Foto: Odilon Dimier

Adhd: 10 saker att tänka på om den du lever med är drabbad

Att leva med add eller adhd kan ha sina sidor.

Oavsett om du har det själv eller lever med någon som har diagnosen.

Här är tio punkter som kan hjälpa på vägen.

ADD och ADHD

ADHD – ett samlingsnamn

ADHD är ett samlingsnamn som omfattar ADD och DAMP.

ADD är ADHD utan hyperaktivitet med tyngdpunkt på uppmärksamhetsproblem.
DAMP är ADHD i kombination med DCD -Developmental Coordination Disorder. DCD kännetecknas av stora motorikproblem och ibland perceptionsproblem.

Personer med ADHD har ofta även andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som till exempel Tourette, Asperger eller Tvångssyndrom. Det är också vanligt med inlärningssvårigheter och läs- och skrivsvårigheter.

 

KÄLLA: Riksförbundet Attention

Människor med add eller adhd kan ha svårt att koncentrera sig när de är känslosamma eller distraherade, men när de är intresserade av ett visst ämne kan de gå så djupt in att det är svårt att få stopp på dem. Att starta ett projekt är en utmaning; men att stoppa det är en mycket större utmaning.

Oavsett om det är ditt barn, dina föräldrar eller din partner som har add/adhd kan det emellanåt vara påfrestande för er relation.

Men genom att lära sig nya tankesätt och hantera den känslomässiga bergochdalbana som någon med diagnos kan ha går det att få en lugnare och mer stabil relation.

Att förstå hur den andra känner hjälper dig att bli mer tålmodig, tolerant, medkännande och kärleksfull. Ni kommer att få det mycket roligare och lugnare tillsammans.

Här är 10 saker som kan vara till hjälp för att förstå hur en person med adhd eller add kan fungera:

LÄS MER: Har du vuxen-adhd? Testa dig här

LÄS MER: Känslig, passiv och blyg? Det kan vara add

1. Bra problemlösare

Eftersom många tänker annorlunda kan de se utanför boxen-lösningar som konkreta tänkare har svårare att upptäcka. Bra problemlösare och konflikthanterare.

2. Många ger allt 

Känslorna, tankarna och kontakten med någon som har diagnos kan vara kraftfull. Mycket kan bli uppförstorat - och det är en gåva när det kanaliseras på rätt sätt. För när de gör något, gör de det med både själ och hjärta. Många ger allt, är intensiva, perceptiva och djupa.

3. Djupt intuitiva

Många människor med adhd och add ser bortom ytan och vill gå ner på djupet. Det här är ett inspirerande drag som kan skapa kreativa genier. Uppfinnare, konstnärer, musiker och författare trivs i denna zon.

LÄS MER: Myter och fakta: Vad är orsaken bakom adhd?

4. Fysiskt känsliga

Pennor kan kännas tunga i handen. Fibrer i tyger som de flesta inte skulle störas av kan klia. Sängar kan vara gropiga. Mat kan ha konsistenser du aldrig kan föreställa dig.

5. Svårt att organisera

Högar är ofta en favoritmetod när man ska organisera. Så fort en uppgift är avklarad kommer papper relaterade till den att placeras i en hög där de får stanna tills högen blir för stor. Då blir de överväldigade, frustrerade och städar upp. De kan ha svårt att hålla ordning på saker. Personer med diagnos får se upp så de inte blir samlare.

LÄS MER: Matheus adhd blir bättre av fettsyror

6. Tänker bättre i rörelse

När en person med diagnos pratar i telefon eller har en konversation på annat sätt kan det vara lättare att tänka om de är i rörelse. Rörelse är lugnande och bringar klarhet i tanken.

7. Fulla av val

Att fatta beslut eller fullfölja uppgifter i tid kan vara en ständig kamp. Inte för att personen är lat eller oansvarig utan därför att hjärnan kan vara så full av val och möjligheter. Att välja bara en sak kan därför bli problematiskt, och det är lätt att undvika att fatta beslut eftersom man övertänker.

8. Bra och dåligt minne samtidigt

Ett annat paradoxalt drag är minnet. Människor med diagnos kan lätt glömma bort att hämta upp kläder från tvätten eller möten. Å andra sidan kan de komma ihåg varenda kommentar, citat och telefonnummer de har hört under dagen.

LÄS MER: Adhd-läkemedel ökar inte självmordsrisken

9. Flera uppgifter samtidigt

Så fort en uppgift är avklarad är många redo att gå vidare på nästa utan att avsluta den tidigare uppgiften. Ju mer som pågår samtidigt, desto bättre. Multitasking är en favoritsysselsättning - och en stor talang.

10. Ständigt i farten

Många vill att saker ska ske snabbt, och kanske konstant leker med telefonen, tvinnar med håret eller flyttar benet upp och ned. Baksidan är att långsamhet kan väcka irritation. Se det positiva i att personen får saker att hända.

Regelbunden motion kan göra underverk för en person med diagnos. Det är som meditation och skapar lugn.

Källa: Lifehack