1 av 3: Prinsessan Märtha Louise guidar
Att träna i grupp är exempelvis inte en favorit.
2 av 3: Att träna i grupp är exempelvis inte en favorit. Foto: FOTOLIA
Detsamma gäller repetativa ljud, som när någon klickar med en penna.
3 av 3: Detsamma gäller repetativa ljud, som när någon klickar med en penna. Foto: Fotolia

7 saker vi högkänsliga aldrig skulle göra

HSP, eller högkänslighet, kan göra dig blyg och extra känslig för kritik. Men det innebär också att du är fantastiskt empatisk och inkännande.

Inspirerade av Huffington Post listar Hälsoliv sju företeelser som en HSP-person ALDRIG skulle få för sig att göra.

Enligt forskaren Elaine Aron drabbar HSP en femtedel av världens befolkning. Förkortningen skrivs ut "highly sensitive person" och betyder i korthet att du påverkas av sinnesstämningar och bearbetar intryck djupare än dina medmänniskor.

Det kan leda till överstimulans och stress, men också till en ovanlig empatisk förmåga.

Här är 7 situationer och företeelser som för en högkänslig ter sig helt obegripliga. Kom dock ihåg att alla högkänsliga inte är likadana och att punkterna i fråga inte är baserade på exakt vetenskap.

TESTA DIG: Testa dig - är du en högkänslig person?

1. Bita ihop och hålla känslorna på insidan

Högkänsliga individer har nära till gråt, det betyder inte att de är mer bräckliga än andra. Alla känslor kan starta en kavalkad av känslor, vare sig de är lyckliga, ledsna, arga eller rörda. Och varför ska man hålla det inom sig?!

2. Klicka med pennan

Det finns en speciell plats i helvetet för personer som klickar sin penna eller trummar på skrivbordet. Höga och repetitiva ljud är en mardröm när du är högkänslig eftersom överstimulans från omgivningen är vanlig.

3. Vara oförskämd

Personer med HSP är ofta väldigt skötsamma och artiga. De känner av när de är till besvär och är sällan oförskämda. Därför är de också duktiga på att lägga märke till när andra beter sig illa.

4. Ta konstruktiv kritik

Det går inte att skriva "konstruktiv kritik" utan ordet kritik. Och det är inte ett favoritord hos högkänsliga. HSP-personer finner all form av kritik extremt alarmerande och obehaglig.

LÄS MER: HSP-personer: Sju myter och sanningar

5. Se en skräckfilm "för skojs skull"

Se någon bli mördad bara för att det är "kul"? NEJ TACK! Högkänsliga beskrivs ofta som väldigt empatiska och kan därför lätt placera sig i andra människors situationer. Att se Freddy Krueger jaga oskyldiga är därför helt uteslutet.

LÄS MER: Hatar du smaskljud? Då kan du vara ett geni

6. Fatta beslut med enkelhet

Vare sig det handlar om att välja restaurang för helgen eller karriär för resten av livet så är det lika obehagligt. Alla beslut känner enorma när du är högkänslig. Rädsla för att något ska bli fel är vanlig.

7. Gruppträna

Absolut INTE! Högkänsliga föredrar att träna på egen hand där ingen kan döma dem. Zumba och crossfit känns helt obegripligt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!