Många har narcissistiska drag.
Personer som lider av narcissistisk personlighetsstörning börjar ofta visa tecken redan i tonåren.
1 AV 3
Många har narcissistiska drag utan att hade en narcissistisk personlighetsstörning. Här är tecken att hålla utkik efter.
2 AV 3
Många har narcissistiska drag.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Personer som lider av narcissistisk personlighetsstörning börjar ofta visa tecken redan i tonåren.
Foto: Shutterstock

Narcissist? 9 tecken som kan genomskåda en

Grandios självbild? Avsaknad av empati? Det är två tecken som kan avslöja en riktig narcissist.

Här är en guide som hjälper dig genomskåda och hantera personer som du misstänker har narcissistiska drag eller lider av en narcissistisk personlighetsstörning.

Termen narcissism härstammar från den grekiska mytologin och den vackra ynglingen Narcissus som blir förälskad i sin egen spegelbild.

I dag används epitetet ganska fritt, det kan räcka med att någon lägger upp alldeles för många selfies i Instagramflödet för att kallas narcissist. Men det är stor skillnad på att ha narcissistiska drag, som i princip alla har, och att lida av en narcissistisk personlighetsstörning. Det sistnämnda är nämligen en faktisk diagnos som kan skapa stort lidande både för den drabbade och personer runtomkring den.

Tecken på narcissistisk personlighetsstörning (NPD)

1. Grandios självbild

2. Besatta av framgång

3. Tror sig vara unika

4. Kräver överdriven beundran

5. Uppblåst tro på sina rättigheter

6. Utnyttjar andra

7. Brist på empati

8. Överdrivet avundsjuka

9. Arrogant beteende

Vad är en narcissistisk personlighetsstörning?

I diagnosverktygen DSM-5 och ICD-10 räknas narcissism som en personlighetsstörning. Det handlar alltså om ett varaktigt beteende och inget tillfälligt.

– Enkelt uttryckt är det hur man är och hur andra uppfattar en. Det är inte att man under en tid i livet insjuknar i en depression och just då kan vara ganska självupptagen, har psykologen Maria Farm tidigare berättat för Hälsoliv.

– En narcissist har enligt boken ”ett genomgående mönster av grandiositet, behov av att bli beundrad och brist på empati”, säger hon.

Diagnosen är emellertid omtvistad. Enligt en artikel i American Journal of Psychiatry från 2015 är narcissistisk personlighetsstörning (NPD) understuderad och blev nästan utesluten från DSM-5 när den publicerades 2013.

LÄS OCKSÅ: 7 fraser som sociopater ofta använder i relationer

Test: Tecken på att någon kan vara en narcissist

Foto: Shutterstock

I DSM-5 definieras en narcissistisk personlighetsstörning som någon med varaktig grandiositet, behov av beundran och brist på empati. Dessa drag återfinns i minst fem av nedanstående nio kontexter.

Det är emellertid viktigt att komma ihåg att psykologiska benämningar existerar på en skala och symtomen kan vara olika starka. Du kan också ha flera narcissistiska drag utan att för den delen lida av en narcissistisk personlighetsstörning. Det räcker alltså inte med att några av kännetecknen stämmer överens på dig eller någon du känner. Definitionen av en personlighetsstörning är att den har en negativ inverkan på personens vardag, exempelvis när det kommer till identitet, känsloliv, relationer och arbete.

Du bör alltså inte ställa din egen diagnos.

1. Grandios självbild

De har en överdriven självbild och tror att de är viktigare än vad de faktiskt är. Enligt Prevention överskattar ofta sina egna förmågor och underskattar runtomkring sig. Om de inte lyckas med något är det ofta andras fel, och de skyller nästan aldrig på sig själva om de misslyckas med något. 

2. Besatta av framgång

Personen är besatt av idén om oändlig framgång, makt, skönhet och kärlek. En narcissist kräver perfektion och framgång på alla plan i livet, och det gäller även val av partner. De förväntar sig en partner som är felfri, och lägger stor vikt vid utseende och status snarare än personliga egenskaper, menar Cory Newman, professor i psykologi.

3. Tror sig vara unika

Givetvis ska man ha ett gott självförtroende och tro på att man är unik. Men en narcissist tar det till en extrem nivå. De anser sig därför för speciella för att umgås med någon annan än personer med liknande attityder och värderingar som de själva har. Om de ska till läkaren, så kräver de att få träffa den bästa läkaren och bara den med en specialkunskap är kvalificerad nog att ta hand om narcissiten. 

4. Kräver överdriven beundran

Alla behöver någon form av bekräftelse för att känna sig sedda och älskade. I narcissistens fall är jakten på beundran uppskruvad till max. De kräver en konstant ström av bränsle till sitt ego som i grund och botten är ganska bräckligt.

5. Uppblåst tro på sina rättigheter

En narcissist tror sig ha vissa speciella rättigheter och förväntar sig alltid en gynnsam behandling oavsett situation. Vissa regler och lagar tycks inte gälla för dem.

6. Utnyttjar andra

En narcissist kan gå över lik för att åstadkomma sina egna mål. De har inga problem med att utnyttja andra för att nå dit de själva vill.

7. Brist på empati

En narcissist vägrar förstå eller identifiera sig med andra känslor och behov.

8. Överdrivet avundsjuka

Att konstant jämföra sig med andra, oftast mer framgångsrika personer, i sin närhet är vanligt för en narcissist. Att då också utgå ifrån att de mindre framgångsrika personerna runt dem är avundsjuka är också ett vanligt beteende. 

9. Arrogant beteende

En narcissist kan visa både högfärdiga och arroganta attityder mot andra. Låt oss säga att du sitter på en dejt med en person som precis beställt in den dyraste flaskan på hela menyn. Personen kan vara supertrevlig mot dig, men beter sig oerhört nedlåtande mot personalen och klagar på hur dumma människor generellt är.

Varför blir man narcissist?

Exakt vad som orsakar narcissism som personlighetsstörning är inte helt klarlagt. Det verkar drabba fler män än kvinnor och utvecklas ofta när du är tonåring eller ung vuxen.

Både genetik, neurobiologi och miljö tros spela en roll. Allt från barndomstrauman till orealistiska förväntningar eller överdriven dyrkan från föräldrar anses också vara faktorer.

Källa: Mayo Clinic, Healthline.

Öppen vs dold narcissism

Vissa experter menar att det finns två olika typer av narcissister. Den grandiosa och den sårbara narcissisten, eller den uppenbara och den dolda som de också kallas.

Båda typerna har samma grundkännetecken men deras beteenden utåt kan skilja sig åt. Den dolda narcissisten kan framstå introvert och vara både blygsam och tillbakadragen, vilket gör den svårare att upptäcka.

Enligt Medical News Today finns några möjliga mindre uppenbara tecken på dold narcissism:

Dold överlägsenhet – Personen kan framstå som blygsam men tror fortfarande att de är överlägsena andra. De kan undvika vissa situationer eller uppgifter för att den uppfattningen inte ska utmanas.

Undviker sociala situationer – Personen är ointresserad av sociala sammanhang eller undviker dem aktivt för att slippa jämföra sig med andra vilket kan leda till avundsjuka.

Hyperkänsliga för kritik – De ser kritik som personliga angrepp och hamnar lätt på defensiven och kan uppfattas som passivt aggressiva.

Svårigheter med relationer och arbete – När något eller någon inte når upp till deras höga självuppfattning väljer de att avsluta.

LÄS OCKSÅ: 20 tecken på att du känner en psykopat

Kända exempel: Är Donald Trump narcissist?

Donald Trump – narcissist eller inte? Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Personer med narcissistiska drag finns det gott om. Att lida av narcissistisk personlighetsstörning är däremot ovanligt. Enligt Psychology Today tros siffran ligga på omkring 1 procent av befolkningen.

I populärkulturen används ofta narcissistiska kännetecken för att måla upp problematiska karaktärer. Några exempel är romanfiguren Dorian Gray, ”Mad Men”-karaktären Don Draper och Hugo Rask i Lena Anderssons böcker ”Egenmäktigt förfarande” och ”Utan personligt ansvar”.

Huruvida de lider av NPD är däremot svårt att svara på.

En verklig person som tillskrivits epitetet narcissist är USA:s förra president Donald Trump. Den amerikanske psykologen Allen Frances tycker emellertid att det är farligt att peka ut människor som psykiskt sjuka utan att ha faktiska belägg för det. Allen var själv med och skrev kriterierna för narcissistisk personlighetsstörning när det fördes in i DSM 1978. Han medger att Trump prickar in nästan varje symtom, men lägger till att många framgångsrika personer kan vara extremt narcissistiska utan att för den delen vara sjukliga. För en diagnos krävs att tecknen ackompanjeras av  stark oro och en försämrad vardag.

”Trump orsakar onekligen både oro och en försämrad vardag för andra, men det verkar inte påverka honom på det sättet”, skrev Allen i en artikel publicerad på hälsosajten Statnews 2017.

LÄS OCKSÅ: 9 typer av ångestsyndrom och hur du lindrar

Dejtar jag en narcissist eller är mitt ex en narcissist?

Foto: Shutterstock

En narcissist är inte alltid superlätt att känna igen - särskilt om du är kär. I början är allting frid och fröjd. Du är nyförälskad och tycker mest att hans eller hennes självupptagenhet är ”charmig”.

Men med tiden blir det oändliga bekräftelsebehovet alltmer frustrerande. Här ger psykologen Maria Farm fyra exempel på hur narcissistiska drag kan te sig i en relation. 

Återigen är det viktigt att göra skillnad på diagnosen NPD och en person med narcissistiska drag.

1. Personen kräver väldigt mycket beundran

– Personen både behöver och kräver väldigt mycket beundran. Inte bara någon vanlig komplimang då och då, utan mer än så. Han eller hon är lättkränkt om det inte sker och kan i så fall bli arrogant. Själv är personen absolut inte den klängiga typen. Han/hon förväntar sig att bli uppvaktad eller uppassad, men ger inget tillbaka.

2. Hen visar inget intresse för dig

– Personen ställer till exempel inga frågor om hur jag har haft det, eller vad jag gjorde i dag. De allra flesta nyförälskade är genuint intresserade av den man dejtar, men inte narcissisten.

3. Hen är manipulativ

– Personen kan vara ganska manipulativ och utnyttja andra för eget syfte, både inom karriären och kärlekslivet. Det är inte en sympatisk människa, även om det inte alltid märks. Utåt sett, inför folks blickar, kan han eller hon vara väldigt charmerande, men hemma kan personen bli direkt elak och trycka ner sin partner. Man blåser upp sig själv för att skydda sig mot ångest och sorg. Många gånger har narcissisten haft en tuff och otrygg uppväxt med otillräckliga föräldrar.

4. Hen blir avundsjuk på dig

– Det finns ett stort mått av avundsjuka i den här personligheten. Om andra har någonting som är 'bättre', till exempel en dyr bil, så väcker det väldigt starkt avund – narcissisten vill ha MER. I en relation kan det bli jätteförödande, som när ens partner inte gläds med en, till exempel när man blivit befordrad. Han/hon upplever det snarare som ett slag mot sin självkänsla och uppskattar det inte alls.

Så förbereder du ett uppbrott från en narcissist

Sajten Healthline har listat ett antal steg du kan ta innan du gör slut med en person med narcissistiska drag:

Påminn dig själv om att du förtjänar bättre.

Bygg ett stabilt nätverk av familj och vänner som kan ge dig emotionellt stöd.

Uppmana din partner att söka hjälp.

Kom ihåg att även du kan behöva professionell hjälp.

Så hanterar du en narcissist

Det kan vara utmanande att interagera med någon som har narcissistiska drag eller en narcissistisk personlighetsstörning. Enligt psykologen Cory Newman är det bäst att flyga under personens radar, om du har möjlighet.

– Om det är någon du jobbar med eller en ytlig bekant kan du försöka hålla dig undan, utan att göra det allt för tydligt att du undviker den, säger Newman till Prevention.

Om det handlar om en familjemedlem eller någon som faktiskt är dig nära blir det svårare. Då blir det viktigt att sätta tydliga gränser eftersom umgänget kan påverka din egen mentala hälsa.

LÄS OCKSÅ: Overklighetskänslor? Okända diagnosen många lider av

Går det att behandla?

Att behandla någon med en narcissistisk personlighetsstörning är oerhört komplext. Dels för att personen i fråga sällan söker hjälp och dels för att personlighetsstörningar inte går att ”bota” på samma sätt som man botar exempelvis en tillfällig depression.

– Det är klart att det finns narcissister som söker hjälp, men på privata mottagningar hör de till ovanligheterna. Vilket väl ligger i sakens natur, eftersom man är självförhärligande och anser att det är alla andra det är fel på, säger Maria Farm.

När väl vård uppsöks kan det i stället vara till följd av en depression, vilket är en vanlig följeslagare till personlighetsstörningen, eller missbruk. Behandlingen blir extra komplicerad eftersom NPD har viss samsjuklighet med andra personlighetsstörningar.

Det går emellertid lära sig att leva med en narcissistisk personlighetsstörning. Enligt Mayo Clinic består behandlingen vanligen av samtalsterapi. Personen får bland annat lära sig att förstå vad som driver dem och hur de bättre kan relatera till andra människor.

Det finns inga läkemedel som botar störningen, däremot kan medföljande problem, som depression och ångest, behandlas.