EKONOMI: ”Oklart i dess tider”

– Det är väl oklart i dessa tider. Normalt sett har jag en bra ekonomi och inget att klaga på. Jag ger mig själv lön i eget bolag. Så jag har bra tumme med chefen och vi brukar lösa det mesta, haha.