Brukar du fastna i ett mönster av överanalyserande?
1 av 2: Brukar du fastna i ett mönster av överanalyserande? Foto: Shutterstock
Ett bra tips för att sluta överanalysera kan vara att distrahera dig med något annat.
2 av 2: Ett bra tips för att sluta överanalysera kan vara att distrahera dig med något annat. Foto: Fotolia.

9 smarta tips till dig som ständigt överanalyserar

Är du en sådan som ständigt överanalyserar och ofta fastnar i ett dåligt mönster av onda tankar och ett ältande? 

Här är 9 smarta tips som kan få dig att sluta överanalysera. 

Inspirerade av sajten Reader's Digest listar vi här 9 tips för att sluta överanalysera: 

1. Ställ klockan för "överanalysera"-tid

Om du vet med dig att du fastnar i dessa tankar i flera timmar kan det vara en bra idé att ställa ett alarm på till exempel en halvtimme. Då får du tänka på det du överanalyserar, men när alarmet ringer är det dags att att sluta och göra något annat. 

2. Lev i nuet

Att ständigt oroa sig för framtiden eller analysera det som varit hindrar dig från att leva i nuet och njuta av det som händer här och nu. Sluta överanalysera vad du sa på mötet igår, eller oroa dig för vad som kommer hända imorgon. Om du istället försöker fokusera på att vara närvarande, är risken mindre att du börjar överanalysera saker.

LÄS OCKSÅ: Ny studie visar att neurotiker lever längre

3. Distrahera dig med något annat

Om du sitter i soffan och känner att tankarna börjar komma kan det vara dags att distrahera dig med något annat; ta en promenad, laga mat eller lyssna på musik. Gör något som bryter dina tankar, och sätter stopp för ältandet i tid. 

4. Försök tänka positivt 

En stor grej när man överanalyserar saker är att man utgår ifrån att det värsta kommer hända och man föreställer sig ett mardrömsscenario som kan hända. Men om du försöker skifta tankarna och se till att du tänker positivt istället har du kommit en bit på vägen. 

5. Inse att du inte är perfekt – och sluta sträva efter det 

Livet är inte perfekt, och hur mycket du än planerar så kommer det (nästan) aldrig bli som man tänkt dig. Om du istället nöjer dig med tanken på att inget eller ingen är perfekt så behöver du inte överanalysera kommande scenarion eller livsval. 

6. Var medveten om när det händer

Att få en självinsikt och förstå när du håller på att börja överanalysera saker är första steget mot att sluta. När du själv märker att du sätter igång är det viktigt att ta ett steg tillbaka och utvädera läget. Ju oftare du kommer på dig själv, desto lättare blir det att hinna stoppa i tid. 

LÄS OCKSÅ: Att oroa sig kan faktiskt vara bra för hälsan

7. Ta hjälp av en vän 

Två huvuden är alltid bättre än ett. Att be en vän eller familjemedlem att komma med input och råd om det du håller på att överanalyser är en bra idé, och kan förhoppningsvis få dig att sluta i tid. 

8. Använd dig av lappar för att sluta överanalysera

Sätt upp en lapp på ytterdörren eller på badrumsspegeln där du skriver något peppigt till dig själv om att du INTE ska överanalysera. 

9. Omge dig med positiva männniskor som ger dig energi

Om du är en sådan person som överanalyserar kan det vara självdestruktivt att också umgås med människor som är alltför likasinnande. Det finns en risk att ni drar ner varandra, och triggar beteendet. Försök istället omge dig med människor som kan få dig att tänka positivt och deras beteende kommer förhoppningsvis smitta av sig på dig. 

 

Men känner du att du ändå har svårt att släppa vissa saker, och är lagd åt det neurotiska hållet finns ingen större anledning att deppa. Enligt en studie så lever neurotiker längre. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!