Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 4 mar 2015 11:04

Adhd, depression, ångest, oro – få hjälp via nätet

Foto: Frèdèric Cirou

Depression, ångest, sömnsvårigheter ångest, oro, adhd.

Du kan få hjälp utan att behöva gå utanför dörren och på en tid som passar dig. En KBT-behandling på nätet kan till och med vara gratis.

1. Vilka besvär kan man få hjälp med?

I princip alla som man kan bli hjälpt av med KBT, till exempel depression, ångestsyndrom, fobier, tvång, beroenden och posttraumatisk stress. Man kan också få hjälp mot magproblem och tinnitus, men då handlar det inte om att få det att försvinna utan att man kan få hjälp för att leva sitt liv utan att vara lika störd av besvären.

 

LÄS OCKSÅ: Panikångest och depression - 12 saker du bör veta

 

2. När funkar det inte med KBT över nätet?

I de fall där psykologisk behandling inte hjälper eller inte är lämplig. Terapi mot fobier för till exempel ormar eller spindlar fungerar inte så bra över nätet. Men annars funkar terapi över nätet oftast lika bra som att träffa en psyko­terapeut. Det är egentligen ingen skillnad på den traditionella terapi­ behandlingen och den via nätet, det är bara formatet som är annorlunda.

 

3. Vilka erbjuder KBT över nätet?

Det görs en del studier vid olika universitet, där man kan vara med och då är det helt gratis. Annars finns det via landstingen och det kostar som ett vanligt psykologsamtal, 100 kronor per gång. Det finns hos en rad privata aktörer, där kan priset och vad som ingår variera.

 

WEBBTEST: Är din trötthet en dold depression?

 

4. Hur går en behandling till?

Först görs en utredning för att komma fram till vilket program som behövs, baserat på problematiken. Det kan göras genom formulär via nätet, över telefon eller en träff med terapeuten. Sedan jobbar man med ett kapitel i taget, patienterna får uppgifter som de ska göra och sedan får de feedback. Generellt sker kontakten med terapeuten över en krypterad mejltjänst, men ibland kan det även ske över telefon.

 

5. Finns det några svårigheter med KBT över nätet?

Vissa diagnoser har gemensamma komponenter. Det är därför viktigt att man får en ordentlig utredning, för att få rätt behandlingsprogram. Det ligger också mycket ansvar på patienten, det ställer krav på att patienten känner sig motiverad för att klara av behandlingen. KBT över nätet funkar inte för alla.

 

6. Hur lång tid tar det?

Åtta till tolv veckor är vanligt, men det beror lite på problematik och vilket program man går igenom. Vid depression kan det till exempel ta längre tid.

 

7. Vad tror du om framtiden?

Jag ser ingen konflikt mellan traditionell behandling och den via nätet. De kan snarare med fördel kombineras, det vill säga att man har några möten och mellan mötena håller kontakten med terapeuten över nätet. Sen tror jag att appar kommer att användas mer som komplement till live­terapin, till exempel som hjälp för hemläxorna.

Relaterat