Är du äldst i sykonskaran? Oroar dig mycket? Det kan vara indikationer på att du är smartare än många andra.
1 av 2: Är du äldst i sykonskaran? Oroar dig mycket? Det kan vara indikationer på att du är smartare än många andra. Foto: iStock
Diggar du katter mer än hundar? Det kan tyda på ett högre IQ enligt en amerikansk studie från 2014.
2 av 2: Diggar du katter mer än hundar? Det kan tyda på ett högre IQ enligt en amerikansk studie från 2014. Foto: iStock

8 tecken på att du är lite smartare än andra

Är du mer intelligent än dina vänner och din familj? Med inspiration från Illustrerad vetenskap kommer här åtta bevis på att du kan vara extra smart.

Går du omkring och känner att du är lite smartare än de flesta i din omgivning? Då stämmer den här listan kanske in på dig.

Det forskas mycket om intelligens och vad som kan kopplas till ett högt IQ. Här listar vi åtta vetenskapligt bevisade egenskaper, vanor och fysiska kännetecken – som alla tyder på att du kan ha vara extra smart.

LÄS OCKSÅ: Hatar du smaskljud? Då kan du vara ett geni!

1. Du lärde dig läsa tidigt

En studie på tvillingar visar att den som lärde sig läsa tidigare än den andra fick lättare att ta till sig information och kunskap senare i livet. De blev också bättre på att fatta beslut och lösa problem.

2. Du röker inte

Det finns ett tydligt samband mellan rökning och intelligens, visar en israelisk studie från 2010. Personer som rökte minst en cigarett om dagen hade ett genomsnittligt IQ på 94, medan de som skippade rökningen hade ett genomsnitt på 101.

Ett starkt skäl till att fimpa direkt, med andra ord!

LÄS OCKSÅ: 5 vanor som är lika dåliga som att röka

Foto: iStock

3. Du är kattälskare

Om du gillar katter mer än hundar har du sannolikt ett högre IQ än genomsnittet. Det visar en amerikansk studie från 2014, där 600 studenter fick göra ett IQ-test, och sedan delades in i grupper utifrån vilket husdjur de tyckte bäst om.

Forskarna förklarar resultatet så här: "Hundägare är vanligtvis mer utåtriktade och sociala, men om du är introvert och mer känslig föredrar du antagligen att stanna hemma med en bok - och en katt kräver inte att du måste gå ut med den."

LÄS OCKSÅ: Fem enkla sätt att bli mer intelligent

4. Du oroar dig mycket

Personer som ofta är oroliga har högre intelligens än andra, visar en amerikansk studie. Forskarna kom fram till att extra intelligenta personer hade lättare att föreställa sig framtida händelser mer detaljrikt, och därför oroade sig i högre grad.

Om du är en person som ofta oroar dig är det inte endast negativt, med andra ord.

5. Du är lång

Det kan låta konstigt att längden skulle påverka vår intelligens, men faktum är att det är statistiskt säkerställt att längre personer oftare har både högre utbildning och mer prestigefyllda och välbetalda jobb.

En studie baserad på omfattande data från England och USA visar att längre barn genom hela barndomen får betydligt bättre resultat i kognitiva tester än korta barn.

6. Du är äldst i syskonskaran

Grattis alla storasyskon – familjens förstfödda är oftast det smartaste barnet. Genom en stor dataanalys kom forskare från USA, England och Tyskland förra året fram till att det tydligt går att mäta ett fall i IQ från den förstfödda i en syskonskara till syskon nummer två.

LÄS OCKSÅ: Få vänner? Det kan tyda på att du är smart

7. Du har tagit musiklektioner

Det finns ett starkt samband mellan språklig intelligens och musikundervisning hos små barn, visar en kanadensisk studie från 2010. Forskarna delade upp barn mellan 4 och 6 år i två grupper, där den ena gruppen fick musiklektioner och den andra fick konstundervisning. Barnen i musikgruppen ökade tydligt sin språkliga intelligens jämfört med "konstgruppen" efter bara 20 dagar,

8. Du är vänsterhänt

Den här punkten gäller dock endast män.

Redan 1995 hittade forskare bevis för att vänsterhänta män har en bättre förmåga att tänka kreativt och abstrakt, det vill säga "utanför boxen" jämfört med sina högerhänta vänner. Ju mer vänsterhänta männen var, desto starkare blev förmågan. Studien hittade däremot inga liknade samband vad gäller kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Intelligenta män har bättre sperma

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!