7 sätt att göra julen till den bästa någonsin

I år skippar vi att bråka med släkten och kämpa oss svettiga för att pricka av långa önskelistor va? Låt oss flytta fokuset till det fina med julen i stället: att umgås med dem vi älskar och tanka oss fulla med kärlek.

Men hur lyckas man då med det på bästa sätt? Här tipsar psykologen Maria Farm om hur du gör den här julen till din bästa och mest harmoniska någonsin.

Frida Anter
Foto: Shutterstock

1. Nappa inte på provokationer

När släktingar som inte ses särskilt ofta plötsligt ska samlas inomhus för att umgås flera timmar i sträck kan det bli en utmaning. Gammalt familjegroll som ligger och puttrar under ytan har exempelvis en tendens att titta fram, särskilt om det serveras alkohol. Men det finns smarta strategier för att minska risken för konflikter. 

Maria Farm: Bestäm dig aktivt för att vara lugn, låt provocerande uttalanden passera och strunta i gamla oförrätter. Vi faller lätt in i att döma dem som står oss närmast hårdast, men försök att låta bli. Om någon säger något du verkligen blir provocerad av kan du notera känslan, och välja att ta upp det vid ett annat tillfälle. 

Fokusera på att julen är barnens högtid. Även om man inte har barn själv skapar den inställningen en snällare stämning, och man kan alltid tänka på sitt inre barn. Hitta breda samtalsämnen som inte är så laddade, var värderingsfri och kärleksfull. Är ni många personer på samma plats under lång tid kan det vara en god idé att dela upp sig lite. Några kanske går en promenad medan andra lägger pussel eller ser en film. 

 

Foto: Shutterstock

2. Var generös med kärlek

Under julen träffar många av oss släkt och vänner som vi tycker mycket om. Nu finns tid att umgås, och också för att uttrycka i ord hur mycket vi tycker om varandra. Det kan vara lättare sagt än gjort att tala om för någon vad man känner – men försök att utmana dig själv den här julen. Öppna ditt hjärta och låt dem du älskar få veta det. 

Maria Farm: Här har det skett en generationsförändring. Det är vanligare att dagens föräldrar och barn uttalar att de älskar varandra. För tidigare generationer känns det inte alltid lika naturligt. Men det kan fortfarande vara svårt vuxna emellan. Vi kanske hellre visar vår omtanke genom att köpa fina klappar och laga god mat. Men för att komma bort från konsumtion och perfektion är det en fin ambition att fokusera på kärlek i stället. 

Ett tips är att belysa egenskaper du tycker om hos dina närstående. Det kan vara lättare att både säga och ta emot den typen av uppskattning. Så snåla inte med komplimanger som "Jag uppskattar att du är så omtänksam" och "Jag mår alltid så bra i ditt sällskap". 

 

Foto: Shutterstock

3. Var taktisk – och välj dina strider

De flesta familjer har sina sanningssägare som gärna tar upp ett laddat ämne, särskilt efter några glas alkoholhaltig dryck. Här gäller det att hålla sig lugn. Ibland handlar det nämligen mest om att provocera, och då är det bäst att stå emot att nappa på betet. 

Maria Farm: Du kan aktivt välja att strunta helt i att gå in i diskussionen, särskilt om det är något som har diskuterats tidigare och som inte brukar leda till något bra. Om det känns viktigt att markera att du inte håller med är det bra att försöka framföra det på ett bra sätt. Säg vad du känner utan att gå in i en diskussion om själva sakfrågan, och försök sedan att byta ämne. 

Om någon exempelvis förolämpar värden för julfirandet genom att säga att en maträtt inte är lagad på rätt sätt skulle du som försvar kunna säga något i stil med "Jag tycker att maten var väldigt god och är glad att du har lagt ner så mycket tid på den".

LÄS OCKSÅ: Julbråk: Experterna om hur du undviker tjafset

 

Foto: Shutterstock

4. Gör det bästa av julklappsöppningen

När du har lagt ner tid, energi och pengar på julklappar är det förstås fint om det uppmärksammas på ett bra sätt. Så försök att ta tillvara på paketutbytet på bästa sätt. Här finns utrymme för att ge och ta emot kärlek. 

Maria Farm: För en del kan det vara lite laddat att ge bort presenter, och kanske även att ta emot. Man kan jämföra det med komplimanger. Är man en blyg person kan det vara besvärande att hamna i fokus. Ljuset hamnar på er relation och det kan kännas påfrestande när alla nyfiket tittar på er. 

Men när du vill bort från uppmärksamheten kan det bli lite tokigt. Att knappt tacka, eller bara kasta ifrån dig presenten mot mottagaren är till exempel ingen bra idé. Våga utmana dig själv att stanna i stunden i stället. Sänk kraven på förväntade reaktioner och tänk bara på det fina i att ni visar varandra uppskattning. Fokusera på att det kan bli ett mysigt tillfälle att visa varandra omtanke och kärlek.

 

Foto: Shutterstock

5. Skapa förutsättningar för vila

Ha som mål att julen inte bara ska handla om stress. Du är ledig och borde unna dig själv att njuta. Det här är ett bra tillfälle att återhämta dig och landa lite. När du är harmonisk är det också lättare att ge kärlek till andra. 

Maria Farm: För många innebär julhelgen en hel del krav och önskemål att leva upp till. Vi blir också ofta mer traditionella kring julen, vilket gör att särskilt kvinnor kan uppleva en stor stress. För den som är stressad kan det nästan upplevas som ännu ett krav att försöka få till den där vilan också. Om det ska vara möjligt kan det krävas att man sänker arbetsbelastningen först. 

Fundera på hur ni bäst kan dela upp det i er familj för att ge alla en chans till återhämtning. Knytis kan vara en bra idé, då är åtminstone matansvaret uppdelat på flera personer. När du har skapat förutsättningarna kan du välja det sätt att varva ner som passar just dig, exempelvis ta en promenad, lägga pussel med barnen eller sjunka ner i soffan med en bok. 

 

Foto: Shutterstock

6. Tillåt dig själv att bara vara

Den här tiden på året känner sig många extra trötta, därför kan det vara en bra idé att ta ledigt några extra dagar kring jul om det är möjligt. När den mest hektiska tiden under själva julhelgen är över finns det mer tid att umgås kravlöst och komma ut på härliga promenader i dagsljus. 

Maria Farm: Många uppskattar mellandagarna extra mycket. Då har julstressen lagt sig, man äter rester och spenderar ofta dagarna mer kravlöst. Under själva julhelgen flänger många runt mycket, och har stressat en del före jul. Det kan ta några dagar att komma ner i varv och njuta av ledigheten. 

Julen har ett lugn över sig, mycket är stängt och man kan själv välja att strunta i den där mellandagsrean om den känns stressig. Kanske är det viktigare att prioritera några dagars lugn och ro för att ladda batterierna? 

 

Foto: Shutterstock

7. Ge dig själv kärlek

Glöm inte bort att ge dig själv kärlek i jul. Passa på att avsätta lite tid åt att fundera på hur du har det. Gör det till en mysig stund med dig själv där du samlar dina tankar om året och fokuserar på att känna tacksamhet över allt du faktiskt har. 

Maria Farm: Så här mot årsslutet kan det vara en god idé att göra ett litet bokslut för dig själv. Vi har ofta lättare att fokusera på det negativa, men träna på att tänka på det positiva i stället. Vad har blivit bra under året, vad känner du dig riktigt nöjd med? Samla gärna tankarna i en dagbok, om det passar dig att skriva. 

Många tänker på vad de kan bli bättre på, men i så fall är det bättre att fundera på om det är någonting man skulle behöva hjälp med. Man ska inte vara rädd för att be om avlastning i vardagen och våga ta hjälp av andra. Eller så kanske du kan hjälpa dig själv genom att prioritera bättre. 

LÄS OCKSÅ: Vilken julångest har du? Så slipper du den